Großer Falkenstein

Jeden z nejvyšších vrcholů v Bavorském lese


Großer Falkenstein (Velký Falkenstein) je jeden z nejvyšších vrcholů Bavorského lesa, tedy jinak řečeno Šumavy na německé straně asi 5 km jihovýchodně od Bayerisch Eisensteinu. Masív Falkensteinu je budován z rul, má asymetrický tvar nakloněný strmými svahy nad údolím řeky Regen (Řezné) a jejích přítoků. Naproti tomu svahy navazující na české hraniční vrcholy jsou méně strmé. Viz naše fotografie pořízená z rozhledny na Špičáku.

Ačkoli vrchol Faleknsteinu leží v oblasti dávno osídlené lidmi nedaleko staré obchodní stezky od Dunaje do Plzně (dnes sillnice E53), není jakkoli výrazně člověkem pozměněn. Na úbočích mnohde rostou téměř původní jedlobukové lesy, na vrcholu a na jižním úbočí vycházejí na povrch krásné rulové skály. Dokonce ani průmyslové imise vrchol ani okolí prozatím nijak výrazně nezasáhly.

Těsně pod vrcholem byla již roku 1932 sdružením lesníků vystavěna horská bouda, která dnes nabízí v restauraci občerstvení a nocleh. Naproti stojí kaple sv. Františka, kterou nechali zhotovit r. 1987 pracovníci národního parku.

Z terasy u chaty se otevírá nádherný výhled. Je ale omezen jen na jižní směr.

Vrchol nad chatou je překrásnou scenérií, kde zažijete opojení ze skal a nádherného výhledu. Tentokrát směřujeme na západní a jihozápadní horizont. Uvidíte nejvyšší horu Bavorského lesa Großer Arber a další vrcholy a za mimořádné viditelnosti i Alpy. Dojem dokresluje kříž na kamenném podstavci.

Na Velký Falkenstein směřují kroky mnoha turistů, přesto však jejich počet je ještě docela únosný. Výstup i sestup má mnoho variant a není zrovna snadný, žádná lanovka sem nevede a zákaz vjezdu je hluboko pod vrcholem, takže se milovníci přírody, kteří se rozhodnou horu zdolat, docela příjemně rozptýlí v lesích.

Podle:

http://www.sumavanet.cz/zr3/fr.asp?tab=snet&id=2008&burl=&pt=TURE, 16. 5. 2016




Umístění

GPS souřadnice

49°05'04.9"N 13°16'47.6"E

Adresa

Lindberg 94227

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
1315 m.n.m.
Základní číselné údaje
Horská chata těsně pod vrcholem byla postavena r. 1932. Kaple sv. Františka byl postavena r. 1987.
Kategorie chráněného území
Nationalpark Bayerischer Wald

Přístup

Příjezd vlakem

V údolí řeky Regen mezi Bayerisch Eisensteinem a Zwieselem jezdí malebné zelené vlaky na trati zvané Waldbahn. České dráhy a Waldbahn využívají společné nádraží přesně na státní hranici s názvem Železná Ruda-Alžbětín'/Bayerisch Eisenstein. Pokud chcete tuto dopravu při výletu z Česka využít, pak přestupte v pohraniční stanici a jeďte do zastávky Ludwigsthal. Odtud pokračujte pěšky nebo autobusem.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Přirozeným výchozím bodem na túry je osada Zwieslerwaldhaus. Jezdí sem závlekem z hlavní silnice linkový autobus Passau - Zwiesel - Železná Ruda. V pracovní dny jediný spoj vyjíždí ráno ze Železné Rudy, odpoledne se vrací zpět. Pokud se chcete na výchozí místo dopravit bavorským dopravcem od nádraží z Bayerisch Eisensteinu nebo ze Zwieselu, pak můžete spojení nalézt např. na stránkách Bayern Fahrplan. Vystupte na zastávce Zwieslerwaldhaus Abzw.

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte do osady Zwieslerwaldhaus (odbočte ze silnice E53 Zwiesel - Železná Ruda), kde je několik velkých parkovišť.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Jeďte do osady Zwieslerwaldhaus (odbočte ze silnice E53 Zwiesel - Železná Ruda), kde je několik velkých parkovišť.

Přístup pěšky

Z osady Zwieslerwaldhaus: nejkratší cesta vede po stezce označené symbolem tisu (německy Eibe) přes Kleiner Falkenstein. Místy velmi strmý výstup s převýšením 600 metrů  trvá 2,5 hodiny. Malebnější a méně turisticky frekventovaný je výstup nejdříve po asfaltce, později po pěšině označené symbolem borůvky  (Hedelbeere). Jakmile dosáhnete pralesa v místě zvaném Ahornriegel (toto místo ale není v terénu označeno) a pěšina začne dočasně klesat, zbystřete. Pak na nejbližší křižovatce lesních pěšin se dejte doleva podle symbolu jasanu (Esche). Celkem 2,5 až 3 hodiny.

Příjezd na kole, parkování kol

Z osady Zwieslerwaldhaus: až téměř na vrchol, tj. k chatě dojedete po lesní silnici, která má místy asfaltový, místy šotolinový povrch, vychází od parkovišť v osadě a stoupá nejdříve k jihovýchodu. Výstupová cesta určená pro pěší značená tabulkou tisu je pro kola nesjízdná.

Poznámky pro vozíčkáře

Doporučujeme využít přístupovou silnici pro cyklisty, ale jedině s fyzicky velmi zdatným doprovodem.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu