Železniční smyčka u vesnice Bortigiadas

Dopravní rarita na severu Sicílie


Vesnice Bortigiadas není mezi znalci Sardinie příliš známa. Leží na severu ostrova, ve vnitrozemí, západně od města Tempio Pausania, stranou od hlavních komunikací. Má pouhých 800 obyvatel, což je počet, pro který se na ostrově již téměř nevyplatí sestavovat a organizovat místní správu. V jiné části Sardinie by Bortigiadas byl administrativně včleněn k městu Tempio Pausania a nikdo by se tomu nedivil. 

Jenže místní občané byli odedávna etnikem sami pro sebe, byli logudoreskou enklávou v Galluře. Navíc žili a dodnes žijí nejen v "centru", ale celkem ve 22 samotách a skupinách sídel, takže je rozumné, když si obyvatelé tohoto historicky odlišného ostrůvku zvolí svoji vlastní samosprávu. Logudoreštinou se sice mezi místními už nemluví, ale na dějinné kořeny jsou místní pyšní, i když k dorozumívání zhruba od poloviny 20. století používají gallurský dialekt sardinštiny. 

Nejen jazykem, ale díky dalším zajímavostem Bortigiadas stojí za návštěvu. Odborníci navštěvují místní mineralogické muzeum, kde je k vidění 800 vzorků a 250 druhů nerostů z celé Sardinie. Okolí vesnice tvoří nádherná příroda, hlavně skály korunované výhledy k tisícimetrovým vrcholkům. Na kamenitých políčkách se daří révě. Místní vína Vermentino di Gallura patří k nejlepším na Sardinii. 

Když trochu podrobně studujete mapu okolí Bortigiadas, nabudete dojmu, že vesnice má železniční spojení díky velmi  dlouhé trati Sassari - Tempio Pausania - Palau. A u Bortigiadasu, kde poloha vrstevnic napovídá, že tu jsou prudké svahy, má tato železniční trať smyčku. Na Sardinii jsou taková místa pouze dvě, druhá smyčka je jižně od města Lanusei.

Od Perfugasu, tedy od západu, úzkorozchodná železniční trať (rozchod 950 mm) stoupá z nadmořské výšky asi 100 metrů, aby v Tempiu Pausania dosáhla 550 metrů nad mořem. Stoupání překonává mnoha zářezy, několika tunely a viadukty. U Bortigiadisu projektanti na zdolání nejobtížnějšího stoupání zvolilli smyčku částečně schovanou v tunelu, který je dlouhý asi 500 m. Železniční stanice Bortigiadas leží přímo ve smyčce na krátkém úseku, kde trať nemá žádný sklon. Má tři traťové koleje, takže vlaky se v ní mohly křižovat. 

U slovesa "mohly" jsme záměrně použili minulý čas. Ano - mohly. Železniční trať Sassari - Perfugas - Bortigiadas -Tempio Pausania jsme při redakční návštěvě r. 2021 zastihli mimo provoz. Na nádraží v Bortigiadasu byly některé koleje demontované. Podle vyprávění místních trať byla v provozu ještě r. 2019 a pak ji zlikvidoval covid. Upřímně řečeno, moc šancí na oživení jí nedáváme. Je velmi dlouhá a jistě náročná na údržbu. Traťová rychlost byla asi 15 - 20 km/h, takže pro dojíždění do práce či do školy se vůbec nehodí. Většina železničních stanic a zastávek je situována daleko od center obcí. V úvahu připadá jedině turistický provoz, jenže mezi Sassari a Perfugasem trať prochází docela fádní krajinou. 

Turistický provoz se zachoval v minimálním počtu spojů (jeden za týden až jeden denně) na úseku Tempio Pausania - Palau. Pokud se o vláčky zajímáte, hledejte na Sardinii spoje označené Trenino Verde (pokud tento turistický provoz vydrží).  A jděte se podívat na smyčku k Bortigiadasu, než ji zloději rozeberou. 

Podle:

| Bortigiadas SardegnaTurismo - Sito ufficiale del turismo della Regione Sardegna, 1. 11. 2021


Umístění

GPS souřadnice

40°53'30.586"N, 9°3'23.666"E (žst Bortigiadas)

Adresa

Bortigiadas 07030

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
290 m.n.m. - 350 m.n.m.
Základní číselné údaje
V prostoru smyčky vzdušnou vzdálenost 0,5 km překonává železnice trasou dlouhou 2 km. Tunel je dlouhý 503 m (vlastní měření).

Přístup

Příjezd vlakem

Vlaky Trenino Verde smyčkou r. 2021 nejezdily. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Ke smyčce u Bortigiadasu se sice můžete dostat autobusem (linka Tempio Pausania - Viddalba, zastávka Fumosa), ale doporučujeme přijet autem. 

Příjezd osobním autem, parkování

Odbočte vzhůru ze silnice Tempio Pausania - Perfugas na křižovatce 40°53'43.686"N, 9°3'30.464"E. Pod smyčkou lze zaparkovat na okraji silnice (40°53'30.022"N, 9°3'30.387"E).

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Ke smyčce se sice lze dostat zájezdovým autobusem, ale vedoucí musí účastníky akce nechat vystoupit na 40°53'30.022"N, 9°3'30.387"E a jet se otočit do vesnice, kde čeká na telefonické vyzvání. 

Přístup pěšky

Od místa na zaparkování jděte vzhůru k železniční stanici okolo drážního domku, který dnes slouží k rekreaci. 

Příjezd na kole, parkování kol

Přijet lze stejně jako autem. 

Poznámky pro vozíčkáře

Smyčku si můžete částečně prohlédnout jen z auta. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu