Proklest

Plochý, zalesněný vrchol mezi Jedovnicemi a Bukovinou


Mezi Bukovinou a Jedovnicemi v těsném sousedství Moravského krasu se zdvihá rozsáhlý a poměrně členitý masív Proklest. Je téměř celý zalesněn, odborníci z brněnské Mendelovy univerzity ve zdejších porostech (když se univerzita takto ještě nejmenovala) na rozsáhlých plochách vysadili douglasku tisolistou. Tím se Proklest dosti liší od okolní krajiny, i když laik rozdíl nepozná. Viz též heslo Douglasky na Proklestu. 

Další zajímavostí na Proklestu jsou pomníky lesníkům, kteří se nějakým způsobem zasloužili o lesnickou vědu nebo se zvláštním způsobem zapsali do dějin oboru. Tzv. Lesnický Slavín má ale mnohem širší teritorium, další pomníky nalezneme například u Bílovic nad Svitavou i jinde v severním okolí Brna. 

Velmi krásné terény v okolí vrcholu Proklestu mezi Jedovnicemi a Křtinami využili budovatelé singletrailu Moravský kras, soustavy cyklistických tratí pro nadšence na terénních kolech.

Ačkoli boční svahy Proklestu jsou poměrně příkré, samotný vrchol je plochý. Dokonce tak plochý, že musel být zvýrazněn navážkou kamenů, aby byl v lesním porostu k nalezení. Kromě balvanů si určitě všimnete schránky s vrcholovou knihou, která bude vrchol střežit, pokud ji někdo nesebere. 


Umístění

GPS souřadnice

49°18'36.716"N, 16°46'17.322"E

Adresa

Křtiny 679 05

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Křtiny
Nadmořská výška
574 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí je Adamov, odkud lze do Bukoviny přicestovat autobusem či jít pěšky. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Bukoviny jezdí autobus č. 157 na lince Adamov - Vyškov. Jeďte do zastávky Bukovina.

Příjezd osobním autem, parkování

Z Bukoviny vede k okraji lesa polní asfaltka. Auto lze u okraje lesa nechat u silnice a vydat se na výlet. Další pokračování motorovým vozidlem není dovoleno (zákaz vjezdu).

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus musí účastníky akce nechat vystoupit v Bukovině. Řidič může čekat po uskutečnění výletu např. v Jedovnicích. 

Přístup pěšky

Jděte z Bukoviny severním směrem po polní asfaltce k okraji lesa asi 0,7 km. Pak pokračujte podél hájovny a za ní se dejte první lesní cestou vpravo. Na dalším rozcestí lesních cest jděte rovně a na dalším mírně vlevo. Tato cesta se změní na pěšinu, která vede na vrchol. 

Příjezd na kole, parkování kol

Vezměte si horské kolo a držte se pokynů pro pěší. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vrchol Proklestu není pro vozíčkáře dosažitelný. Ale doporučujeme udělat si výlet s doprovodem po okolních lesních asfaltkách. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu