Jez Blaustaudenhof

Umělá stavba na řece Dyji u Laa an der Thaya


Řeka Dyje (Thaya), která vzniká soutokem Moravské Dyje a Deutsche Thaya (Německé Dyje) několikrát teče přes státní hranici mezi Českem a Rakouskem. Na katastrálním území města Laa teče Rakouskem pouhých 1,5 km, vlévá se tady do ní říčka Pulkau (viz heslo zde).

Asi 570 m od soutoku ve směru proti proudu Dyje najdete na řece zajímavou stavbu - vakový jez. Konstrukce těchto jezů je tvořena z pryžových vaků, které jsou při malých průtocích naplněny vodou a přehrazují koryto. Při vyšších průtocích jsou mírně vyprázdněny a skloněny a při povodni jsou zcela sklopeny a vyprázdněny, aby povodňová vody mohla říčním profilem volně protékat. Naplňování a vyprazdňování vaků zajišťuje automatika umístěná v budově na pravém břehu. 

K jezu se můžete dostat na pravém břehu od říčky Pulkau, po levém břehu od mostu přes Dyji, který překlenuje řeku pod soutokem. V rovině a otevřené krajině v okolí Laa je Dyje v místě jezu osvěžujícím krajinným prvkem. Část levého břehu asi 170 m nad jezem můžeme považovat za ideální místo ke koupání s pláží. 

Při návštěvě okolí Laa v březnu 2024 jsme vaky na jezu zastihli ve sklopené poloze. 

Pokud jsou vaky vztyčeny, pak je jez pro vodáky nesjízdný a lodě se musejí přenášet vlevo, kde je vybudována příjemná stezka. 

Viz též článek o podobném jezu v Turnově



Umístění

GPS souřadnice

48°44'3.894"N, 16°20'27.767"E

Adresa

Laa an der Thaya 2136

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
180 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Do Laa vede železniční trať z Vídně (č. 902). Konečná stanice této trati je velmi blízko lázní Therme Laa. Z České republiky můžete veřejnou dopravou přijet pouze autobusy.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Laa k lázním Therme Laa. jede z Brna přes Pohořelice autobus č. 104. Jízdní řád je zde: http://www.idsjmk.cz/jrady/104.pdf.

Příjezd osobním autem, parkování

Až k soutoku Dyje a Pulkau lze dojet autem po úzkých asfaltkách z Laa. Poslední úsek od křižovatky 48°43'49.740"N, 16°20'49.576"E je nutno absolvovat po polní cestě, která je za mokra dobře sjízdná jen pro terénní automobily. Za sucha je průjezdná dobře. 

Auto můžete zaparkovat u soutoku u mostu na pravém břehu Dyje. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může přijet jen na křižovatku 48°43'49.740"N, 16°20'49.576"E

Přístup pěšky

Z Laa: místními silnicemi a z křižovatky 48°43'49.740"N, 16°20'49.576"E polní cestou. Od soutoku Dyje a Pulkau jděte po levém břehu Dyje ještě asi 600 m, celkem asi 4,6 km. 

Z Dyjákovic: nejdříve po silnici na jih k Dyji a pak polní cestou po levém břehu. Posledních 200 metrů po polní cestě na území Rakouska. Asi 6 km. 

Z Hevlína: po silnici k Dyji a pak po hrázi na jejím levém břehu. Asi 4 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Viz přístup pěšky, vezměte si horská kola. 

Poznámky pro vozíčkáře

Na most nad Dyjí se dostanete celkem bez potíží, ale polní cesty na protipovodňových hrázích už zvládnete jen s doprovodem nebo vůbec ne. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu