Zámecký park v Židlochovicích

Rozlehlé území v anglickém stylu vedle loveckého zámku s mohutnými stromy a chovem zvěře


Procházka parkem v Židlochovicích patří k nejkrásnějším zážitkům svého druhu v Česku.

Než začnete číst text o parku, doporučujeme podívat se na heslo o zámku. Z něho se dozvídáme, že majitelem ve 20. letech 18. století byl Filip Ludvík ze Sinzendorfu, který zámek tehdy přestavěl barokně. Panství ale vlastnil již od r. 1689. Jeho dílem jsou tedy i zaznamenané úpravy zahrady r. 1708. Důležitější události v zahradě se ale staly až roku 1714-15, kdy nové úpravy vyprojektoval Arnošt August Carbonnier. Tehdy spatřily světlo světa dvě aleje s osovými průhledy do krajiny a s trojramenným schodištěm na zámeckou terasu. V l. 1727-28 byla postavena oranžerie.

Celý areál byl jako přírodně krajinářský park založen až r. 1822, kdy byli jeho majiteli Habsburkové, kteří prováděli empírovou přestavbu zámku a založení parku patřilo k tehdejším "běžným" událostem vyšší aristokracie. 

Tehdy byly zavezeny příkopy, dispozice zámku byla obrácena směrem do města, při sázení dřevin se dbalo na přeměnu tvarovaných kulis na volně rostoucí skupiny. Parkem vedla už tehdy monumentální průhledová louka. V bočních partiích bylo založeno několik palouků s menšími skupinami dřevin, které rostou okolo věkovitých velikánů. 

Obnova parku proběhla v 90. letech 20. století podle projektu ing. Šrubra. 

Park má dendrologicky nesmírně cennou skladbu. Roste v něm asi 31 listnáčů a 86 jehličnanů. Převažují borovice, zeravy, cypřišky. Za pozornost stojí smrk Pančičův, kryptomerie japonská, zeravinec japonský a jinan dvojlaločný. Z listnáčů lze vidět břestovec, korkovník, jerlín japonský a další dřeviny, dále pak v parku rostou duby, lípy, líska turecká, trnovník jednolístkový atd. Dřeviny ale laik nepozná, nejsou ani nijak označeny. 

V parku se procházejí dvě stádečka. Jedno tvoří mufloni, druhé jeleni. Po cestičkách park projdete za 30 minut, ale můžete tady strávit i mnohem delší dobu. Procházka je vhodná pro osoby, které potřebují nabýt psychickou pohodu a jistotu chůze při rehabilitaci. Do parku se můžete vydat i s malými dětmi. 


Podle:

Zámecký park - Město Židlochovice (zidlochovice.cz), 17. 6. 2024

Hieke, K. (1985): Moravské zámecké parky a jejich dřeviny, Státní zemědělské nakladatelství Praha, s. 283



Umístění

GPS souřadnice

49°2'7.678"N, 16°36'42.770"E (hlavní vchod do parku)

Adresa

Tyršova 1
Židlochovice 667 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Židlochovice
Nadmořská výška
180 m.n.m. - 182 m.n.m.
Základní číselné údaje
Park má rozlohu 23 ha. Tvrz v Židlochovicích se poprvé připomíná r. 1349. Od r. 1918 je majitelem zámku Židlochovice Česká republika.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Židlochovice. Po znovuzprovoznění místní trati sem od prosince 2019 jezdí přímé osobní vlaky z Brna. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Židlochovice jsou přirozeným dopravním centrem regionu, kam jezdí autobusy z celého okolí. Z centra Brna ovšem nikoli. 

Příjezd osobním autem, parkování

Zaparkovat můžete např. na náměstí nebo u zámku. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme zastavit s busem u zámku a odejet parkovat do některé z ulic na levý, tj. protější břeh Svratky.

Přístup pěšky

Zámek snadno najdete poblíž centra Židlochovic na pravém břehu Svratky. Vede tady mj. dálková pěší trasa Brno - Wien jakožto jedna z větví cesty sv. Jakuba. Do parku je možno vstoupit jednou ze dvou bran. První přístup vede při pohledu od Svratky vpravo od zámku, druhý vlevo. 

Příjezd na kole, parkování kol

Poblíž zámku na opačném břehu řeky vede dálková cyklotrasa Brno - Wien. Má v národním číslování označení 5, v evropském značení Eurovelo 9. U nádraží je možno kola uschovat v cykloboxu.

Poznámky pro vozíčkáře

Cesty v parku se sice vyznačují drobnými nerovnostmi, ale pokud si vezmete doprovod, pak si procházku opravdu hezky užijete. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu