Pravý břeh Svratky mezi brněnskými městskými částmi Bystrc a Komín

Krásná procházka v těsné blízkosti pulsujícího města


Řeka Svratka protéká Brnem od hráze přehrady nejprve územím městské části Bystrc a Kníničky, poté teče průlomovým údolím, jehož pravý břeh patří městské části Jundrov a levý Komínu. 

Ještě v 60. letech 20. století údolí patřilo zahrádkářům, mezi jejichž pozemky vedla úzká silnice z centra města do Bystrce, kde stály jen původní malé domky, sokolovna, fara, stará škola a kostel. 

Výstavba panelových domů v Bystrci tvář údolí zcela změnila. Velký počet obyvatel potřeboval nové dopravní spojení do centra. V údolí Svratky mezi Komínem a Bystrcí byla vybudována široká silnice a trolejbusová a tramvajová trať, které pohltily zahrádkářské pozemky. Dnes v dopravní špičce tady jezdí tramvaje ve tříminutových intervalech a po silnici denně projedou desítky tisíc vozidel.

Pravý břeh řeky zůstal dopravou a zástavbou nezasažen. Lidé si tady vyšlapali stezku, která ale nebyla nikterak pohodlná a při vyšším stavu vody některé její úseky nebyly průchodné. Tento stav trval až do r. 2021, kdy byla stezka opravena a hůře schůdná místa byla zaopatřena dřevěnými přechody.

Zhruba uprostřed 1,4 km dlouhé stezky je opuštěný stěnový lom ve vyvřelých horninách brněnského masivu. Při rekonstrukci stezky tady bylo vybudováno zastřešené odpočívadlo s ohništěm.

Stezka vytváří příjemný kontrast k hluku a ruchu na komunikacích na opačném břehu řeky.  


Umístění

GPS souřadnice

49°13'3.897"N, 16°32'33.566"E

Adresa

Komín, Jundrov, Bystrc
Brno 624 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Komín, Jundrov, Bystrc
Nadmořská výška
210 m.n.m.
Základní číselné údaje
Stezka je dlouhá asi 1,4 km.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Brno hlavní nádraží nebo Brno - Královo Pole

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Od hlavního nádraží jeďte tramvají č. 1, ze zastávky Česká tramvajemi 3 nebo 10 do zastávky Svratecká nebo Kamenolom. Od nádraží Královo Pole jeďte trolejbusem č. 30 do těchže zastávek. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze v bočních ulicích v městské části Komín nebo v Bystrci v ulici Pod Horkou případně u nákupního střediska Javor. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze jedině u parkoviště u brněnské ZOO na levém břehu Svratky. 

Přístup pěšky

Ze zastávky Svratecká: přejděte lávku přes řeku a pokračujte vpravo stezkami podél řeky. 

Ze zastávky Kamenolom přejděte řeku a pokračujte za ní vlevo stezkami podél řeky. 

Příjezd na kole, parkování kol

Podél levého břehu řeky vede po chodníku dálková cyklistická trasa č. 1 Brno - Praha, která v tomto úseku současně slouží jako příjezdová komunikace mezi centrem Brna a přehradou. Pravý (námi popisovaný) břeh je sice pro kola sjízdný, ale na některých úsecích budete muset kolo vést anebo se složitě vyhýbat pěším výletníkům. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkářům výlet po pravém břehu Svratky v úseku Bystrc - Komín nedoporučujeme. Je zde příliš mnoho přírodních i technických překážek. 


Rady a tipy



Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu