Rezidence v Nových Hradech

Budova, kterou nechala založit Terezie Buquoyová

Kontaktní informace

+420 724 130 399
Oficiální stránky
info@rezidencenh.cz

V jihočeských Nových Hradech je budova rezidence druhou nejzajímavější stavbou ve městě. Zaujímá celou východní stranu rozlehlého náměstí. Na půdoryse obdélníka s delší stranou položenou k náměstí byla postupně v 17. a 18. století  postavena budova rozdělená středním křídlem na dva dvory. 

Před ní zde stávaly domy – jeden rožmberský a několik měšťanských. Když byl blízký hrad z velké části r. 1573 poničen výbuchem střelného prachu, přestěhovali se Rožmberkové do tzv. Panského domu v severovýchodním rohu náměstí. Buquoyové (majitelé Nových hradů po Bílé hoře) se sice pustili do opravy hradu, ale už se tam nenastěhovali, přenechali ho správci a úředníkům. V l. 1634-35 si vybudovali první část rezidence, roku 1644 ji přístavbou na téže parcele rozšířili. R. 1718 nechal hrabě Karel Kajetán Buquoy na jihozápadním nároží přistavět zvýšené křídlo a všechny místnosti překrásně vyzdobit. R. 1677 byla spojena rezidence spojena s oratoří kostela krytou chodbou a byla zrušena kaple v přízemí. Krytá chodba ale existovala jen do r. 1793, pak byla odstraněna. Buquoyové v budově sídlili do r. 1806, pak se přestěhovali do nově postaveného zámku. V rezidenci ponechali kanceláře správy panství a byty zaměstnanců. V době socialismu v rezidenci sídlil Lesní závod, dnes je v ní hotel. 

Podle: 

Fiala, Z., Hosák, L. a kol. (1986): Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Jižní Čechy, Svoboda Praha, s. 140.


Umístění

GPS souřadnice

48°47'24.310"N, 14°46'45.281"E

Adresa

Náměstí Republiky 1
Nové Hrady 373 33

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Nové Hrady
Nadmořská výška
541 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rezidence byla vybudována v l. 1634-35.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice se jmenuje Nové Hrady (trať České Budějovice - České Velenice). Je od města vzdálena asi 5 km.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Nových Hradů  jezdí v pracovní dny i o víkendu dost autobusů, některé i od vlaků ze železniční stanice Nové Hrady. Některé spoje sem jezdícího autobusu z Českých Budějovic nabízejí přepravu jízdních kol. Vystupte v zastávce Nové Hrady, autobusové ndraží. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze např. na náměstí nebo v přilehlých ulicích, popř. u autobusového nádraží. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze u autobusového nádraží.

Přístup pěšky

Z autobusového nádraží je to k rezidenci  asi 0,4 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Okolí Nových Hradů je cyklistickým rájem. Je tu velká spousta silnic s minimálním provozem a také lesní silnice a bývalé signálky. Počítejte ale mnohdy s velkými převýšeními, zejména v krajině na jih od Nových Hradů. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu