Trajekt Livorno - Bastia

Lodní spojení italské pevniny s ostrovem Korsika


Než se začtete do následujících řádků o jedné z nejzajímavějších lodních linek Evropy, doporučujeme podívat se na náš článek o trajektech.  

Trajektová linka Livorno - Bastia je pro české občany jednou z nejpřijatelnějších možností, jak se dostat z pevniny na ostrov Korsika. Jen pro úplnost připomínáme, že Livorno je italské přístavní město a Bastia je městem na východním pobřeží Korsiky, která je územím Francie. 

Také je třeba připomenout, že na Korsiku lze cestovat i jinými způsoby. Na ostrově jsou čtyři mezinárodní letiště:

Ajaccio Napoleon Bonaparte (AJA), na Korsice nejrušnější, 7 km východně od města

Bastia Poretta (BIA), na východním pobřeží severu ostrova, 20 km jižně od města

Calvi Sainte Catherine (CLY), na západním pobřeží, 7 km od města, slabý provoz, malý, ale moderní terminál

Figari Sud Corse (FSC), zhruba v těžišti pomyslného trojúhelníku mezi městy Bonifacio (21 km), Porto Vecchio (24 km) a Propriano (55 km), jedno z nejmenších mezinárodních letišť v Evropě, velmi malý terminál, v zimě provoz zanedbatelný, ožívá hlavně v létě.

Ceny letenek na Korsiku jsou spíše vyšší a jen málokdy se podaří vyhledat spojení z Česka bez přestupu. Na letišti v cíli je třeba půjčit si auto, protože veřejná doprava na Korsice sice existuje, ale železnice má jen dvě linky a autobusy jezdí ve velmi skromných intervalech, do některých míst se busem nedostanete vůbec. 

Z toho všeho vychází pro mnoho návštěvníků z Evropy jako dobrá možnost zvolit pro dopravu na Korsiku trajekt a použít ho i s vlastním autem. 

Na pevnině můžete plavbu začít buď ve Francii (přístavy - od západu k východu - Marseille, Toulon a Nice) nebo v Itálii (přístavy - od západu k jihovýchodu - Savona, Genova, Livorno, Civitavecchia a Neapol). Doplňme, že na Korsiku lze také doplout od jihu z ostrova Sardinie (linka Santa Teresa di Gallura - Bonifacio)

Které přístavy na Korsice slouží k odbavování trajektů? Jsou to (od jihu po směru hodinových ručiček) Bonifacio, Propriano, Ajaccio, L´Île Rousse, Bastia a Porto Vecchio.

Linka Livorno - Bastia je nejkratší, cesta měří asi 117 km a trvá  4 až 4,5 hodiny. 

Dvě lodní společnosti - Corsica Ferries a Moby Lines - jsou v této části Středozemního moře dominantními dopravci. Vlastní obří trajekty, které mají délku kolem 200 metrů, na jejich několikapatrové paluby se vejde cca 2000 cestujících s motocykly, auty, autobusy, v útrobách lodi plují i kamiony. Dokáží plout rychlostí až 55 km za hodinu, ale obvykle ji z úsporných důvodů nevyužívají a plují zhruba "třicítkou" až "čtyřicítkou". 

Trajektové spojení Livorno - Bastia provozují obě společnosti. Lodě plují několikrát denně a bývají velmi silně obsazeny jak pěšáky, tak motoristy. Rezervaci lístku doporučujeme několik měsíců předem, abyste měli jistotu, že se na Korsiku dostanete ve správný den a můžete svůj pobyt na ostrově synchronizovat s rezervací ubytování, případně půjčením auta, pokud pojedete na trajektu bez něj. 

Plavba trajektem Livorno - Bastia patří k nejzajímavějším ve Středozemním moři. Livorno není turisticky zajímavé město, ani v přístavu není zrovna malebný či přitažlivý, ale sotva vyplujete na moře, můžete obdivovat vzdalující se pobřeží, pak loď míjí ostrov Capraia. Některé spoje jedou severně od tohoto ostrova, jiné z jihu. V dálce můžete zahlédnout ostrov Elba. Když italská pevnina zmizí, vyhlížíte Korsiku před přídí. Nejdříve zahlédnete její severní část, ale trvá ještě velmi dlouho, kdy přistanete v Bastii. Máte geograficky nesprávný pocit, že odsud je na severní i jižní konec Korsiky stejně daleko, což ani zdaleka není pravda. 

Oficiální příručky obou plavebních společností uvádějí, že do přístavu se máte dostavit asi 90 minut před vyplutím. Obsluha obcházející vozidla ve frontě vám zkontroluje doklady o zaplacení jízdného. Technologie odbavení jdou stále kupředu, ale r. 2020 převažovalo čtení čárového kódu na dokladu z internetu nebo z terminálu v přístavu, kde si můžete koupit lístek i před vyplutím, ale při plné obsazenosti máte smůlu. V přístavech panuje jistá míra chaosu, hlavně mezi pěšími a motoristy lze někdy sledovat určitou nervozitu. 

Při naloďování dbejte pokynů obsluhy a smiřte se s tím, že si nevyberete, kam vašeho motorového miláčka zaparkujete. Obsluha vás bude navigovat, vy pak zabrzdíte a zamknete vůz a jen s vybranými potřebami se odeberete na paluby pro cestující. K příchodu k vozu budete vyzváni rozhlasem těsně před přistáním, někdy ale až dlouho po něm. 

Na trajektu je na cestující pamatováno ve všech směrech. Můžete vylézt na otevřenou palubu, na některých lodích alespoň na bok plavidla a sledovat moře okolo, nebo jdete dovnitř a trávíte plavbu u baru či v restauraci. Pro děti jsou otevřené hrací koutky. Pokud si chcete užít pohodlí, můžete plavbu strávit v samostatné kajutě. Na některých trajektech se můžete na horní palubě vykoupat v bazénu nebo se tady slunit. Stačí vzít plavky, pantofle a ručník, vstup bývá zdarma. 

Takže - příjemnou cestu mezi italskou pevninou a Korsikou!

Podle:

https://www.mobylines.com/, 7. 5. 2021

Ferry Corse - Compagnie de transport maritime Corsica Ferries (corsica-ferries.fr), 7. 5. 2021



Umístění

GPS souřadnice

43°33'11.393"N, 10°18'3.186"E (Livorno)

Adresa

Gare Maritime Varco Donegani Nuova Stazione Marittima
Livorno 57100

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m.
Základní číselné údaje
Trasa lodního spojení Livorno - Bastia měří asi 117 km. Trajekt tuto vzdálenost překoná asi za 4 hodiny.

Přístup

Příjezd osobním autem, parkování

Přístav v Livornu najdete celkem snadno. Pomůžou vám ukazatele na několika křižovatkách ve městě se symbolem trajektu. Držte se slova embarco (nalodění) a nebuďte překvapeni, že příjezd do fronty je relativně složitý. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Přístav v Livornu najdete celkem snadno. Pomůžou vám ukazatele na několika křižovatkách ve městě se symbolem trajektu. Držte se slova embarco (nalodění) a nebuďte překvapeni, že příjezd do fronty je relativně složitý. 

Přístup pěšky

Viz pokyny pro auta.

Příjezd na kole, parkování kol

Viz pokyny pro auta. 

Poznámky pro vozíčkáře

Doporučujeme informovat přepravní společnost o vaší cestě předem, abyste mohli využít asistenční službu. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu