Silnice Tušinja - Žabljak

Vynikající výhledy na pohoří Durmitor a další překrásné krajiny z pohodlí auta


Mezi vesnicí Tušinja a městem Žabljak v Černé hoře vede úzká silnice. 

Její jižní část vede sevřenějším údolím, severní pak vystoupí na krasovou náhorní plošinu, která je blízko pohoří Durmitor. Vzhledem k nadmořské výšce a nemožnosti pěstování zemědělských plodin je okolí silnice velmi málo osídlené. Obyvatelé vesnic na jihu si ještě mohli v minulosti opatřit obživu, ale severněji položený Žabljak je městem, jehož novodobá prosperita je založena na turistickém ruchu v Durmitoru (kempy, hotely a související služby).

Než byla v celé délce postavena silnice Boka Kotorska - Nikšič - Žabljak (kolem r. 2010), představovala úzká silnička z Tušinje v podstatě jedinou přístupovou komunikaci do Žabljaku od jihu. 

Je vedena velmi úsporně, nejsou na ní vysoké náspy nebo hluboké zářezy, o to je na ní více zatáček, zejména v jižní části. Terén na severu v oblasti náhorní plošiny ale nebyl stavebně příliš náročný, takže extrémní zatáčky nečekejte. 

Ze silnice se naskýtá obrovská spousta krásných výhledů, zejména k severu na pohoří Durmitor, které vystupuje do nadmořských výšek přes 2000 metrů, obklopuje ho tajemná bezlesá krajina, která morfologií připomíná Skotsko. Jen geologický základ je na severu ostrovního království jiný. 

Na silnici je jen velmi málo nepřehledných úseků a slabý provoz. Přesto doporučujeme jet velmi opatrně, protože kvalita asfaltu není dobrá (stav r. 2010) a občas můžete potkat za volantem místního psychopata. Ti dokonce řídí zdejší autobusy či náklaďáky a s bezpečností jízdy si nelámou hlavu. 

 





Umístění

GPS souřadnice

43°4'56.565"N, 19°8'20.820"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
1000 m.n.m. - 1500 m.n.m.
Základní číselné údaje
Silnice je asi 27 km dlouhá

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Místní autobusová doprava nemá dostupné jízdní řády. Ve vesnicích neexistují označníky zastávek a lidé se shromažďují na zastávkách dle místních zvyklostí a v časech, které musíte vypozorovat nebo se jich zeptat (stav r. 2010). 

Příjezd osobním autem, parkování

Na silnici se můžete dostat od jihu z Podgorice  kaňonem Morače a pak přejezdem sedla u vesnice Krnja Jela

Opačně od Žabljaku jeďte na jih a asi 4 km od města odbočte vlevo. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro auta. 

Přístup pěšky

Okolím silnice ani po ní nevedou turistické značky. 

Příjezd na kole, parkování kol

Silnice může být velmi krásným základem pro výlet na kole. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pokud pojedete autem, můžete téměř kdekoli vystoupit a kochat se výhledy. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu