Přístav Porto Cervo

Jachty miliardářů v přímém přenosu na severu Sardinie


Jestliže chcete vidět úchvatnou krajinu s plážemi srovnatelnými s Karibikem, pak se vydejte na severní Sardinii. Zdejšímu regionu se říká Gallura a pobřeží nese od roku 1960 název, který měl za cíl přilákat turisty - Costa Smeralda.

Půvab krajiny tvoří především obrovité skály a balvany z růžové nebo bílé žuly, která se na plážích rozpadá na jemný písek. Pobřeží je hodně členité, porostlé lesy nebo křovinami, je chráněné před větrem, koupání v zátokách je tedy takřka dokonalé.

Není divu, že Costa Smeralda je pojmem, který přilákal návštěvníky z celého světa, hlavně ty, kteří nemusejí sahat pro peníze hluboko do kapsy.

Boháči začali na pobřeží skupovat pozemky a nechali si na nich budovat luxusní stavby. Je až s podivem, že místní samosprávy uhlídaly stavební boom tak, že domy miliardářů nekřičí do krajiny rozlohou, výškou, výstředností nebo křiklavými fasádami. Splynuly decentními hnědými omítkami  s okolní žulovou krajinou, jakoby tu stály odedávna.

Jestliže chcete vidět luxus, zajeďte se podívat do přístavu Porto Cervo na severu Sardinie. Uvidíte podobný výjev, jako kdybyste stáli před slavným kasinem v Monte Carlu, kde parkují nejlepší auta světa, jejichž majitelé uvnitř budovy utrácejí hříšné peníze. V Porto Cervo kotví jachty miliardářů. Můžete se tu volně procházet přístavem a třeba i závidět. 

Večer se v Porto Cervo rozjede zábava, kde se konzumuje fascinující množství jídla a nápojů. 

Na přístav se nemusíte dívat jen přímo v centru dění, zajímavý pohled je také od kostela Stella Maris (41°8'0.060"N, 9°31'49.834"E). 

Porto Cervo není samostatnou obcí, území velké rozlohy spravuje obec Arzachena. Zatímco městsky vyhlížející lokality Porto Cervo, Poltu Quatu, Cannigione a Baja Sardinia jsou typickou výkladní skříní cestovního ruchu s hotely a vilkami, ve venkovských osadách a na samotách uvidíte vinice, pěstování ovoce a zeleniny a třeba i chov domácích zvířat. Ubytovat se tu můžete v různých provozech typu agriturismo nebo Bed and Breakfast. 

V zálivu Cala di Volpe jižně od Porto Cervo se natáčely scény pro film Agent 007 - Špion, který měl miloval. 

Jednou z nejkrásnějších pláží Sardinie je Tanca Manna severně od Cannigione s pískem, který snese označení "hedvábný". 

Podle:

Arzachena | SardegnaTurismo - Sito ufficiale del turismo della Regione Sardegna, 25. 11. 2021



Umístění

GPS souřadnice

41°8'5.093"N, 9°32'12.571"E

Adresa

Porto Cervo
Arzachena 07021

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
1 m.n.m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Porto Cervo se dostanete autobusem z Olbie nebo z Arzacheny. 

Příjezd osobním autem, parkování

V Porto Cervo je velké množství parkovišť, ale musíte mít štěstí, protože bývá na nich plno. Větší naději na zaparkování auta budete mít v částech zástavby vzdálenějších od centra, např. u kostela Stella Maris. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobusem do přístavu nejezděte, nemuseli byste se tu otočit. K parkování doporučujeme větší parkoviště, např. u kruhového objezdu na 41°7'51.701"N, 9°32'7.372"E. 

Přístup pěšky

Přístav je pro pěšího turistu běžně přístupný. 

Příjezd na kole, parkování kol

Na kole se do přístavu dostanete běžnými silnicemi. Speciální komunikace pro cyklisty v Proto Cervo a v okolí nejsou. 

Poznámky pro vozíčkáře

Přístav je pro vozíčkáře přístupný a komunikace jsou většinou bez překážek. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu