Pomník a studánka Karla Jiřího Schindlera

Vzpomínka na významného českého lesníka a pedagoga, k tomu hezký palouk a dvě malé vodní nádrže v lese u Křtin


Lesní palouk nedaleko křtinského arboreta ve směru po žluté značce do Křtin se může stát vyhledávaným místem pro vycházky a odpočinek. Od arboreta sem vede asfaltová lesní silnička se zákazem vjezdu motorových vozidel, okolní porosty jsou velmi příjemné a navíc tu na návštěvníka dýchne historie.

Brněnští lesníci zde r. 1929 jako poctu významnému lesníkovi a učiteli Karlu Jiřímu Schindlerovi postavili poměrně vysoký monument zvně upravený hladkou omítkou. Pomník je současně studánkou.  Voda vytéká na straně odvrácené od silnice do retenční nádrže, nad výtokem je vyryt název Schindlerovy knihy Veškeré nauky lesnické a letopočet 1876, na straně přilehlé k silnici je umístěna Schindlerova podobizna s nápisem Karel Schindler, 1834 - 1905, 1929.

V blízkém okolí studánky jsou vysázeny exotické dřeviny, které vzbuzují podobný dojem jako jiné palouky tohoto druhu na polesí Křtiny. Již z dálky upozorňují na nezvyklé místo.            

Schindlerovo jméno nesou i dvě nádrže na blízkém potoce. Nádrž těsně u pomníku má plochu hladiny asi 10 arů, nádrž kousek níž po proudu má rozlohu přibližně tutéž (vlastní měření redakce).

Křižovatka u pomníku může sloužit pěším i cyklistům jako hezká zastávka při putování okolními lesy. I proto také tu bylo vybudováno odpočívadlo. Bylo zajisté míněno i jako úkryt před nepohodou, ale jeho stříšky jsou natolik úzké, že tuto funkci při prudkých deštích určitě neplní.

Z křižovatky vede odbočka ze žluté značky k dalšímu pomníku, který je věnován E. Duchoslavovi.

Podle:

http://www.estudanky.eu/600-studanka-schindlerova, 16. 12. 2013


Umístění

GPS souřadnice

49°19'3.281"N, 16°45'21.341"E

Adresa

Křtiny 679 05

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Křtiny
Nadmořská výška
498 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pomník byl postaven r. 1929.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí je Adamov, odkud lze k pomníku přicestovat autobusem či jít pěšky. Z Adamova zastávky po modré značce přes jeskyni Býčí skálu do Křtin a odtud po žluté je to k na palouk s pomníkem 13 km.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

K blízkému arboretu, odkud se dá k palouku a pomníku  dojít, jezdí autobus č. 201 na trase Brno-Židenice, nádraží - Brno-Stará Osada - Křtiny - Jedovnice. Zastávka se jmenuje Křtiny, hájovna Na Lukách.

Příjezd osobním autem, parkování

Osobní auta mohou parkovat na prostorném parkovišti před křtinským arboretem.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobusy mohou parkovat na prostorném parkovišti před křtinským arboretem.

Přístup pěšky

Z parkoviště před křtinským arboretem jděte lesní cestou označenou cedulí Schindlerova cesta (na starých mapách Moravského krasu 1:25 000 je označena jako Müllerova). K palouku a pomníku je to cca 950 m. Schindlerův pomník pokládáme za vhodnou zastávku např. ke svačině při turistickém putování po žluté značce mezi Křtinami a Jedovnicemi.

Příjezd na kole, parkování kol

Po Schindlerově cestě je vedena cyklotrasa 5077 Adamov - Jedovnice, která je vedena kopcovitým terénem, ale na kterou nemusíte mít vyloženě horská kola, stačí treková.

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář s doprovodem cestu od arboreta k pomníku zvládne poměrně dobře.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu