Hlavní náměstí a historické centrum Drosendorfu

Několik zajímavých domů, radnice, městský kostel, pranýř, městský špitál a studna. Vše stojí za vidění.


Na hlavním náměstí v Drosendorfu (Hauptplatz) panuje příjemná atmosféra. Městečko až do roku 2016 působilo ospalým dojmem, neboť tu nebyla žádná kavárna či restaurace. Nyní turisty i místní vítá podnik s visutým posezením a kavárna s prodejem sladkostí a zmrzliny. Takže milovníci příjemné gastronomie si přijdou na své a není jich přitom moc. Drosendorf přes velké množství zachovaných památek si zachoval klid a je stranou hlavního turistického ruchu.    

Památky jsou hlavním magnetem města. O zámku píšeme v samostatném hesle, rovněž tak o hradbách

Kostel sv. Martina (Pfarrkirche hl. Martin), tzv. tržní kostel (Marktkirche) byl postaven v l.  1461–1463 na místě původní kaple z 13. století. Uvnitř naleznete mj. ostatky sv. Valentina. 

Morový sloup (Dreifaltigkeitssäule) z roku 1714 stojí v horní části náměstí uprostřed. Sousoší zobrazuje Nanebevzetí P. Marie, sochy na hranách zpodobňují sv. Šebestiána, sv. Rocha a sv. Jana Nepomuckého. Reliéf zachycuje sv. Rozálii.  

Pranýř (Pranger), blíže ke středu náměstí je jedním z nejlépe dochovaných v německy mluvících zemích. Jeho spodní část byla zhotovena někdy kolem roku 1500. Socha rytíře (Steinerne Mann) Rolanda z r. 1616 s mečem v ruce na vrcholu pranýře symbolizuje městské právo. Sousední obec Vratěnín se může pochlubit velmi podobnou sochou. 

Radnice (Rathaus) z roku 1542 byla po požáru přebudována a v roce 1930 ji August Hoffmann vybavil sgrafitovou fasádou. V poschodí lze obdivovat křížovou klenbu a železné dveře ze 17. století.

Bývalé vězení mezi zámkem a náměstím proslulo událostí, kdy v něm po odsouzení byla zavřena jedna z milenek Johanna Georga Grasela. Po mistrném plánu brněnského policejního ředitele k ní byl do vězení nasazen agent, který si získal její důvěru. Pomohl jí k útěku a jemu poté prozradila místo, kde se Grasel pohybuje. 

Městský špitál (Bürgerspital) byl postaven mezi náměstím a hradbami ve východní části města. Stalo se tak r. 1536 v době, kdy majitelem zdejšího zámku byl český šlechtic Jan Mrakeš z Noskova a Budišova.

Na náměstí ještě najdete samoobslužné informační centrum s letáky a tiskovinami o městě a okolí. 

Podle: 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Drosendorf-Zissersdorf, 16. 9. 2017

http://docplayer.cz/1237875-Hrady-a-zamky-moravsko-rakouskeho-podyji-burgen-und-schlosser-des-osterr..., 26. 8. 2017



Umístění

GPS souřadnice

48°52'06.1"N 15°37'12.4"E

Adresa

Hauptplatz
Drosendorf A-2095

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Drosendorf Stadt
Nadmořská výška
400 m.n.m. - 420 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Drosendorf je konečnou stanicí na trati z Retzu. Jezdí tu příležitostné vlaky pod názvem Reblaus express.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Drosendorfu jezdí autobus číslo 816 ze Znojma (přes Vratěnín). Platí v něm tarif Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. Spoje jezdí v pracovní dny i o víkendu.

Příjezd osobním autem, parkování

Na náměstí lze bez problémů parkovat osobním autem.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

 Autobus může parkovat na náměstí. Městskými branami projedou ale jen menší typy busů (Karosa Hornskou branou projede), velké typy se brány nevejdou. Pak vedoucí akce může nechat účastníky vystoupit před branou a řidič odjede parkovat do Drosendorfu-Altstadtu.

Přístup pěšky

Náměstí a nejbližší okolí je běžně přístupné pro pěší turisty. 

Příjezd na kole, parkování kol

Náměstí je běžně přístupné pro jízdu na kole. 

Poznámky pro vozíčkáře

Náměstí a nejbližší okolí je běžně přístupné pro vozíčkáře. V některých ulicích jsou ale příkřejší sklony a nerovnosti, takže doporučujeme vzít si s sebou doprovod. 

Rady a tipy

   

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu