Rozhledna U Jakuba

Výrazný rozhledový bod v České Kanadě na Havlově hoře

Kontaktní informace

+420 602 791 166
Oficiální stránky
ceskakanadazvysky@seznam.cz

Na Havlově hoře ještě do roku 2013 nebylo nic významného či známého. Na kopec v České Kanadě nedaleko silnice Kunžak - Dačice, který byl zarostlý jehličnatým lesem, chodili jen náhodní houbaři nebo sběrači borůvek. Pozorní turisté ale věděli, že zdejší krajina okolo Valtínova začíná dostávat jiný ráz. Na potocích se začaly stavět rybníky a retenční nádrže, které dodaly území novou dimenzi, neboť  byly spolu s velkými žulovými kameny pečlivě zakomponovány do okolního prostředí a jejich tvůrci navázali na středověký um jihočeských stavitelů rybníků. A pak započala výstavba rozhledny. Uvažovalo se o ní zhruba 15 let. Její iniciátoři si slibovali, že výhled z ní bude do širokého okolí, nejen po České Kanadě, ale až do 150 km vzdálených Alp. Také se předpokládalo, že sem přijde hodně lidí. Rozhledna totiž měla mít neobvyklý a zdaleka nápadný tvar tužky.

Stalo se.

Rozhledna U Jakuba na Havlově hoře začala být hned po otevření vyhledávaným návštěvnickým cílem.

Na kopci stála v 50. letech vojenská pozorovatelna. Architektonická podoba nové rozhledny je pojata jako pravidelný šestiboký hranol se špičkou tvaru tužky. Konstrukce je tvořena z modřínových lepených profilů s ocelovými spoji. V přízemí stavby je pokladna a prodejna drobných suvenýrů.

Rozhled je opravdu vynikající. Na severozápadě jsou vidět nejbližší vesnice Valtínov a Mosty, ale např. Kunžak schovaný v údolí již vidět není. Nejdále tímto směrem vystupuje na horizontu vrch Najdecké čihadlo s vysílačem. Na západ je výhled omezen nejbližšími hřbety, takže nejdál je vidět pouze Vysoký kámen, k jihu je pak výhled omezen jen na několik km (střecha kostela v Matějovci, vysílač Uhliště). Nejlepší výhled je na jihovýchod. Můžeme vidět obec Český Rudolec, za ním pak kopec s kostelem Montserrat u Slavonic, krajinu krajina Národního parku Podyjí  a část území Rakouska. Na východě krajině dominuje u Dačic kostel v Bílkově, vysílač Baba a klášter Nová Říše. Na severu lze vidět vysílač Javořice, vpravo od něj (tedy východně) pak rozhlednu Oslednice u Telče a rozhlednu Mařenka u Třebíče.

Když je opravdu mimořádná viditelnost, lze z Havlovy hory vidět Schneeberg, nejvýchodnější dvoutisícovku rakouských Alp (jihovýchodně, vzdálenost přes 150 km).

K rozhledně vede výstupová a obslužná komunikace od prostorného parkoviště. Na tuto silničku mohou vjet cyklisté, motocyklisté a čtyřkolky. K parkovišti se dostanete ze silnice II/151 odbočením v dolní části Valtínova.

Poblíž vrcholu na křižovatce lesních cest směrem k jihu roste bizarní dvojsmrk. Od něho potom můžete jít k severovýchodu zajímavou sestupovou cestou do Horního Radíkova a odtud teprve pak dolů k parkovišti.

Rozhledna je otevřena denně 10 -18, základní vstupné činí 40 Kč (rok 2015).

Podle:

http://www.cd89.cz/rozhledna-valtinov-havlova-hora-680-m, 2. 1. 2016

http://www.ceskakanadazvysky.cz/, 2. 1. 2016
    




Umístění

GPS souřadnice

49°5'15.850"N, 15°16'16.560"E

Adresa

Valtínov
Kunžak 378 53

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Valtínov
Nadmořská výška
680 m.n.m.
Základní číselné údaje
Výška rozhledny je 40,7 m. Vyhlídková plošina je umístěna 33,3 m nad zemí. Na rozhlednu vede 180 schodů. Stavba byla otevřena pro veřejnost roku 2013.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte buď do zastávky Dačice-město na trati Kostelec u Jihlavy - Slavonice nebo do stanice Kunžak-Lomy na úzkorozchodné trati Jindřichův Hradec - Nová Bystřice. V obou případech vás čeká další přesun pěšky nebo autobusem. Z Jindřichova Hradce je lepší jet autobusem rovnou.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do blízkého Valtínova jezdí spoje z autobusového nádraží z Dačic nebo z Jindřichova Hradce, samozřejmě i z Kunžaku, kde mj. zastavují dálkové spoje Brno - České Budějovice. Intervaly mezi místními spoji činí 1 až 2 hodiny.  Do Valtínova se dostanete ale jen v pracovní dny. Nejbližší zastávka se jmenuje Kunžak, Valtínov.

Příjezd osobním autem, parkování

Odbočte ze silnice II/151 v dolní části Valtínova a jeďte místní polní cestou na vyznačené parkoviště.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Odbočte ze silnice II/151 v dolní části Valtínova a jeďte místní polní cestou na vyznačené parkoviště. Vozy s nízkým podvozkem zde mohou mít problém.

Přístup pěšky

Od parkoviště jděte nahoru podle šipek. Cesta trvá nejvýše 30 minut.

Příjezd na kole, parkování kol

Od parkoviště se nahoru dostane i cyklista. Stoupání je místy prudké.

Poznámky pro vozíčkáře

Od parkoviště se k rozhledně vozíčkář za přispění fyzicky zdatného doprovodu dostane. Nevystoupí ovšem na konstrukci rozhledny.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu