Rocher de Dabo

Osamocená pískovcová skála ve Vogézách ve Francii. Monumentální rozhled.

Kontaktní informace

+33 (0)3 87 24 42 42 (turistická kancelář)
Oficiální stránky

Francouzské pohoří Vosges (Vogézy) je nádherným krajinným prvkem. Středně vysoké kopce kerného původu (podobně jako například Šumava či Krkonoše) jsou tvořeny mj. pískovci, které mnohde vystupují na povrch a tvoří zajímavé geomorfologické tvary. 

Jedním z nich je Rocher de Dabo, izolovaná skála z červeného pískovce starého 240 - 250 mil. let (počátek druhohor - trias) nad obcí Dabo v departmentu Moselle, v regionu Sarrebourg. Její nejvyšší vrchol dosahuje nadmořské výšky "pouze" 664 m. Skála je ale poměrně mohutná, 30 m vysoká, 80 m dlouhá a 26 m široká. V okolí se podobný útvar nevyskytuje, takže působí při pohledech ze všech stran velkolepě. 

Na vrcholu skály údajně byl vybudován galsko - římský chrám zasvěcený Merkurovi. Později, nejspíše od 10. století na vrcholu stával hrad, který nechal zbořit král Ludník XIV. roku 1679 (některé prameny uvádějí rok 1690). Na troskách hradu byla r. 1828 postavena kaple zasvěcená Léonu IX., který byl papežem v 11. století a dle tradice se narodil ve Wahlenbourgu. Dnešní Wahlenbourg leží nedaleko popisované skály jihozápadně od Colmaru. Současná novorománská kaple sv. Léona byla postavena r. 1889.

Turisté chodí na Rocher de Gabo, aby se opájeli mimořádným rozhledem. Téměř všude zrak návštěvníka spočine v zelených lesích na kopcích pohoří Vogézy. Jen ve směru na severozápad se otevírá rovina Lotrinska s lesknoucími se hladinami několika vodních nádrží.


Podle:

Co musíte vidět - Turistická kancelář Pays de Phalsbourg, 10. 11. 2023

Skála Dabo (pays-sarrebourg.com), 10. 11. 2023      







Umístění

GPS souřadnice

48°38'57.011"N, 7°14'43.699"E

Adresa

Dabo 57850

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
664 m.n.m.
Základní číselné údaje
Skála je 30 m vysoká, 80 m dlouhá a 26 m široká.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší žst se jmenuje Lutzelbourg na trati Nancy - Strasbourg. 

Příjezd osobním autem, parkování

Pod vrchol skály Rocher de Dabo na parkoviště dojedete po slepé atraktivní silnici, která stoupání v závěru překonává po šroubovici. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz příjezd autem.

Přístup pěšky

Ze žst. Lutzelbourg: značenými cestami na jih cca 15 km. 

Ze Strasbourgu po trase GR 534: cca 62 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

V okolí vede řada cyklotras a cyklostezek. Z úpatí skály na parkoviště silnice s velkým stoupáním. 

Poznámky pro vozíčkáře

Z parkoviště na vrchol vede cesta se schody, které vozíčkář nepřekoná. Pěkný rozhled se ale naskýtá částečně už z parkoviště. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu