Archeologické naleziště Es Racons v Llubí

Talayoty - pravěké stavby u vesnice ve vnitrozemí Mallorky


Mezi ohradními zdmi, které rozdělují pozemky jižně od vesnice Llubí blízko geografického středu  Mallorky, se zachovaly dvě pozoruhodné památky - talayoty. Pokud je chcete navštívit, doporučujeme nejdříve prostudovat si o nich náš text

O funkci talayotů se dnes neví v podstatě nic. Ani u Llubí nebylo vypozorováno, zda tyto věžovité stavby byly postaveny ve vesnici nebo na samotě. Můžeme se jen dohadovat, zda měly "civilní" účel nebo zda se jednalo o ceremoniální centrum. Ani u jednoho z talayotů není dokončen výzkum, dokonce se ani neví, kolik mají pater nebo zda k nim přiléhají stejně staré zdi. 

Za jednou ze staveb je malý háj, který dodává místu silný nádech tajemna. 

Obě stavby jsou zvenku dobře viditelné, jeden z talayotů vysoký 3,5 m se nachází těsně u silnice, druhý je poněkud dále na protilehlé straně komunikace. Do jeho  interiéru se můžete podívat. 

Podle:

www.talayots.es/intro/div1esp.htm, 20. 2. 2022




Umístění

GPS souřadnice

39°41'34.648"N, 3°0'25.923"E

Adresa

Camí del Moli d´en Blanc
Llubí 07430

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
55 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Llubí sice má od r. 2000 železniční zastávku na trati Palma - Inca - Sa Pobla, ale ta se nachází daleko od vesnice, takže pokud volíte hromadnou dopravu, je lepší přicestovat autobusem. Pak se hodí jet např. z Palmy do žst Inca a zde přestoupit na autobus. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Llubí jezdí autobusová linka č. 316 Inca - Llubí - Santa Margalida - Can Picafort.

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte z kruhového objezdu jižně od Llubí (39°41'38.147"N, 3°0'12.984"E) místní silničkou nejprve podél hlavní komunikace a pak prudkou zatáčkou k jihu. Zastavit lze přímo u památky, ale místa na parkování tu moc není. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus se na úzkou silnici nevejde. Musíte parkovat u hlavní silnice. 

Přístup pěšky

Přes Llubí má být v budoucnu vyznačena GR 222 Artà - Lluc. R. 2021 ještě značení u Llubí neproběhlo, není známo, zda povede kolem talayotů. Zatím se držte popisu pro příjezd osobním autem, jinou možnost mezi ohradními zdmi a soukromými pozemky stejně nemáte. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz popis pro auta. 

Poznámky pro vozíčkáře

Jeden z talayotů je hned u cesty, ten si můžete dobře prohlédnout, druhý je dále, k němu se nedostanete. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu