Žalmanův kámen

Pomník zakladatele československé myslivosti v lese u Pozořic doprovází vzpomínka na další místní osobnosti a také kulisa mohutných douglasek


Mezi myslivci je pojmem jméno Josefa Žalmana, zakladatele příslušné zájmové organizace. Josefu Žalmanovi a dvěma jeho přátelům se roku 1923 v podmínkách nové Československé republiky podařilo sloučit dosud roztříštěné spolky a organizace pod jednu hlavičku, která dostala jméno Československá myslivecká jednota. 

Myslivci a lesníci věnovali Josefu Žalmanovi dva pomníky. První, honosný, se nachází mezi Blanskem a Adamovem u studánky Pod Novým hradem, druhý, skromnější v lese u Pozořic. 

Pomník v lese u Pozořic je tvořen nízkým kamenem s deskou a textem. Opodál stojí tabule, z jejíhož textu se dozvídáme informace o dalších místních slavných osobnostech. 

Kulisu pomníku dělá alej mohutných douglasek tisolistých. 


Umístění

GPS souřadnice

49°14'9.732"N, 16°49'14.265"E

Adresa

Pozořice 664 07

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Pozořice
Nadmořská výška
487 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pomník byl založen r. 1984.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice se jmenuje Blažovice, ale začít návštěvu lesů u Pozořic právě zde nepokládáme za praktické. Do popisovaného místa  je to daleko pěšky, lze jít jedině po silnicích, a proto dále uvádíme jako rozumný jen přístup autobusovou dopravou z Brna. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z Brna, z ul. Úzká u hlavního nádraží jezdí do blízkých Pozořic autobus č. 702 směr Viničné Šumice, vystupte na zastávce Pozořice, Jezera. Pak pokračujte pěšky na rozcestí Červený kopec v lese při silnici na Hostěnice. 

Z Brna, z ul. Úzká u hlavního nádraží jezdí do blízkých Hostěnic autobus č. 701. Vystupte na zastávce Hostěnice, obecní úřad. Jen některé spoje jedou přes kopec dál do Pozořic. Pak vystupte na zastávce Hostěnice, Červený kopec.

Z Rousínova, aut. st. můžete jet do blízkých Olšan a vystoupit na konečné autobusem 731. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze v Hostěnicích nebo v blízkosti autobusové zastávky Hostěnice, Červený kopec, ve Vítovicích nebo v Olšanech. Málokdo ví, že na blízký Kalečník z některých směrů (např. po lesní asfaltce z Hostěnic) není zákaz vjezdu (stav z léta 2014). Dle názoru redakce je ale jen otázkou času, kdy se Kalečník pro motoristy uzavře. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme parkování v Hostěnicích.

Přístup pěšky

Z Hostěnic: po lesní asfaltce, žlutá značka stále stoupá údolím mírně vzhůru, u chaty Jelenice odbočte doprava na modrou, celkem 4 km

Z Pozořic: po modré značce, která se v jedné části trasy hezky klikatí po vrstevnici a mj. míjí zříceninu hradu Vildenberk. Celkem 8 km.

Z rozcestí Červený kopec (mezi Hostěnicemi a Pozořicemi): po lesní asfaltce, "hřebenovka". Celkem asi 2 km.

Z Habrovan: po zelené značce lesními cestami, ve Vítovickém žlebu lesní asfaltka. Cesta je velmi příjemná, cestou uvidíte mj. lom Panská skála. V závěru prudké stoupání. Celkem 5,5 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Žalmanův pomník najdete při lesní asfaltce, která vede z rozcestí Červený kopec na Kalečník. Též značeno jako cyklotrasa 5135. 

Poznámky pro vozíčkáře

K Žalmanovu pomníku se dostanete poměrně snadno po lesní asfaltce z rozcestí Červený kopec (2 km). 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu