Železniční stanice Perfugas

Nádraží na úzkorozchodné trati na severu Sardinie


Na Sardinii existují dva na sobě nezávislé železniční systémy.

Normálněrozchodné trati (v motorové trakci) provozuje společnost Trenitalia. Pro běžné cestování i turistický provoz slouží především spojení z Cagliari na sever do Ozieri, odkud dále můžete jet do Olbie nebo do Sassari a Porto Torres. Další kratší tratě jsou v okolí Cagliari. 

Úzkorozchodné trati (rozchod 950 mm) byly na Sardinii v provozu ve velkém množství, v terénu ale po nich dnes najdete většinou jen zbytky traťového tělesa. Společnost ARST provozuje již jen tyto tratě: Macomer - Bosa, Tempio Pausania - Palau (s turistickým nepravidelným provozem) a tratě Alghero - Sassari - Sorso, Macomer - Nuoro, Montserrato - Isili (s pravidelným provozem).

Ještě těsně před covidovou epidemií byla v provozu trať Sassari - Perfugas - Tempio Pausania - Palau. Dnes opuštěná trasa s mnoha zastávkami může sloužit jako podklad pro zamyšlení, co se stane s tratí, na které je zrušen provoz, zda to někomu chybí a zda má smysl provoz obnovovat a pro koho. 

Železniční stanice Perfugas leží zhruba na polovině traťového úseku Sassari - Tempio Pausania. Perfugas je poklidné městečko s několika historickými památkami (např. studna a kostel), které je sympaticky rozloženo na návrší o nadmořské výšce cca 100 metrů. Trať prochází mělkým údolím o nadmořské výšce asi 50 m pod městečkem, stanice byla vybudována poměrně daleko od středu zástavby, stejně jako většina všech stanic a zastávek na této trati. 

Ze Sassari je to sem po železnici 59 km, trať přitom překonává sedlo s nadmořskou výškou asi 540 metrů a je na ní vybudováno několik mostů a tunelů. Vlak před zrušením provozu dosahoval závratné cestovní rychlosti 20 km, takže výlet z Perfugasu do Sassari představoval celodenní zážitek s jednou trasou časové dlouhou kolem tří hodin. Autem po rychlé silnici i dálnici se z Perfugasu do Sassari na cestě dlouhé 52 km jede slabých 45 minut. 

Trať Perfugas - Tempio Pausania je velmi zajímavá, protože od Perfugasu šplhá do nadmořské výšky kolem 500 metrů, kam se dostane po 33 km. Je na ní vybudováno několik zajímavých mostů a tunelů, u Bortigiadisu vlaky jezdily smyčkou částečně schovanou v tunelu. Paralelně se železnicí vede silnice, která sice není v horním úseku nijak rychlá, ale i tak představovala po vybudování drtivou konkurenci pro úzkokolejku. 

V Perfugasu se vlaky mohly křižovat. Dnes je zde k vidění staniční budova, železniční přejezd, tři staniční koleje (z toho jedna pro nakládku a vykládku) a velký zásobník na vodu pro parní lokomotivy. Prostor vedle staniční budovy slouží jako parkoviště pro místní autobusy. 

Pohledem na mapu Sardinie a zvláště pak na železniční síť si můžeme celkem snadno odpovědět na otázku budoucnosti železniční tratě Sassari - Perfugas - Tempio Pausania.

Místní samospráva či snad skupiny nadšenců by měly značné organizační i finanční potíže s obnovením provozu. Myslíme si, že k tomu nikdo nepřistoupí.

A důvody?

Téměř nikde není železniční stanice blízko středu zástavby.

Traťová rychlost je závratných 20 km/h.

Trať je dlouhá 151 km, náklady na udržení provozu by byly značné.

Trať vede vnitrozemím, turisté na Sardinii téměř výhradně navštěvují jen pobřeží. Zvláště pak úsek ze Sassari do Perfugasu vede poměrně jednotvárnou krajinou bez velkých zajímavostí. 

Na části železničního tělesa už nejsou koleje.

Železniční fandové, jděte se tam podívat, než trať úplně zaroste a skupiny vandalů zdemolují staniční budovy. Situaci budeme sledovat a pokud snad nastane zázrak, uvedeme to této stránce. 

Podle:

PALAU TEMPIO NEW – Trenino Verde della Sardegna, 14. 11. 2021

ARST - - Servizi ferroviari TPL, 14. 11. 2021


Umístění

GPS souřadnice

40°49'31.143"N, 8°53'20.121"E

Adresa

Perfugas 07034

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
50 m.n.m.
Základní číselné údaje
Železniční vzdálenosti vztažené k Perfugasu jsou tyto: Perfugas - Sassari: 59 km Perfugas - Bortigiadas: 22 km Perfugas - Tempio Pausania: 33 km Tempio Pausania - Palau (jediný úsek v provozu): 59 km

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Perfugasu se dostanete autobusem ze Sassari nebo z Tempio Pausania. Spojů ale jezdí poměrně málo. 

Příjezd osobním autem, parkování

V Perfugasu lze s autem u bývalé železniční stanice zastavit bez problémů. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

V Perfugasu lze s busem u bývalé železniční stanice zastavit bez problémů. 

Přístup pěšky

Pokud půjdete z centra Perfugasu, pak jděte ulicemi, které směřují na jihovýchod, nejdřív po rovině, pak s kopce. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz pokyny pro pěší. 

Poznámky pro vozíčkáře

Železniční stanice v Perfugasu není bezbariérová, ale můžete si ji docela pohodlně prohlédnout. Je třeba mít doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu