Ponte della Maddalena

Historický most v toskánské vesnici Borgo a Mozzano


Ponte della Magdalena, též Ponte del Diavollo (Magdalénin nebo též Ďáblův most) je originálním kamenným překlenutím řeky Serchio v obci Borgo a Mozzano severně od italského města Lucca. 

Most byl v tomto místě postaven již v l. 1052 - 1115, ve 13. století byl rozšířen a dostal charakteristický oblouk, kolem r. 1500 na něm místní obyvatelé nechali osadit sochu sv. Maří Magdaleny, která ale na mostě dnes již není. Z r. 1670 se k mostu váže zpráva, že republika Lucca vydala zákon, podle něhož se po mostě nesměly převážet těžké mlýnské kameny, aby nedošlo k jeho poškození. 

Po mostě vedla dávná poutní cesta Via Francigenna, která umožňovala poutníkům z území dnešní Francie putovat do Říma (nikoli do Vatikánu - ten začal existovat až r. 1929). 

Na počátku 20. století byl most na pravém břehu přestavěn, dostal nový oblouk, pod který se schovala nově vybudovaná železniční trať z Lucca - Aulla. 

Na světě se u podobných staveb nebo přírodních útvarů vyprávějí pověsti o jejich vzniku za přispění ďábla. Viz též český příběh o Čertově stěně. Toskánská verze je ale vskutku originální. 

Podle ní byl pověřen stavbou mostu jistý Julianos Hospitator. Práce byla od počátku pro něj hodně obtížná. Termín dokončení se přibližoval ohromnou rychlostí a zhotovitel byl zoufalý z nastalé situace, kdy si už říkal, že investorovi stavbu nepředá včas. Když jednoho večera seděl sám na břehu řeky, zjevil se mu ďábel. Navrhl mu, že most dokončí za jedinou noc, ale že si za odměnu vezme do pekla toho, kdo přejde po mostě první. Julianos souhlasil. Měl ale samozřejmě výčitky svědomí a šel se svěřit knězi. Ten mu navrhl, aby smlouvu s čertem dodržel, ale aby nejdřív při slavnostním otevření vyhnal na most prase. 

V noci ďábel svoji část paktu dodržel, vidličkou nadzdvihl oblouk mostu a s chutí čekal na ráno. 

Julianos vyhnal jako prvního chodce nad řeku prase. Za smíchu vesničanů ďábel skočil do řeky a prý se už nikdy neobjevil.

Most překlenuje řeku v délce 95 m jedním hlavním obloukem a třemi menšími. Most je široký pouhých 3,7 m a sleduje svoji výškou oblouky, čímž dává stavbě charakteristický vzhled. 


Podle:

BAS 107 Ponte della Maddalena - brueckenweb.de - brueckenweb.de, 26. 6. 2021

Ponte della Maddalena – Wikipedia, 26. 6. 2021






Umístění

GPS souřadnice

43°59'8.485"N, 10°33'6.555"E

Adresa

Via Primo Maggio
Borgo a Mozzano 55023

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
100 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rozpětí největšího oblouku je 37,8 m. Jeho výška nad řekou je 18,5 m. Most je široký 3,7 m a dlouhý 95 m. Byl postaven v l. 1052 až 1115.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte z Luccy do žst Borgo a Mozzano.

Příjezd osobním autem, parkování

U mostu lze zaparkovat na levém, tj. východním břehu řeky. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro auta. 

Přístup pěšky

Z centra obce Borgo a Mozzano nebo z parkoviště jděte severním směrem, tj. proti proudu řeky. 

Příjezd na kole, parkování kol

Při jízdě údolím řeky Serchio dejte pozor na provoz motorových vozidel. Nevede tu žádná cyklostezka. 

Poznámky pro vozíčkáře

K mostu se dostanete celkem snadno, na něj pak s doprovodem fyzicky zdatné osoby. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu