Zřícenina Starý hrad

Zbytky historie nad řekou Svitavou


První zmínky o Starém hradě se objevuje roku 1381. Hrad byl postaven na strategickém místě nad řekou Svitavou, podél které vedla obchodní cesta z Brna na sever. Král Václav IV. hrad zastavil pánům z Boskovic. R. 1470 byl zničen vojskem Matyáše Korvína. Tehdejší majitelé hradu, bratři Dobeš a Beneš Černohorští z Boskovic, hrad už neopravovali a r. 1493 postavili výše na tomtéž ostrohu Nový hrad

Z hradu se dochovalo jen velmi málo, dnes můžeme ze zbytků určit jen to, že dispozice stavby byla dvojdílná. Hrad patrně disponoval věží, těžko soudit zda obrannou či obytnou. Hradní palác byl vystavěn nejspíše v západní části jádra. 

Na Starém hradu uvidíte zbytky zdiva dvouprostorového paláce, patrné je i zdivo v místě středového pahorku. Velmi nápadné jsou mohutné příkopy. 

Podle:

http://www.castles.cz/stary-hrad-u-adamova/popis.html, 19. 7. 2017







Umístění

GPS souřadnice

49°19'33.212"N, 16°38'20.940"E

Adresa

Olomučany 679 03

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Olomučany
Nadmořská výška
402 m.n.m.
Základní číselné údaje
Hrad zanikl r. 1470.
Kategorie chráněného území
Přírodní rezervace U Nového hradu

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší vlaková zastávka jižně od hradu je na trati Brno - Česká Třebová a jmenuje se Adamov zastávka. Zde zastavují jen osobní vlaky. Pak pokračujte pěšky.

Nejbližší vlaková zastávka severně od hradu je na trati Brno - Česká Třebová a jmenuje se Blansko. Zde zastavují osobní vlaky i rychlíky. Pak pokračujte pěšky. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Adamova lze přijet i autobusem od Vyškova, linka 157. Vystupte na zastávce s názvem Adamov, železniční zastávka. Pokud zvolíte jako nástupní místo k výletu na Starý i Nový hrad Blansko, pak vystupte z autobusu na uzlovém místě, tj. v Blansku na autobusovém nádraží. Zajímavý výlet na Starý i Nový hrad lze podniknout z Olomučan. Z linky 230 vedené z Blanska vystupte na zastávce Olomučany, točna

Příjezd osobním autem, parkování

Autem lze přijet pod Nový hrad po silnici II/374. U řeky Svitavy na místě zvaném Kateřinský most lze v omezeném počtu parkovat a pak se vydat po turistické cestě vzhůru k hradu. Výlet ke hradu lze začít i v Blansku, Adamově nebo v Olomučanech. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz příjezd autem. Parkování dole pod hradem u Kateřinského mostu je prostorově omezené. 

Přístup pěšky

Od silnice II/374 (Kateřinský most) u řeky Svitavy: strmě vzhůru do kopce asi 1,5 km po červené značce. Starý hrad uvidíte dřív než Nový hrad, ale nedoporučujeme krátit si cestu přes chráněné území.  

Z Nového hradu jděte mírně dolů po pěšině, nejdříve přes louku, pak krátce lesem celkem asi 250 m.      

Z Adamova, železniční zastávky: jděte na nám. Práce, odtud po zelené značce nejprve podél řeky Svitavy a pak prudkým stoupáním k Novému hradu, samotný příchod ke hradnímu areálu je po značce červené. Celkem asi 4 km.

Z Blanska, žst: podél řeky Svitavy nejdříve po zelené značce k jihu po frekventované silnici II. třídy, pak stále po zelené značce k jihu přes Čertův hrádek, poslední metry po značce červené. Celkem asi 5 km.

Z Olomučan: vystupte z autobusu na zastávce Olomučany, točna nebo zde zaparkujte auto. Odsud vede na hrad lesní silnice, přičemž po většinu cesty je ještě značena červeně. Na rozdíl od předchozích přístupových cest tato silnice nemá příkrá stoupání a tak se hodí i pro méně trénované jedince, vozíčkáře nebo rodiny s kočárkem. Celkem po silnici asi 3,8 km, pokud si cestou ještě (přesně podle průběhu červené značky) zajdete k Máchovu pomníku, pak 4,5 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Kolem Nového hradu vede cyklotrasa 5119. 

Poznámky pro vozíčkáře

Zřícenina Starý hrad je pro vozíčkáře nedostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu