Manželský závrt

Jeden z největších závrtů Moravského krasu při prudkých lijácích sbírá vodu z poměrně velkého povodí.


Manželský závrt je jedním ze skupiny krasových depresí na Ostrovské plošině v Moravském krasu. Jeho poloha blízko podzemního toku Bílé vody z něj učinila předmět zájmu jeskyňářů. Po zimě r. 1967 i 1968 pozorovali nesmírně rychlé vsakování vody z tajícího sněhu, která mířila právě do závrtu. Zajímavé také byly odtáté plochy sněhu a výrony teplého vzduchu na nejnižším bodě krasové deprese. Pojmenování pochází od jeskyňářů. Protože na závrtu pracovali společně dívky i hoši a jeden podobný název (Společňák) již měli, zvolili označení Manželský. 

Závrt byl otevřen v dubnu r. 1968. tři rozměrnější krasové dutiny pod závrtem speleologové pojmenovali Hlinitý dóm, Dóm zemních pyramid a Hlavní dóm. V lednu roku 1969 objevili další prostoru a nazvali ji Dóm obřích hrnců. 

Vstupní šachta je asi 6 m hluboká, byla ražena v drobné suti ostrohranných vápencových úlomků, mezery mezi nimi byly vyplněny hlínou. Svůj podpis tady zanechala také moderní civilizace. Asi do hloubky 3 metrů se v přírodních usazeninách vyskytovaly také úlomky skla, betonu, cihel a součástek zemědělských strojů. 

Na stěnách prostor pod závrtem se vyskytuje drobná krápníková výzdoba v podobě sintrových náteků, krápníků, brček čiré, mléčné nebo krémové barvy. Některé stalaktity jsou excentrické. 

V poslední publikované zprávě, která je redakci egeonu.cz známa (z r. 2004) ani nikde předtím se neuvádí, že by systém chodeb a prostor pod Manželským závrtem byl nějak spojen s prostorami, kudy v podzemí teče Bílá voda. 

Na Ostrovskou plošinu míří jen málo návštěvníků, protože trasy na jejím povrchu nejsou na první pohled nijak atraktivní, ba dá se říci, že jsou nudné. Louky, sem tam nějaká křovina či lesík. Musíte být trochu nadšenci do vápence a krasu, abyste systém depresí a vyvýšenin pochopili. 

Podle:

Jeskyně Manželského závrtu v trati Záhumensko na náhorní rovině sloupskoostrovské - PDF Free Download (adoc.pub), 20. 9. 2021


Umístění

GPS souřadnice

49°23'35.646"N, 16°45'23.779"E

Adresa

Ostrov u Macochy 679 14

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Ostrov u Macochy
Nadmořská výška
490 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Moravský kras

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst. Blansko.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusem (například z Blanska) jeďte do Ostrova u Macochy. Vystupte na zastávce Ostrov u Macochy, u rybníka.

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte po silnici Ostrov u Macochy - Sloup a auto nechte na rozcestí s polní cestou (souřadnice 49°23'28.230"N, 16°45'17.232"E)

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Pro autobus platí přiměřeně pokyny jako pro cestu autem. 

Přístup pěšky

Z Ostrova jděte po silnici směr Sloup a asi 1 km od okraje zástavby (místo pro zaparkování auta) jděte dále polní cestou k nejnižšímu místu v tamějším terénu. 

Příjezd na kole, parkování kol

Po silnici poblíž závrtu vede cyklotrasa č. 5 (Brno - Kraków). 

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář se od okraje silnice k závrtu nedostane. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu