Bílá čtvrť v Luhačovicích

Soubor vil a hotelů v lázeňském městě


Lázeňské centrum Luhačovic zásadním způsobem v l. 1901-03 ovlivnil architekt Dušan Jurkovič. Osobitým způsobem ztvárnil folklórní základ z pomezí Slovácka a Valašska. Projekt  luhačovických lázeňských budov (dodnes ne zcela uskutečněný) je jedním z vrcholů Jurkovičovy tvorby. Je jedno zda ji nazýváme stylizovaným folklórem nebo secesí. 

Funkcionalismus představovaný po I. světové válce především dílem Bohuslava Fuchse je kontrastní odpovědí na secesní zdobnost. Jednoduché linie, důraz na funkční využití a nové materiály, např. beton a sklo. Ve 20. letech 20. století dostává Bohuslav Fuchs v Luhačovicích zakázku na projekt celé nové čtvrti. Zhostil se jí v duchu funkcionalismu, kdy se podle něj staví vily a penziony a budova pošty. Nové části Luhačovic se začíná říkat Bílá čtvrť. podle projektu Bohuslava Fuchse vzniká také nová plovárna od širým nebem.

Vila Viola, hotel Radun a penzion Avion byly postaveny v l. 1927-29. 

Vilu Violu si nechali zbudovat manželé Božena a Bohuslav Svobodovi. Sloužila k ubytování lázeňských hostů. Roku 1948 byla znárodněna a později přejmenována na název Jalta. V l. 2012-14 ji nový majitel opravil, zejména obnovil funkcionalistický charakter objektu. Znovu použil nárožní okna na severozápadním křídle a atiku střechy upravil podle původního výškového odstupňování. Nově byla přistavěna jižní terasa a wellness.  

Ve Vile Viola se můžete ubytovat v příjemných dvoulůžkových pokojích, studiích a apartmánech velké rozlohy. 

Vedlejší budova Avion  s apartmánem patří stejnému majiteli. Snídaně, masáže, finská sauna a další služby fungují pro hosty obou ubytovacích zařízení ve Vile Viole.

Boutique hotel Radun vznikl také rekonstrukcí vily, kterou projektoval Bohuslav Fuchs. Zakládá si na prvorepublikové tradici. Majitelé kladou důraz na osobní kontakt s hostem. Provozují mj. restauraci s výbornou kávou, jihoamerickými rumy a zážitkovou gastronomií. V interiéru bývají návštěvníci překvapeni balkony, terasami a krásnými koupelnami. Hosté se mohou nechat rozmazlovat v sauně nebo při masážích, zábalech, inhalacích, jeden z apartmánů má vířivku. K dispozici je 31 lůžek v 15 pokojích. 

Vila Eva na ulici Solné 585 byla postavena r. 1939 a zrekonstruována r. 2019. Patří stejnému majiteli jako hotel Radun. V duchu "poetického" funkcionalismu" ji navrhl zlínský architekt Viktor Jandásek. Hosté se mohou ubytovat v apartmá nebo ve dvou dvoulůžkových pokojích. 

Bílá čtvrť má pro návštěvníky Luhačovic dvě výhody. Leží stranou od ruchu v centru a přece do něj není daleko.

V  nedalekém lese hosté mohou ochutnat pravou luhačovickou minerální vodu z pramene Aloiska. K hlavním pramenům a na kolonádu se ale musí jít pěšky asi 1 km. 

Protože hotely v Bílé čtvrti jsou příliš malé na to, aby v nich byl samostatný bazén, nabízejí hostům různé volné vstupy do blízké městské plovárny.


Podle:

O vile - Hotel VIOLA Luhačovice | ubytování luhačovice (hotel-viola.cz), 16. 4. 2022

Boutique hotel Radun – Hotel Radun, 16. 4. 2022

Materiály pro hosty Vily Viola, prosinec 2021



Umístění

GPS souřadnice

49°6'5.125"N, 17°45'49.884"E

Adresa

Bílá čtvrť 428 Avion), 431 (Viola), 447 (Radun)
Luhačovice 763 26

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
270 m.n.m. - 295 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Bílé Karpaty

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Luhačovice. Jezdí sem osobní vlaky z Újezdce u Luhačovic (Újezdec u Luhačovic leží na hlavní trati Veselí nad Moravou - Bylnice, odbočka je trať Újezdec u Luhačovic - Luhačovice) a rychlíky z Prahy (přes Pardubice, Olomouc, Přerov a Uherské Hradiště). 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Luhačovic jezdí dálkové autobusy např. z Brna a Ostravy, místní linky ze Zlína, Bojkovic, Slavičína a dalších míst. Autobusové nádraží je vedle vlakového, ale odtud je to do středu města i k Bílé čtvrti ještě docela daleko (1,5 km). Výhodnější je cestovat do zastávky Luhačovice, pošta.

Příjezd osobním autem, parkování

U plovárny je placené parkoviště. Pokud zde nebude místo, zkuste placené stání v ul. Solné. Hosté z hotelů v Bílé čtvrti ale mají parkování v ceně - buď v podzemních garážích nebo na ulici. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Stání je možné na parkovišti na severním konci ulice Masarykovy, při výjezdu z Luhačovic ve směru na Vizovice nebo v ul. Nádražní. 

Přístup pěšky

Bílou čtvrť najdete snadno východně od hlavní křižovatky (nám. 28. října) v centru Luhačovic. K prameni Aloiska vede červená značka z centra. 

Příjezd na kole, parkování kol

K hotelům v Bílé čtvrti se dostanete po městských ulicích. 

Poznámky pro vozíčkáře

Hotely v Bílé čtvrti nejsou uzpůsobeny pro vozíčkáře. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu