Gole dell´Alcantara

Krásná soutěska mezi čedičovými sloupy na Sicílii


Na Sicílii je málo toků, v nichž se objevuje voda po celý rok. V subtropickém létě většina potoků a říček vysychá, v zimě v nich voda teče, protože jsou napájeny dešťovými srážkami. Potok Alcantara na severovýchodním úbočí Etny je výjimkou. Voda v něm teče po celý rok, protože vody sbírá ze středně vysokého pohoří Nebrodi severně od Etny. Ústí do Středozemního moře jižně od Taorminy. 

To by nebylo ještě nic význačného.

Potok Alcantara (z arabského al qantara = most) přesto patří vedle Etny k největším přírodním zajímavostem Sicílie. Jeho tok asi 11 km před ústím přehradil proud čedičové lávy, které sem přitekla z jednoho z bočních kráterů Etny. Láva utuhla do tvarů pěti a šestibokých sloupů a voda vytvořila v tomto lávovém poli asi 50 m hlubokou a 400 - 700 m dlouhou rokli se svislými stěnami. Lávový proud neutuhl do stejnoměrných přímých sloupů, čedič se na mnohých místech pokroutil, takže láva vytváří roztodivné křivky. 

Návštěvníci po zaplacení vstupného do soutěsky mohou vstoupit po upravených stezkách, mohou se ve vodách Alcantary koupat nebo mohou do soutěsky vstoupit a různě hluboko brodit, alespoň tedy do bezpečných míst. Kromě toho místní agentura v soutěsce pořádá pro zájemce její průchod ve speciálních oděvech - canyoning. 

Výjimečnost místa podtrhuje neobyčejně bohatá okolní vegetace (uměle pěstovaná i přírodní). 


Podle:

Alcantara Gorge - Gole d'Alcantara - Best of Sicily Magazine, 21. 1. 2021

Grand Canyon of Sicily – Alcantara Gorge | Italy Travel Guides (italywanderer.com), 21. 1. 2021

Alcantara Gorges: Body Rafting Excursion (bodyraftingalcantara.it), 21. 1. 2021

Gole dell’Alcantara – Wikipedia, 21. 1. 2021



Umístění

GPS souřadnice

37°52'48.066"N, 15°10'24.744"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
200 m.n.m. (dno soutěsky)
Základní číselné údaje
Soutěska je přibližně 400 - 700 m dlouhá, podle toho, co za soutěsku považujeme. Hloubka soutěsky je kolem 50 m, šířka kolem 5 m.
Kategorie chráněného území
Parco dell Alcantara

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší stanice je na hlavní trati Roma - Catania (s trajektem přes Messinskou úžinu) a jmenuje se Alcantara. Od přírodní pamětihodnosti je ale vzdálena asi 10 km. Z hlavní trati zde v minulosti odbočovala trať o rozchodu 950 mm, která kopírovala v mnoha obloucích, mostech a tunelech úbočí Etny. Větev této trati poblíž soutěsky Alcantara je zrušena. Větev Riposto - Randazzo - Catania (od soutěsky již hodně vzdálena) je v provozu a končí ve stanici Catania Borgo (nemá v Catanii návaznost na hlavní trať, mezi stanicemi se cestující mohou přepravit metrem). Vlaky provozuje společnost Ferrovia Circumetnea.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Mezinárodní letiště je v Catanii. 

Příjezd osobním autem, parkování

U soutěsky je velké parkoviště. Nejbližším městem je Francavilla. Na dálkových silnicích jsou směrovky celkem spolehlivé, na vedlejších téměř neexistují. Na Sicílii také neexistují označení začátku a konce obce (stav r. 2010). Sicilští řidiči vůbec "neřeší" drobné dopravní nehody, například při couvání na parkovišti a téměř všechna místní auta jsou více či méně havarovaná (také stav r. 2010). 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

U soutěsky je velké parkoviště. 

Přístup pěšky

Od parkoviště jděte do soutěsky krátkým sestupem. 

Příjezd na kole, parkování kol

Kola je nutno nechat na parkovišti. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře je soutěska nedostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu