Duny a pobřeží severně od Wimereux

Úchvatná krajina na francouzské straně Lamanšského průlivu


Na Côte d´Opale (Opálovém pobřeží) na francouzské straně Lamanšského průlivu je jedno pozoruhodné místo, které se liší od lokalit v okolí. 

Zatímco většinu pobřeží všude tvoří různě vysoké skály a pod nimi se rozkládající pláže, mezi obcemi Wimereux a Ambleteuse větry navály poměrně rozsáhlé písečné duny. Jejich území se rozkládá na ploše asi 2 km2. Vede jimi pobřežní silnice, takže je můžete zhlédnout vpravo i vlevo od auta. Také je můžete projít po dlážděné pěšině, která vede od parkoviště u jižního konce zástavby Ambleteuse podél jezera v ústí potoka La Slack. Dlážděný chodník končí na pláži, která je stejně jako všechny pláže v okolí větrná a její šířka značně kolísá podle časů přílivu a odlivu. 

Duny jsou protaženy ve směru převládajících větrů, tedy od západu na východ a jsou částečně zpevněny vegetací. Do písčitého území je vstup zakázán, ale podle našeho průzkumu je možno území prozkoumat po cestě, která vede z pobřežní silnice z bodu 50°48'1.544"N, 1°36'57.105"E na západ.  



Umístění

GPS souřadnice

50°48'9.831"N, 1°36'33.433"E

Adresa

Wimereux 62930

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 10 m.n.m.
Základní číselné údaje
Duny zaujímají rozlohu asi 2 kilometry čtvereční. Přilehlá pláž je dlouhá přibližně 1,8 km.
Kategorie chráněného území
Parc naturel régional des Caps et marais d´Opale

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Wimille - Wimereux na trati Amiens - Calais. Pak pokračujte pěšky nebo autobusem. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Přes Wimereux a Ambleteuse jezdí autobus č. 44 na trase Calais - Boulogne-sur-Mer. Vystupte na zastávce Le Belvédère. Pak jděte po silnici na jih a pak doprava dlážděným chodníkem. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze na ploše jižně od zástavby obce Ambleteuse u břehu potoka. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze jedině uvnitř obce Ambleteuse. 

Přístup pěšky

Přes území s dunami vede od parkoviště při pobřežní silnici ke pláži dlážděný chodník. Jeho průchodnost je proměnlivá, často je zanesen pískem. Nebo můžete přijít od jihu po dálkové pobřežní trase Route du Littoral (GR 120). Doporučujeme ji jako vícedenní akci s tábořením v kempech, které tu jsou skoro v každé vesnici. 

Příjezd na kole, parkování kol

Chodník, který vede od parkoviště, bývá na mnoha místech zanesen pískem, takže tudy na kole neprojedete. Zato jízdu po pobřežní cyklotrase si vychutnáte. Má trasování v mnoha úsecích mimo provoz motorových vozidel - tedy ve speciálních pruzích, na cyklostezce nebo ve vedlejších ulicích. 

Poznámky pro vozíčkáře

Duny si můžete prohlédnout jen ze silnice, k pláži se nedostanete. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu