Rozštípená skála

Bizarní útvar nad horním tokem Sázavy


Nad pravým břehem Sázavy na území obce Hamry nad Sázavou turisté a horolezci navštěvují překrásný kamenný útvar Rozštípená skála. Je výjimečný hned z několika důvodů. 

Leží poměrně daleko od centra Žďárských vrchů s podobnými skalními útvary (Devět skal, Čtyři palice, Zkamenělý zámek, Lisovská skála a další), které všechny mají společnou vlastnost: tvoří vrchol kopce. Rozštípená skála je na úbočí. Ani jedna z podobných skal ve Žďárských vrších není situována na břehu řeky. Pod Rozštípenou skálou teče Sázava, byť má na horním toku charakter většího potoka. A konečně - všechny ostatní skály v centru Žďárských vrchů nesou stopy mrazového zvětrávání, ale jen Rozštípená skála má svislou puklinu "až na zem". 

Geologické podloží okraje obce Hamry nad Sázavou tvoří pruh erlanů, kvarcitů a kvarcitických rul. Tyto staré horniny byly v dobách ledových vypreparovány spolu se svislou puklinou do tvaru mrazových srubů. Pod skálou je menší kryoplanační terasa a zvětralé balvanové moře. Délka skal je asi 75 m, výška asi 15 m. Puklina je dlouhá asi 10 m a široká 2 m. 

Lesní porost na skalách se v původní podobě nezachoval, je ovlivněn hospodářskou výsadbou smrku ztepilého  (Picea abies), borovice lesní (Pinus sylvestris) a břízy bělokoré (Betula pendula). Na svazích rostou také buk lesní  (Fagus sylvatica), javor klen (Acer pseudoplatanus) a jasan ztepilý (Fraxinus excelsior).

Na kyselé horninové podloží je vázán neobyčejně bohatý výskyt mechů, kterých tu botanici našli 32 druhů, z nichž některé jsou vlhkomilné (Mnium affine a Mnium punctatum), na polostinných partiích roste hlavně Dicranum scoparium, Hypnum cupressiforme, Plagiothecuium laectum a slunné lokality obývá obvykle Polytrichum piliferum

Rozštípená skála je výjimečným místem, které je vhodné navštívit a výlet spojit s poučením v blízkém Šlakhamru.

Velmi uklidňujícím dojmem působí Sázava tekoucí pod skálou, kontroverzní pocity vyvolává socha mamuta od Matěje Olšiaka na nedaleké louce. Prehistorický živočich v betonovém provedení se líbí zejména dětem. 

Podle: 

https://drusop.nature.cz/ost/archiv/plany_pece/index.php?frame&ID=27775, 22. 9. 2020


Umístění

GPS souřadnice

49°34'3.248"N, 15°52'48.648"E

Adresa

Šlakhamry
Hamry nad Sázavou 591 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Najdek na Moravě
Nadmořská výška
524 m.n.m. - 568 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rozloha chráněného území je 0,76 ha. Bylo vyhlášeno r. 1974. Skála má výšku 15 m, délku 75 m. Zvětralá skalní puklina má délku 10 m a šířku 2 m.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žel. zast. Hamry nad Sázavou na trati Brno - Havlíčkův Brod. Pokud přijedete rychlíkem, vystupte ve Žďáru nad Sázavou. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Pokud nevyužijete vlak, pak můžete přijet autobusem ze Žďáru. Místní linka začíná na autobusovém nádraží, které je postaveno těsně vedle vlakového a konečná stanice se jmenuje Hamry nad Sázavou, Šlakhamry. Vystupte na zastávce Hamry nad Sázavou, Najdek. V pracovní provoz poměrně hustá frekvence spojů, o víkendu téměř nic, navíc v turisticky neatraktivních časech. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat můžete např. v místní části Najdek 49°34'4.237"N, 15°53'17.592"E.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat můžete v Najdku ve středu zástavby, na parkoviště určené pro auta vlevo od hlavní silnice nepokračujte a zvláště pak neodbočujte, neotočili byste se. 

Přístup pěšky

Z Najdku po červené značce asi 1 km. Ze žel. zast. Hamry nad Sázavou je to ještě o 0,5 km dál. 

Příjezd na kole, parkování kol

Červená značka z Najdku je sjízdná pro horská kola, jen v závěru pod skálou je třeba bicykly vést. 

Poznámky pro vozíčkáře

Skála není pro vozíčkáře dostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu