El Teide

Spící sopka, nejvyšší vrchol Španělska a všech ostrovů v Atlantském oceánu


Teide nebo též El Teide nebo též Pico del Teide je nejvyšším bodem ostrova Tenerife na Kanárských ostrovech, současně je nejvyšším bodem Španělska a nejvyšší horou ostrovů Atlantského oceánu. Z názvů je nejvíce odlišné pojmenování se slovem "pico" přeložitelné do češtiny jako "vrchol". Na Tenerife silniční ukazatele uvádějí slova "El Teide". 

El Teide je především spící sopkou s poměrně složitým geologickým vývojem. Kdybychom měřili jeho nadmořskou výšku, dojdeme k údaji 3715 metrů, někde se však udává 3718 m, kdybychom však pomyslně měřili ode dna moře, pak celá sopečná struktura má výšku 7500 metrů, což z ní činí třetí nejvyšší hmotu tohoto druhu na Zemi. 

Prvopočátkem vzniku ostrova Tenerife byly erupce tří podmořských sopek, jejichž hmota na litosférickém rozhraní postupně narostla nad hladinu a vznikly tři ostrovy. Jejich rozloha se při dalších erupcích postupně zvětšovala, až došlo k jejich spojení. Sopky ale zarovnala eroze. V dalších fázích vývoje ostrova po 2 - 3 milionech let období klidu došlo k dalším erupcím, kdy v oblasti dnešního Teide vznikly vysoké vulkány, pod nimiž se ale vyprázdnil magmatický krb, nad kterým se propadl strop, vznikla obrovitá kaldera  Las Caňadas, která podlehla erozi. Z erodované trosky kaldery teprve potom "vyrostl" mohutný vulkán El Teide, jehož jeden svah se tyčí přímo nad oceánem a druhý spadá ke kaldeře. Proces formování nové sopky nad starou strukturou začal před 180 000 lety a byl prozatím ukončen v roce 1909, kdy došlo k poslednímu výbuchu a není jasné, zda a kdy nastane další. Dodejme, že vedle El Teide se zformoval ještě jeden vulkán - Pico Viejo o nadmořské výšce 3135 metrů. Oba vrcholy - El Teide i Pico Viejo se dnes tyčí nad kalderou Las Caňadas o obvodu 45 km. 

Vrchol Pico del Teide je jediným místem, kde lze vidět do dnešní doby aktivní pozůstatky vulkanismu. Je tu vysoká koncentrace vodní páry a plynů s obsahem síry, které vyvěrají z fumarol  (otvorů vedoucích na povrch z nitra sopky).

Dávní obyvatelé Kanárských ostrovů - Guančové - měli vulkán spojený s řadou pověstí, věřili, že sopka svým vrcholem podpírá oblohu a že v ní sídlí démon Guyaota zobrazovaný jako černý pes. Na Tenerife zakotvil r. 1492 na krátký čas Kolumbus při své cestě do Ameriky, již r. 1496 Španělé Kanárské ostrovy kolonizovali a Guančové ustoupili před Evropany. Legendy o sopce ale přežily, jen se začaly vztahovat k novému názvu. Pojmenování Teide totiž vymysleli Španělé. 

Dnes El Teide je vyhlášeno za národní park, který má rozlohu 18 990 ha. R. 2007 byl zapsán na seznam UNESCO. Je osmým nejnavštěvovanějším národním parkem na světě. Počet turistů se pohybuje mezi 3 až 4 miliony ročně. Tito lidé většinou přiletí na jedno ze dvou letišť na Tenerife, menší část připluje trajektem, bydlí v hotelu na pobřeží a užívají si celoroční možnosti koupání a lenošení na plážích. Nejméně jednou si půjčí auto a vyrazí na Teide. Tomu odpovídá i obrovská rozloha parkovišť v klíčových lokalitách, která ale v letních špičkách náporu návštěvníků nedostačuje. 

Do oblasti Teide vede jen několik silnic, které ve vysokohorském terénu nebylo možno budovat příliš velkoryse, jsou často úzké a klikaté, takže je na nich nutno řídit auto s velkou opatrností. 

Na sopce nebo v její blízkosti existuje jen několik staveb, která mohou zajímat návštěvníky. Na hoře Montaña del Cabezón vědci využívají mimořádně čistou oblohu k pozorování nebeských objektů z astronomické observatoře. Hora ale leží mimo hranice národního parku, takže výčet staveb se vlastně omezí jen na objekty kolem lanovky Teleférico Teide. Dolní stanice se nachází v nadmořské výšce 2356 metrů, horní v 3555 metrech. Turisté jsou dopravováni kyvadlovým systémem dvěma kabinkami, které se při jízdě míjejí uprostřed trati. Jízda trvá přibližně 8 - 10 minut. Lístky na lanovku doporučujeme rezervovat a zaplatit přes web. V nabídce je několik variant, např. také spojených s návštěvou observatoře nebo s výstupem k hlavnímu vrcholu nebo s výjezdem lanovkou k západu Slunce, kdy z horní stanice La Rambletta můžete pozorovat stín Teide, který hora vrhá na souš i oceán. Také vám bude nabídnut odvoz z místa blízkého k vašemu hotelu na pobřeží. 

Návštěvníci nejčastěji jedou lanovkou do horní stanice s vyhlídkou La Rambleta a zde se rozhodnou, zda půjdou stezkou k severu nebo k západu. Na vycházku při nejobvyklejší variantě máte pouhou jednu hodinu a pak musíte jet dolů. Stihnete tedy jít stezkou na sever k vyhlídce Mirador de la Fortalezza nebo na západ k vyhlídce na Pico Viejo. Obě vyhlídky jsou životním zážitkem. Připravte se ale na čtyři skutečnosti. 

Za prvé: Citlivé osoby mohou mít po rychlém výjezdu lanovkou problém s vysokou nadmořskou výškou, tedy s nízkým atmosférickým tlakem. Neměli by se sem vypravovat kardiaci, osoby s vysokým krevním tlakem nebo osoby s dýchacími potížemi. Při potížích je jediným lékem rychlý návrat dolů. 

Za druhé: Na horní stanici může být zatracená zima. Vezměte si teplé oblečení, které můžete použít i uprostřed léta. Vrcholová partie Pico del Teide bývá někdy pokryta sněhem, zvláště pak v zimě. 

Za třetí: Vzhledem k atmosférickým podmínkám se vám může stát, že lanovka bude mimo provoz, i když budete už mít koupený lístek. Pokud použijete předprodej, bude vám přes SMS nabídnuta změna termínu nebo vrácení peněz. 

Za čtvrté: Ačkoli výhled z úbočí těsně pod vrcholem je fantastickým zážitkem, může se vám stát, že oblačnost vaše pozorovací místo zahalí a budete mít prostě smůlu. 

Na Pico del Teide, tedy až na úplný vrchol se většina návštěvníků národního parku nedostane. Od horní stanice lanovky vede sice nahoru stezka, ale platí na ní zákaz vstupu, pokud si neseženete povolení k výstupu. Ten není náročný, limitujícím faktorem může být jen zima a nízký tlak vzduchu. Pokud se na vrchol chcete dostat, pak si povolení musíte zajistit s velkým časovým předstihem na rezervačním webu. Správa národního parku tímto jednoduchým způsobem reguluje počty návštěvníků na nejexponovanějším místě. Za vyřízení povolení se nic neplatí. 

Existuje také možnost vystoupat na vrchol bez použití lanovky. Podle mapy si pak nastudujte trasu výstupu, která ve směru nahoru bude trvat od parkoviště 4 až 5 hodin, dolů kolem 3,5 hodiny. Bivakovat lze (opět s povolením z rezervačního webu) na Pico Viejo. Přenocování bývalo možné i na jediné chatě široko daleko na hoře Teide. Chata se jmenuje Altavista, nachází se v nadmořské výšce 3250 metrů východně od vrcholu. Turista tady mohl využít vícelůžkové pokoje, ohřát si vlastní jídlo, dostal k použití lůžkoviny a teplé přkrývky. Na chatě je WC, nikoli ale sprchy. Chata z r. 1892 byla zrekonstruována r. 2007. V době psaní tohoto článku ale nebyla v provozu. Ověření proveďte zde

Přejeme příjemné zážitky na El Teide, jedné z nejkrásnějších hor světa. 


Podle:

Teide – Wikipedie (wikipedia.org), 18. 5. 2023

Tenerife počasí (tenerifesurf.cz), 18. 5. 2023




Umístění

GPS souřadnice

28°16'21.696"N, 16°38'32.185"W

Adresa

La Orotava 38300

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
3715 m.n.m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte busem 348 z Porto de la Cruz směr Teide. Bus jede každý den, ale jen jednou denně. Viz též Linka 348 (titsa.com).

Příjezd osobním autem, parkování

U dolní stanice lanovky na Pico del Teide je velké parkoviště, které svojí kapacitou nepostačuje přílivu návštěvníků. Připravte se na to, že budete parkovat třeba i hodně daleko od nástupu k lanovce. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Pokud se k dolní stanici lanovky dopravíte se zájezdem, pak vám odpadnou starosti s parkováním. Řidič ale po výstupu účastníků akce z vozu musí obvykle jet parkovat jinam. 

Přístup pěšky

Bez použití lanovky výstup z parkoviště Montaña Blanca trvá na vrchol 4 - 5 hodin, sestup 3,5 hodiny. 

Příjezd na kole, parkování kol

Ve vrcholových partiích Pico del Teide je dovolen pohyb jen pěším. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkáři se sice dostanou do lanovky, od horní stanice se ale nedostanou v podstatě nikam. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu