Studánka Na Troubkách

Hezké místo mezi Šošůvkou a Holštejnem v Moravském krasu


Studánka Na Troubkách je malebným krajinným prvkem, který navíc dokládá hydrogeografické poměry na okraji Moravského krasu. Když se okolo studánky porozhlédnete, zjistíte, že vody, které se dostanou na povrch, vzápětí mizí v několika drobných ponorech. To je jev pro okraj krasu typický. Na místě, kde začínají vápence, tedy propustné krasové horniny s mnoha puklinami, je pravidlem, že povrchové toky se propadají do podzemí. Koneckonců, nedaleko od studánky Na Troubkách můžete navštívit mnohem velkolepější ponory, např. Starou a Novou Rasovnu, ponor V Jedlích a U Domínky.

Studánka Na Troubkách ve středověku zásobovala hrad Holštejn pitnou vodou. Místní název je odvozen podle nálezů zbytků dřevěného potrubí starého hradního vodovodu

Podle:

http://www.sosuvka.com/index.php?pg=zajimavosti&sub=studanka, 1. 7. 2014


Umístění

GPS souřadnice

49°24'26.108"N, 16°45'53.099"E

Adresa

Šošůvka 679 13

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Šošůvka
Nadmořská výška
556 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Moravský kras

Přístup

Příjezd vlakem

Můžete se dopravit buď do železniční stanice Rájec-Jestřebí, kde zastavují pouze osobní vlaky, nebo do železniční stanice Blansko, kde zastavují i rychlíky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Za východiště pro výlet ke studánce Na Troubkách můžete zvolit buď obec Holštejn nebo Šošůvka. Mezi těmito vesnicemi vede červená turistická značka.

Ze směru od Rájce-Jestřebí se do Holštejna autobusem dostanete jen v pracovní dny. Pojedete ze žst Rájec-Jestřebí do Sloupu linkou 240 a zde přestoupíte na linku 260 (Boskovice - Holštejn - Lipovec). Lepší spojení je z Blanska, linkou 232 Blansko - Ostrov u Macochy - Vysočany - Bousín, která funguje v pracovní dny i o víkendech, ale musíte si dát pozor na to, že některé spoje do Holštejna nezajíždějí a zastavují jen 2 km jižně od vsi na zastávce Holštejn, rozc.

Do Šošůvky se dostanete takto: ze žst Rájec-Jestřebí do Sloupu linkou 240 a zde přestoupíte na linku 260 (Boskovice - Holštejn - Lipovec). Jenže přestupní vazby ve Sloupě nejsou dobře vymyšleny, takže část cesty ze Sloupu do Šošůvky půjdete nejspíše pěšky. Lepší spojení je z Blanska, linkou 232 Blansko - Ostrov u Macochy - Vysočany - Bousín, která funguje v pracovní dny i o víkendech. Vystupte na zastávce Šošůvka, obecní úřad.



Příjezd osobním autem, parkování

Osobním autem zajeďte do Šošůvky nebo do Holštejna, kde lze bez problémů parkovat vždy ve středu obce.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Platí totéž, co pro osobní auta.

Přístup pěšky

Studánka Na Troubkách je místem mezi obcemi Šošůvka a Holštejn v Moravském krasu při červené turistické značce.

Příjezd na kole, parkování kol

Po červené turistické značce spojující okolo studánky Na Troubkách obce Šošůvka a Holštejn vede současně cyklotrasa 5078. Jízdu na kole doporučujeme ve směru s kopce, tj. ze Šošůvky. Trasa vede po polní cestě, sjízdná je na horském kole.

Poznámky pro vozíčkáře

Studánka Na Troubkách není dostupná pro vozíčkáře.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu