Rybenské Perničky

Skály na severovýchodním okraji Žďárských vrchů


Žďárské vrchy jsou typické svými izolovanými skalními výchozy. Většina z nich tvoří vrcholové partie kopců. Jejich geologické podloží nejčastěji tvoří migmatit, hornina částečně klasifikovaná jako hlubinná vyvřelina, částečně je horninou přeměněnou. Více o migmatitu píšeme pod heslem Devět skal. 

Rybenské Perničky jsou typickým příkladem skalního útvaru, který je budován migmatitem. Jsou to dvě skály v lese západně od obce Pustá Rybná. Z plochého vrcholu vystupují nad úroveň okolního terénu dva skalní sruby.

Východní skála má výšku asi 16 m se svislou až převislou severní stěnou, pod níž byly mrazovým zvětráváním "uskladněny" balvany o velikosti až 2 metry. Na vrcholu se nachází balvan a u něj tři prohlubně - skalní mísy vzniklé zvětráváním, lidově zvané perničky. Největší z nich má průměr 50 - 60 cm a hloubku 20 cm. Vrchol je veřejnosti přístupný. 

Západní skála je protažena ve směru západ - východ. Její západní konec tvoří skalní věž o výšce asi 15 m, která je přístupná pouze pro horolezce. 

Skalní mísy na vrcholech jsou na Rybenských Perničkách k vidění ve všech stadiích vývoje od zárodečných prohlubní po velké mísy s odtokovým žlábkem. 

Na obou skalách jsou vyvinuty voštiny, které jinak spíše známe z pískovců

Pod skalami v lese směrem k severu jsou vyvinuty suťové haldy, balvanové proudy a suťová pole, na jejichž vzniku se podílela především soliflukce (půdotok). 

Skalním mísám na vrcholu místní obyvatelé připisovali kultovní původ a spojovali je s nadpřirozenými bytostmi. 

Původním porostem v okolí byl smíšený smrkovo-bukový les. Ten byl vlivem člověk zcela změněn na smrkovou monokulturu, v níž buk vyskytuje jen občas, doplněn je místy břízou a jeřábem ptačím. Na skalách, balvanech i chudých půdách okolo neroste bohatá vegetace.

Najdete tu tyto převládající rostliny: borůvka černá (Vaccinium myrtillus), šťavel kyselý (Oxalis acetosela), metlička křivolaká (Avenella flexuosa) a další. Hnízdí tady celá řada ptáků, mezi nimi např. výr velký (Bubo bubo) a křivka obecná (Loxia curvirostra). 

Rybenské Perničky jsou na vyznačených úsecích cvičným horolezeckým terénem. 


Podle:

Geologické lokality - Vyhledávání - Rybenské Perničky (geology.cz), 8. 2. 2022

Přírodní památka Rybenské Perničky (ochranaprirody.cz), 8. 2. 2022





Umístění

GPS souřadnice

49°42'36.482"N, 16°6'52.914"E

Adresa

Pustá Rybná 569 82

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Pustá Rybná
Nadmořská výška
726 m.n.m. - 748 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rozloha chráněného území je 14,1 ha. Vyhlášeno bylo r. 1980.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst. Borová u Poličky a pak pokračujte do Pusté Rybné pěšky. Autobus odtud směrem na jih do Pusté Rybné nejezdí.

Nebo jeďte do žst Polička a odtud pokračujte autobusem směr Svratka. 

Nebo jeďte do žst Žďár nad Sázavou. Pak ještě budete pokračovat autobusem do Svratky a pak ještě půjdete pěšky. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Pusté Rybné jede autobusová linka Polička - Svratka. Vystupte na zastávce Pustá Rybná, hostinec. 

Do Svratky jezdí autobusy buď ze Žďáru nad Sázavou nebo z Nového Města na Moravě. 

Příjezd osobním autem, parkování

Zaparkujte v Pusté Rybné u hospody nebo ve Svratce na severním okraji zástavby. Lze jet také z Pusté Rybné k lesu a auto nechat u jeho okraje u místa s výhledem. Ze Svratky lze jet k zámečku Karlštejn, ale moc místa na parkování tady není. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Zaparkujte v Pusté Rybné u hospody nebo ve Svratce u podniku Mars. Velmi zajímavou možností je vyložit účastníky akce ve Svratce a čekat na ně v Pusté Rybné. 

Přístup pěšky

Okolo skal vede dálková turistická trasa - červená značka - Polička - Svratka. Z Poličky sem půjdete 13,5 km, ze Svratky 6,5  km, což je bezesporu námět na celodenní výšlap s návazností na začátku i konci na hromadnou dopravu. 

Pro výšlap jen na Rybenské Perničky je nejbližším místem začátku výletu místo s výhledem nad Pustou Rybnou. 

Příjezd na kole, parkování kol

Stezky u Rybenských Perniček jsou dostupné jen pro horská kola. Okolní lesní silnice a cesty jsou ideálními terény pro naplánování hezkých vyjížděk. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pěšiny u Rybenských Perniček nejsou pro vozíčkáře dostupné. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu