Hájovna Přítluky

Orientační bod v lužním lese při dolní Dyji u Bulhar


Řeka Dyje mezi hrází nádrže Dolní Nové Mlýny a Břeclaví protéká rovinatou krajinou. Byla sice ušetřena sevření do přehradního jezera, ale její koryto je regulované a teče v nepřirozeně narovnaném směru. Lemují ho protipovodňové hráze. 

Okolí řeky přes tento zásah zůstalo víceméně přírodní. Regulované koryto je lemováno spoustou opuštěných říčních ramen, lužními lesy a loukami. Některé lesy se dokonce blíží přírodnímu stavu. 

Krajinu mezi obcemi Přítluky, Bulhary, Lednice, Podivín, Ladná a Břeclav milují cyklisté a pěšáci. Dají se tu podnikat lákavé výlety a vyjížďky. Když si šikovně vyberete, nemusíte za celý den potkat mnoho lidí, i když v tu samou dobu parkoviště v Lednici praská ve švech. 

Jedním takovým místem je levý břeh Dyje mezi vesnicí Bulhary a mostem u Lednice. Rovinatá lesní cesta dobře poslouží cyklistům i pěšákům a jez Bulhary s lávkou dovolí přejít na opačný říční břeh, kdyby se vám na levém břehu už nelíbilo. 

Orientačním bodem v lužním lese (a současně bodem BV 009, o který se opírají záchranáři) je hájovna Přítluky

Není veřejnosti přístupná. Zpoza plotu ale můžete pozorovat domácí zvířata. 


Umístění

GPS souřadnice

48°49'51.951"N, 16°45'48.122"E

Adresa

Přítluky 691 04

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Přítluky
Nadmořská výška
160 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Zaječí a pak pokračujte pěšky nebo autobusem. Také můžete jet do žst Břeclav nebo Mikulov a odtud pokračovat pěšky nebo autobusem. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Ze Zaječí, žst. můžete pokračovat busem č. 550 do Přítluk. Z Mikulova nebo Břeclavi jeďte busem č. 570 do Bulhar. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat můžete buď v Přítlukách nebo v Bulharech. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Výlet doporučujeme zorganizovat tak, že účastníky akce necháte vystoupit v Lednici, v Nejdku nebo v Bulharech a bus čeká v Přítlukách. 

Přístup pěšky

Možné trasy výletů: 

Bulhary - hájovna Přítluky, dál po levém břeh k jezu Bulhary, zde přejít na pravý břeh a po něm zpět do Bulhar. Asi 4,3 km.

Lednice, odtud po červené k jezu Bulhary, zde přejít na levý břeh Dyje, k hájovně Přítluky, ke žluté značce a po ní do Přítluk. Asi 10 km. Při začátku cesty v Nejdku asi jen 7,5 km.

Bulhary, po pravém břehu Dyje k jezu Bulhary, zde přejít na levý břeh Dyje, k hájovně Přítluky, ke žluté značce a po ní do Přítluk. Asi 7 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Přímo okolo hájovny sice nevede žádná značená cyklotrasa, ale můžete např. využít blízkou cyklotrasu 5043 Lednice - Bulhary. Jinak viz přístup pro pěší. Při deštivém počasí si vezměte horské kolo. 

Poznámky pro vozíčkáře

Lesní cesta okolo hájovny je dosažitelná jedině s doprovodem. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu