Tesařova vila

Velmi zajímavý funkcionalistický objekt od Bohuslava Fuchse v Brně-Pisárkách


V brněnské Masarykově čtvrti a v Pisárkách roku 1937 už bylo zrealizováno velké množství domů a vil, když se v té době začala stavět vila pro ředitele Živnostenské banky Augustina Tesaře. Vyprojektoval ji Bohuslav Fuchs. Je to volně stojící třípodlažní stavba, kde se autor projevil sice jako zastánce funkcionalismu, ale již nikoli přísného, nýbrž lyrického, organického nebo též jinak řečeno emocionálního pojetí. Fuchs se od 30. let inspiroval dílem svého německého kolegy  Hanse Scharouna. Stavbám již nejsou dominantní rovné, strohé linie, ale objevují se i křivky a oblouky převzaté z tvarů lodí. 

Stavbě podélného půdorysu dominují v pohledu z ulice zaoblené terasy v patrech, které jsou neseny štíhlým sloupem. Dům působí vcelku jednolitým dojmem, který je na východní straně narušen hrotitým akrýřem. Do vily se vstupuje vchodem v západní fasádě, pak se pokračuje po pravoúhlém schodišti. V každém podlaží se nachází jeden byt s halou, obytné místnosti, kuchyň, pokoj pro služku, ložnice a koupelna. Ve vile se nachází mnohá nepravidelná místa na průniku hmot. Slouží jako lodžie či zimní zahrady. Hospodářské a technické zázemí je umístěno v suterénu. 

Vilu majitel zrekonstruoval r. 2011. Opatřil ji tehdy novým barevným řešením, které zdůraznilo oblé linie a plastické prvky. Dům není veřejnosti přístupný. Prohlédnout si jej můžete jen z ulice, ale nezískáte o něm komplexní představu, protože některé stěny nejsou při tomto zkoumání vůbec vidět. Nemůžeme ani obdivovat šikmé průniky stěn v interiérech, které s obloukovitými prvky činí vilu natrvalo zajímavou pro architekty i laiky. 


Podle:

archiweb.cz - Tesařova vila, 11. 8. 2022

Sedlák, J. a kol. (2008): Slavné brněnské vily, Foibos Praha





Umístění

GPS souřadnice

49°11'49.503"N, 16°34'16.649"E

Adresa

Hroznová 18
Brno-střed
Brno 603 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Pisárky
Nadmořská výška
246 m.n.m.
Základní číselné údaje
Vila vznikla v l. 1937-38.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Brno hlavní nádraží. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte do zastávky Pisárky, například tramvají č. 1 od Hlavního nádraží. 

Příjezd osobním autem, parkování

U vily lze obvykle bez problémů zaparkovat. Pokud by zde přece jen nebylo místo, můžete parkovat trochu níže u vily Stiassny. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkujte u vily Stiassny.

Přístup pěšky

Od zastávky tramvají Pisárky jděte vzhůru ulicí Hroznovou asi 450 m vzhůru a pak doleva. Minete přitom vilu Stiassny. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz přístup pěšky. Přes Pisárky okolo pavilonu Anthropos vede dálková trasa č. 1 Brno - Praha, která je současně hlavní příjezdovou trasou brněnských cyklistů z centra k Brněnské přehradě.

Poznámky pro vozíčkáře

Vilu si můžet prohlédnout jen z ulice. Přístup k pozorování je ale bez problémů. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu