Pláž v Dieppe

Nádherné místo Alabastrového pobřeží ve Francii


Alabastrové pobřeží je 140 km dlouhá část pevniny omývaná Lamanšským průlivem ve francouzské Normandii. Je tvořena horninou křídou (viz náš výklad o vápenci). Křídové útesy na Alabastrovém pobřeží mají bílou barvu, místy hnědou, pokud je v křídě příměs iontů železa, často jsou v ní také malé či velké kusy křemenných valounů. Od převažující bílé barvy pochází název pobřeží, který jinak nemá s alabastrem (sádrovcem zářivě bílé barvy) nic společného. 

Na několika místech, kde do moře ústí vodní tok, je linie útesů přerušena a zde se nacházejí pláže a u nich také města či vesnice. To je i případ poměrně velkého sídla Dieppe (33 500 obyv.), kde pláž z drobných valounků měří na délku asi 1,7 km. Vyhledávají ji milovníci koupání i surfaři. Čím vyšší teploty, tím je na pláži větší návštěvnost s přihlédnutím ke skutečnosti, že v těchto končinách Francie se lidé v moři koupou při teplotách, kdy běžný Čech by do vody nevlezl a choulil by se na břehu ve větrové bundě. 

Pokud by se vám voda v moři zdála studená, můžete na pobřeží navštívit lázně s krytými bazény s ohřívanou mořskou vodou (Les Bains).

Město Dieppe patřilo v 16. století k nejdůležitějším francouzským přístavům. R. 1524 odtud vyplul Giovanni da Verrazano, aby přistál na druhé straně Atlantiku v zátoce, kde dnes leží New York. Obyvatelé Dieppe podlehli vábení dálek a touze po novém životě a stali se prvními obyvateli budoucí Kanady. První kolonisté vyrazili r. 1632. Vyplouvaly odtud také lodě do západní Afriky a do Brazílie. Dnes je přístav využíván mj. trajektovými loděmi, které několikrát denně překonávají Lamanšský průliv. U Angličanů je Dieppe oblíbené coby plážové letovisko. 

19. srpna 1942 se západní spojenci, převážně Kanaďané, v počtu asi 6000 vojáků, pokusili vylodit v Dieppe a překvapit Němce, kteří tuto část Francie okupovali. Námořní operace skončila totálním fiaskem, Němci v pohodě svoje pozice ubránili. Jediné, co bylo důležité, byl fakt, že na základě neúspěchu vylodění v Dieppe mohli spojenci analyzovat situaci a  dva roky poté mohli provést úspěšné vylodění mnohem většího počtu můžů i techniky a zahájit osvobozování západní Evropy od nacistů. Dieppe bylo osvobozeno 1. 9. 1944.

Památky na vylodění můžete vidět v muzeu na hradě, který byl postaven nad pláží v 15. století. Není divu, že ve městě často uvidíte vedle sebe vlát francouzské a kanadské vlajky. 

Podle:

Dieppe – Wikipedie (wikipedia.org), 4. 1. 2024

Williams, N. a kol. (2009): Francie, průvodce Lonely Planet, Svojtka and Company, s. 281


Umístění

GPS souřadnice

49°55'45.378"N, 1°4'32.561"E

Adresa

Dieppe 76200

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 5 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pláž v Dieppe je přibližně 1,7 km dlouhá.

Přístup

Příjezd vlakem

Dieppe má přímé železniční spojení z Rouenu. Při jízdě z Paříže se musí přestupovat. V Dieppe je konečná s hlavovým uspořádáním kolejiště. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte do zastávky Les Bains. 

Příjezd osobním autem, parkování

V Dieppe lze parkovat na několika místech. Úspěšnost nalezení místa se snižuje v letních rekreačních špičkách. Volno bývá u obchodního domu 49°54'32.862"N, 1°4'40.015"E. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz příjezd pro auta. 

Přístup pěšky

Pláž v Dieppe najdete velmi snadno.

Doporučujeme pěší putování po útesech po stezce GR 21 s přespáváním v kempech. Začít může např. v Tréportu a skončit v Le Havre (celkem 180 km). Nevyzkoušeli jsme to, ale má se jednat o výjimečný zážitek. 

Příjezd na kole, parkování kol

Město Dieppe není příliš nakloněno cyklistům. Cyklostezky, jinde ve Francii běžné, v Dieppe nejsou. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pláž není upravena pro vozíčkáře. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu