Jardin exotique a Grottes de l'Observatoire v Monaku

Zahrada se sukulenty na skále nad Monakem a krásná jeskyně

Kontaktní informace

+37 793 152 980
Oficiální stránky
jardin-exotique@mairie.mc

Na vápencové skále nad Monakem si návštěvníci knížectví mohou prohlédnout překásnou exotickou zahradu s krasovou jeskyní

Na konci 19. století Augustin Gastaud, tehdejší hlavní zahradník ze Saint Martina, založil sbírku sukulentů, které dovezl především z Mexika. Tím zaujal knížete Alberta I., který se pak rozhodl, že vybuduje zahradu, která bude zcela věnována právě sukulentům. 

Na omezené rozloze Monaka bylo poněkud obtížné najít místo pro tento plán, ale kníže se nakonec rozhodl pro plochý vrchol skály spolu se skalnatým úbočím a s rozhledem na moře. Tehdy tady stála malá observatoř. Vyprahlé místo bylo jako stvořené pro rostliny nenáročné na vodu. Pozemek byl získán roku 1913 a dalších 20 let trvalo, než se vysazené rostliny postupně uchytily tak, že je bylo možno ukázat veřejnosti. Zahrada otevřel princ Ludvík 13. 2. 1933. První ředitel se jmenoval Louis Vatrican. Stavebně krajinářské práce v zahradě byly dokončeny v l. 1938-39. Okamžitě po otevření výrazně vzrostl zájem o návštěvu knížecího státečku. 

Dnes v zahradě můžete vidět hlavně kaktusy roztodivných tvarů, dále agáve a další exotické rostliny ze suchých oblastí celého světa a obdivovat mimořádné výhledy na moře i město. 

Jeskyně byla objevena r. 1916. Hned byla pojmenována na památku malé hvězdárny, která tu stávala, pro veřejnost byla otevřena roku 1950 a o dva roky později připojena k zahradě. Návštěvníka překvapí, že pod povrchem váencové skály poměrně miniaturních rozměrů se nachází krasová dutina s mnoha krásnými podzemními krasovými jevy, zejména krápníky velkých objemů. Jeskyně klesá až k úrovni mořské hladiny, ale návštěvnický okruh je kratší. 

V jeskyni žili pravěcí lidé, což dokládají zejména archeologické nálezy kostí zvířat, která byla jejich potravou. 

Také si můžete prohlédnout sbírky muzea pravěké antropolgie. 

Podle:

https://www.jardin-exotique.mc/, 18. 1. 2023





Umístění

GPS souřadnice

43°43'52.795"N, 7°24'51.233"E

Adresa

Boulevard du Jardin Exotique 62
Jardin Exotique
Monaco 98000

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
40 m.n.m. - 100 m.n.m.
Základní číselné údaje
Zahrada byla otevřena r. 1933 po 20 letech přípravných prací. Jeskyně byla objevena r. 1916, otevřena byla r. 1950.

Přístup

Příjezd vlakem

Vlaky po pobřežní trase Nice - Ventimiglia projíždějí Monakem dlouhým tunelem. V podzemí je také železniční stanice Monako - Monte Carlo. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z letiště v Nice jezdí do Monaka bus č. 110 a z centra Nice, z autobusového nádraží Vauban (43°42'31.506"N, 7°17'9.172"E) ve 2 až 3 hodinových intervalech bus 112, oba přes zastávku Jardin exotique. Městskou hromadnou dopravou můžete k zahradě dojet linkou č. 2.

Příjezd osobním autem, parkování

Auta mohou v Monaku parkovat na mnoha místech v podzemí. Připravte se ale na vysoké sazby za stání. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může stát na speciálním parkovišti přímo před vchodem. 

Přístup pěšky

Hranice Monaka a Francie na souši měří asi 4,4 km, pobřeží asi 4 km, stát je "široký" od 350 m do 1 km. Z toho plyne, že podstatnou část pamětihodností zvládnete z centra pěšky. 

Poznámky pro vozíčkáře

V zahradě i v jeskyni je hodně schodů. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu