Silnice Karidi - Krioneri

Trocha dobrodružství ve vnitrozemí východní Kréty


Na Krétě se na několika místech setkáte s dopravními zajímavostmi. K nim patří i komunikace, které se na mapách tváří jako silnice, dokonce na ně odkazují i místní směrové ukazatele, ale silnicemi (alespoň podle středoevropských měřítek) nejsou. 

Spojnice vesnic Karidi a Krioneri je přesně takovým případem. Zavítáte sem a užijete si trochu dobrodružství. Pojedete po celkem slušné hliněné, šotolinové a kamenité cestě. Za autem se budou zvedat oblaka prachu. Budete dávat pozor, abyste nerozřízli pneumatiku o vyčnívající balvany. Možná i potkáte nějaké auto, místní nemají moc na vybranou, aby využili jinou komunikaci. Prohlédnete si pravou, syrovou, vnitrozemskou Krétu s typickým středomořským rostlinstvem bez stromů. Tak co? Pojedete?

Pokud ano, tak si pospěšte. Kréťané sem možná dají někdy asfalt, jako to udělali na jižním pobřeží na cestě u Agia Galini. Tam ale byli motivováni turistickým ruchem. Mezi Karidi a Krioneri není nic turisticky lákavého. Jen ta mírná forma dobrodružství.


Umístění

GPS souřadnice

35°8'40.854"N, 26°10'19.583"E

Adresa

Karidi, Krioneri
Sitia 72300

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
580 m.n.m. - 660 m.n.m.
Základní číselné údaje
Silnice je přibližně 5 km dlouhá.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Karidi ani do Krioneri nejezdí autobusy hromadné dopravy.

Příjezd osobním autem, parkování

Na silnici najedete buď na jižním konci zástavby vesnice Karidi. Je tu velká "křižovatka". Nebo pojedete od severu, kde se dáte skrz zástavbu vesnice Krioneri, nikoli jižním "obchvatem". 

Pří jízdě na této mírně dobrodružné komunikaci se buď držte ukazatelů a pokud na křižovatkách nejsou, tak navigace nebo intuice a miřte tam, kde je cesta nejširší. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Jízda autobusu je na spojnici Karidi - Krioneri vyloučena. 

Přístup pěšky

Turisticky není na silnici Karidi - Krioneri nic zajímavého, ale pro pěšáky schůdná je. 

Příjezd na kole, parkování kol

Komunikace je sjízdná na horském kole. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pokud tady pojedete autem, pak si celkem dobře můžete užít dobrodružství a středomořskou krajinu, ale když vystoupíte, tak se mimo cestu nikam nedostanete. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu