Chrám Tří Grácií

Krásná stavba v Lednicko-valtickém areálu se sousoším tří bohyní a s bizarní borovicí


Lichtenštejnové zaměstnávali ve svých službách skvělé stavební ředitele. Jeden z nich, Jan Karel Engel, vybudoval podle vlastních plánů na lichtenštejnských pozemcích jižně od Lednice krásný neoklasicistní chrám Tří Grácií. Stalo se tak v l. 1824-25.

Chrám má v půdoryse tvar půlkružnice, stojí na 12 jónských sloupech. Když byl v lednickém parku zrušen tzv. chrám Múz, byly k nově vybudovanému zámku Tří Grácií převezeny Klieberovy sochy představující vědy a umění a byly osazeny do výklenků. Sousoší Tří Grácií u Valtic dle tradičního podání zobrazuje řecké bohyně Athénu, Artemidu a Afroditu (nikoli tedy tři Grácie, Diovy dcery Aglaiu, Eurosyné a Thálii - což jsou v řecké mytologii  bohyně půvabu a krásy). Vytesal je již r. 1799 z jednoho bloku kamene Martin Fischer, výzdobu zámku provedli bratři Martinettiové. Vzadu ke chrámu přiléhá valeně zaklenutý sál s tříosou toskánskou lodžií.

Před chrámem roste památná borovice bizarního vzrůstu. Ta byla vyhlášena památnou r. 2003. Má netypický plazivý tvar kmene, který měří v obvodu 132 cm. Šířka koruny se udává kolem 9 m, stáří přes 120 let.

Chrám je od r. 1945 ve státním majetku, kromě exteriérů v něm není nic jiného veřejnosti přístupno.

Průsekem je na druhém břehu Prostředního rybníka vidět Rybniční zámeček, což je kompoziční záměr již od dob formování krajinářských úprav u Lednice. 

Podle:

Hosák, L., Zemek, M. a kol. (1981): Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, I. díl, Jižní Morava, s. 244

http://pamatkovykatalog.cz/?element=779347&sequence=1&mode=parametric&isProtected=1&catalogNumber=10..., 28. 12. 2016

http://drusop.nature.cz/ost/chrobjekty/pstromy/index.php?frame&SHOW_ONE=1&ID=7828, 28. 12. 2016
    










Umístění

GPS souřadnice

48°46'29.150"N, 16°47'48.488"E

Adresa

Charvátská Nová Ves
Břeclav 690 06

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Charvátská Nová Ves
Nadmořská výška
187 m.n.m.
Základní číselné údaje
Chrám byl postaven v l. 1824-25. Sousoší pochází z r. 1799. Objekt je památkově chráněn již od r. 1958.

Přístup

Příjezd vlakem

Do Lednice se můžete vlakem dopravit dvojím způsobem. Buď jeďte do stanice Podivín na trati Brno - Břeclav a pak pokračujte autobusem nebo jeďte do stanice Valtice město na trati Břeclav - Znojmo a pak dále pokračujte autobusem.

Do Lednice sice vede trať z Břeclavi, ale pravidelný provoz osobní dopravy se na ní nekoná. Historické vlaky 4 krát denně sem jezdí z Břeclavi jen od května do začátku září v sobotu a v neděli. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do blízkého Hlohovce  jezdí linka 555 s celotýdenním provozem.

Autobus s témto číslem jezdí na trase  Valtice - Lednice - Podivín (vlaková zastávka Valtice město je v těsné blízkosti autobusové zastávky Valtice žel. st., v Podivíně autobusy taktéž navazují na železniční dopravu).

Vystupte na zastávce Hlohovec, Tři Grácie.

Příjezd osobním autem, parkování

Ke chrámu vede odbočná komunikace ze silnice Valtice - Lednice. Není na ní zákaz vjezdu. Před stavbou je malé parkoviště.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Ke Gráciím sice není zákaz vjezdu pro autobusy, ale nedoporučujeme sem jezdit, zvláště s velkými typy vozů. Na malém parkovišti byste mohli mít vážné problémy s otočením. Účastníky zájezdu vysaďte na křižovatce východně od Hlohovce a odjeďte zaparkovat do vsi.

Přístup pěšky

Chrám Tří Grácií je jednou ze zastávek na červené značce Valtice - zámeček Rendez-vous - Lednice. Celá trasa měří asi 11 km. Z Lednice je to sem 3,5 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Okolo chrámu Tří Grácií vede cyklotrasa 5075 Lednice - Valtice (souběh s červenou trasou pro pěší) a také dálková trasa Eurovelo 9 Brno - Mikulov - Valtice - Lednice - Břeclav - Wien.

Poznámky pro vozíčkáře

Doporučujeme příjezd od Hlohovce autem. Povrch u chrámu je hrbolatý, doprovod pro překonání překážek je nutný.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu