Sněžné jámy (Śnieźne Kotły)

Mohutné ledovcové kary s příkrými stěnami na polské straně Krkonoš


Sněžné jámy (Śnieźne Kotły) jsou monumentální ledovcové kary na severní, tj. polské, nebo chcete-li slezské straně Krkonoš při hlavním hřbetu na západním úbočí Vysokého kola a východně od vrcholu Violíku. Jáma ležící více na východ se nazývá Velká sněžná jáma (Wielki Śnieźny Kocioł), na západě je Malá sněžná jáma (Mały Śnieźny Kocioł). Na dně karu se za nízkou morénou vytvořilo několik drobných ledovcových jezírek (Śnieźne stawki).

Na dně obou karů roste flóra přizpůsobená drsným klimatickým poměrům severního zastíněného svahu a vysoké nadmořské výšce.

Nad západní stěnou karu stojí vysílač Sněžné jámy, který má velmi zajímavou historii.

Sněžné jámy si dobře můžete prohlédnout z několika skvělých vyhlídek na jejich okraji, tj. shora, ale po polské zeleně značené turistické trase můžete jít i jejich dolní částí.








Umístění

GPS souřadnice

50°46'49.473"N 15°33'46.032"E

Adresa

Szklarska Poręba 58-580

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Szklarska Poręba
Nadmořská výška
1250 m.n.m. - 1480 m.n.m.
Základní číselné údaje
Ledovcové kary každý zaujímají půdorysný tvar přibližně kruhu o průměru asi 350 m. Jejich relativní převýšení činí asi 230 m. Výše uvedená čísla různí autoři uvádějí rozdílně.
Kategorie chráněného území
Karkonoski park narodowy

Přístup

Příjezd vlakem

Pro návštěvu hlavního krkonošského hřbetu u Sněžných jam lze zvolit dvě cílové železniční stanice: Vrchlabí (trať 044), kde navazují autobusové spoje do Špindlerova Mlýna, anebo Jilemnice (trať 042), odkud jezdí autobusové spoje na Horní Mísečky. V Polsku jeďte do železniční stanice Szklarska Poręba.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejvíce autobusových spojů jezdí z různých měst ČR po celý rok do Špindlerova Mlýna. Dalším vhodným východiskem jsou Horní Mísečky, kam jezdí autobusy hlavně z Jilemnice. V letní sezóně lze vyjet autobusem až na Zlaté návrší ve výšce téměř 1400 m nebo na Špindlerovku (cca 1200 m), což jsou za příznivého počasí rovněž vhodná nástupní místa k dosažení hlavní krkonošské hřebenovky.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkoviště pro osobní automobily jsou ve Špindlerově Mlýně a na Horních Mísečkách. Můžete též parkovat ve Szklarske Porębě.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkoviště pro osobní automobily jsou ve Špindlerově Mlýně a na Horních Mísečkách. Můžete též parkovat ve Szklarske Porębě.

Přístup pěšky

Z Horních Míseček: jděte po žluté značce k prameni Labe a pak stále pokračujte k hlavnímu hřbetu, kde na křižovatce zvané Česká budka jděte vpravo, tj. na východ. Půjdete okolo skály Violík a ještě dál. Celkem 8 km. 

Ze Špindlerova Mlýna: Labským dolem po modré podél Labských vodopádů k Labské boudě a pak k prameni Labe po červené, pak pokračujte po žluté k hlavnímu hřbetu, kde na křižovatce zvané Česká budka jděte vpravo, tj. na východ. Půjdete okolo skály Violík a ještě dál. Celkem 11 km.

Od Špindlerovy boudy: různé možnosti hřebenových tras 8,5  - 10,5 km, např. po červené značce.

Ze Szklarske Poręby: jděte 7,5 km dlouhým výstupem po žluté značce nebo použijte lanovku na blízký vrchol Szrenice.

Příjezd na kole, parkování kol

Na hřebenovku okolo Sněžných jam je vjezd s kolem zakázán.

Poznámky pro vozíčkáře

Tato část hlavního krkonošského hřbetu není pro vozíčkáře dostupná.

Rady a tipy

Velmi doporučujeme návštěvu Sněžných jam na polské straně dole. Zelená značka tam sympaticky téměř po vrstevnici kopíruje hlavní hřbet. Je podstatně méně frekventovaná než červená hřebenovka.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu