Roccia dell'Elefante

Izolovaná skála neobvyklého tvaru na severní Sardinii


Na Sardinii nedaleko silnice spojující Castelsardo a Valledorii se v jednotvárné krajině zvedá z terénu osamocený útvar, kterému místní dali trefný název Roccia dell´Elefante (Sloní skála). Jedná se o zbytek trachytového tělesa (trachyt je výlevná vyvřelá hornina, tvořená především živcem, bez křemene) v našem případě hnědé barvy. S trachytem u Castelsarda si pohrála eroze tak, že opravdu připomíná slona, jemuž elegantně visí chobot nad silnicí. 

Slon přitahoval pozornost místních obyvatel už od nepaměti. Neolitičtí obyvatelé v něm vytesali dvě hrobky (domus de janas = dům víl). Horní částečně zničila eroze, dolní sestávající ze čtyř prostor je v dobrém stavu. 

Sloní skála je oblíbeným cílem výletů, protože ji uvádějí snad všechny tiskové materiály a průvodci o Sardinii. Turisté tu ale obvykle stráví jen minimum času. Zaparkují auto u silnice, zajímavost si vyfotí a zase odjedou. Některým to zabere sotva pět minut. Je ale pravda, že Sloní skála je izolovaným "malým" lákadlem, které nenabízí možnosti se u něj zdržet. 

Podle: 

Clark, G. a kol. (2018): Sardinie, Lonely planet, Svojtka Plzeň, str. 135

Mastino, A. a kol. (2013): Castelsardo area, Regione autonoma della Sardegna, Cagliari, str. 16



Umístění

GPS souřadnice

40°53'22.844"N, 8°44'46.370"E

Adresa

Castelsardo 07031

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
185 m.n.m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší zastávka autobusu je v osadě Multeddu. Jezdí sem linky na trasách ze Sassari do Santa Teresy, do Bulzi či do Perfugasu. Doporučujeme ale raději přicestovat individuálně autem, protože nabídka autobusových spojů není dostatečná, zvláště pak o víkendu. 

Příjezd osobním autem, parkování

Ke Sloní skále lze přijet ze silnice Sassari - Valledoria, ale musíte z ní odbočit východně nebo západně od tunelu.  U skály je při silnici na obou stranách nepříliš rozlehlá rozšířená krajnice. Opravdové parkoviště chybí. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus sice může u krajnice parkovat, ale jen velmi obtížně se bude otáčet. 

Přístup pěšky

Ke skále lze bez problémů přijít pěšky, ale drtivá většina návštěvníků přijíždí auty. 

Příjezd na kole, parkování kol

Ke skále lze bez problémů přijet na kole. 

Poznámky pro vozíčkáře

Skálu si můžete bez problémů prohlédnout ze silnice, za zábradlí se ale nedostanete. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu