Trajekt Livorno - Golfo Aranci

Lodní spojení italské pevniny a ostrova Sardinie


Než se začtete do následujících řádků o jedné z nejzajímavějších lodních linek Evropy, doporučujeme podívat se na náš článek o trajektech

Trajektová linka Livorno - Golfo Aranci je pro české občany jednou z nejpřijatelnějších možností, jak se dostat z pevniny na ostrov Sardinie. Jen pro úplnost připomínáme, že Livorno je italské přístavní město a Golfo Aranci je vesnicí na severovýchodním pobřeží Sardinie, která je také územím Itálie. 

Velmi blízko Golfo Aranci leží město Olbia, kam také jezdí trajektové lodě, takže cokoliv budeme v následujícím článku psát o lince Livorno - Golfo Aranci, v podstatě platí i pro linku Livorno - Olbia. 

Na Sardinii lze cestovat i jinými způsoby. Na ostrově jsou tři mezinárodní letiště:

Cagliari - Elmas  (CAG), na Sardinii nejrušnější, na jihu ostrova, necelých 7 km severozápadně od města, spoje hlavně s italskými letišti, jednou až dvakrát denně lety z hlavních evropských letišť, i z Prahy

Olbia Costa Smeralda (OLB), na severovýchodním pobřeží, jižně od městské zástavby, provoz podobně jako v Cagliari, ale z Prahy či z Vídně žádný přímý let. 

Alghero - Fertilia (AHO), na severozápadním pobřeží, 8 km od města, slabší provoz, hlavně lety z italských měst, přímé lety z Vídně. 

Ceny letenek na Sardinii velmi kolísají. Na letišti v cíli je třeba půjčit si auto, protože veřejná doprava na Sardinii sice existuje, ale železnice má jen tři linky a autobusy jezdí sice spolehlivě, ale ve velmi skromných intervalech, do některých míst se busem nedostanete vůbec. 

Z toho všeho vychází pro mnoho návštěvníků z Evropy jako dobrá možnost zvolit pro dopravu na Sardinii, zvláště pak pro návštěvu míst na severu ostrova trajekt a použít ho i s vlastním autem. Současně je nutno vzít v úvahu nevýhodu, že pro cestu z České republiky jen cesta trajektem zabere 7,5 hodiny, spolu s čekací dobou při nástupu a před výstupem je to však mnohem víc - a to jsou časy, pokud nemá loď zpoždění. Do nejbližšího přístavu Livorno anebo z něj domů pak pojedete 1 nebo 2 dny. 

Na pevnině můžete plavbu začít buď ve Francii (přístavy - od západu k východu - Marseille, Toulon a Nice), ve Španělsku (Barcelona) nebo v Itálii (přístavy - od západu k jihovýchodu - Savona, Genova, Livorno, Piombino, Civitavecchia, Neapol a pak sicilské Palermo a Trapani). Doplňme, že na Sardinii lze také doplout od severu z ostrova Korsika (linka Bonifacio - Santa Teresa di Gallura).

Které přístavy na Sardinii slouží k odbavování trajektů? Jsou to (od sever po směru hodinových ručiček) Golfo Aranci, Olbia, Arbatax, Cagliari, Porto Torres a Santa Teresa di Gallura. 

Linka Livorno - Golfo Aranci je pro občany Česka nejbližší, cesta měří asi 296 km a trvá  7,5 hodiny. 

Dvě lodní společnosti - Corsica Ferries a Moby Lines - jsou v této části Středozemního moře dominantními dopravci, ale plavbu provozuje více subjektů. Vlastní obří trajekty, které mají délku kolem 200 metrů, na jejich několikapatrové paluby se vejde cca 2000 cestujících s motocykly, auty, autobusy, v útrobách lodi plují i kamiony. Dokáží plout rychlostí až 55 km za hodinu, ale obvykle ji z úsporných důvodů nevyužívají a plují zhruba "třicítkou" až "čtyřicítkou". 

Trajektové spojení Livorno - Golfo Aranci či Livorno - Olbia je provozováno spoji několikrát denně, které bývají velmi silně obsazeny jak pěšáky, tak motoristy. Rezervaci lístku doporučujeme několik měsíců předem, abyste měli jistotu, že se na Sardinii dostanete ve správný den a můžete svůj pobyt na ostrově synchronizovat s rezervací ubytování, případně půjčením auta, pokud pojedete na trajektu bez něj. Drtivou většinu cestujících tvoří Italové, kteří s oblibou na Sardinii tráví dovolenou. 

Plavba trajektem Livorno - Golfo Aranci patří k nejzajímavějším ve Středozemním moři. Livorno není turisticky zajímavé město, ani přístav není zrovna malebný či přitažlivý, ale sotva vyplujete na moře, můžete obdivovat vzdalující se pobřeží, pak loď míjí ostrov Capraia. V dálce můžete zahlédnout ostrov Elba. Když italská pevnina zmizí, vyhlížíte Korsiku před přídí. Nejdříve zahlédnete její severní část a pak celý hornatý ostrov dlouhý téměř 200 km míjíte více než 4 hodiny. Pak se před lodí objeví podobně hornatá Sardinie. Vstup do zálivu s přístavy Golfo Aranci a Olbia střeží majestátně vysoké hory. 

Oficiální příručky obou plavebních společností uvádějí, že do přístavu se máte dostavit asi 90 minut před vyplutím. Obsluha obcházející vozidla ve frontě vám zkontroluje doklady o zaplacení jízdného. Technologie odbavení jdou stále kupředu, ale r. 2021 převažovalo čtení čárového kódu na dokladu z internetu nebo z terminálu v přístavu, kde si můžete koupit lístek i před vyplutím, ale při plné obsazenosti máte smůlu. V přístavech panuje jistá míra chaosu, hlavně mezi pěšími a motoristy lze někdy sledovat určitou nervozitu. 

Při naloďování dbejte pokynů obsluhy a smiřte se s tím, že si nevyberete, kam vašeho motorového miláčka zaparkujete. Obsluha vás bude navigovat, vy pak zabrzdíte a zamknete vůz a jen s vybranými potřebami se odeberete na paluby pro cestující. K příchodu k vozu budete vyzváni rozhlasem těsně před přistáním, někdy ale až dlouho po něm. 

Na trajektu je na cestující pamatováno ve všech směrech. Můžete vylézt na otevřenou palubu, na některých lodích alespoň na bok plavidla a sledovat moře okolo, nebo jdete dovnitř a trávíte plavbu u baru či v restauraci. Pro děti jsou otevřené hrací koutky. Pokud si chcete užít pohodlí, můžete plavbu strávit v samostatné kajutě. Na některých trajektech se můžete na horní palubě vykoupat v bazénu nebo se tady slunit. Stačí vzít plavky, pantofle a ručník, vstup bývá zdarma. 

Takže - příjemnou cestu mezi italskou pevninou a Sardinií!

Podle:

https://www.mobylines.com/, 7. 5. 2021

Ferry Corse - Compagnie de transport maritime Corsica Ferries (corsica-ferries.fr), 7. 5. 2021



Umístění

GPS souřadnice

43°33'4.580"N, 10°18'4.344"E

Adresa

Gare Maritime Varco Donegani Nuova Stazione Marittima
Livorno

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m.
Základní číselné údaje
Trasa lodního spojení Livorno - Golfo Aranci měří asi 296 km. Trajekt tuto vzdálenost překoná asi za 7,5 hodiny. Trasa jiného možného spojení z pevniny na Sardinii z Livorna do Olbie měří 306 km.

Přístup

Příjezd vlakem


Příjezd jinou hromadnou dopravou


Příjezd osobním autem, parkování

Přístav v Livornu i v Golfo Aranci najdete celkem snadno. Pomůžou vám ukazatele na několika křižovatkách ve městě se symbolem trajektu. Držte se slova embarco (nalodění) a nebuďte překvapeni, že příjezd do fronty aut je relativně složitý (zvláště pak v Livornu). 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Přístav v Livornu i v Golfo Aranci najdete celkem snadno. Pomůžou vám ukazatele na několika křižovatkách ve městě se symbolem trajektu. Držte se slova embarco (nalodění) a nebuďte překvapeni, že příjezd do fronty je relativně složitý (zvláště pak v Livornu).  

Přístup pěšky

Viz pokyny pro auta.

Příjezd na kole, parkování kol

Viz pokyny pro auta.

Poznámky pro vozíčkáře

Doporučujeme informovat přepravní společnost o vaší cestě předem, abyste mohli využít asistenční službu. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu