Na Babách

Nádherné vyhlídkové místo nad řekou Jihlavou


Vyhlídkové místo Na Babách je jednou z nejkrásnějších lokalit na řece Jihlavě. Údolí pod vyhlídkou je 80 až 110 metrů hluboké a místy má ráz kaňonu. Skály z horniny zvané granulit na levém břehu tvoří majestátní defilé. Civilizaci zastupuje jen několik chat na menší údolní nivě. Přístupová cesta k nim vede poměrně komplikovaně po pravém břehu. K vyhlídce se dostanete slepou odbočkou z červené turistické značky, která tady kopíruje hranu údolí. Území skal Na Babách je součástí přírodní rezervace Velká skála. Kromě fenomenálních horninových výchozů jsou důvodem ochrany přirozené lesy rostoucí ve skalách, na sutích, ale i dole u řeky a nahoře nad hranou údolí. 

Vyhlídka není zabezpečena žádným zábradlím. Dbejte osobní bezpečnosti. 

Názvem Velká skála je označena také další vyhlídka asi 1,3 km východněji, při cestě na červené značce ještě můžete do údolí Jihlavy pohlédnout z vyhlídky Velký kačer. Ta je pak dalších asi 0,5 km na východ. 


Umístění

GPS souřadnice

49°5'58.244"N, 16°13'25.284"E

Adresa

Lhánice 675 75

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Lhánice
Nadmořská výška
330 m.n.m.
Základní číselné údaje
Hloubka údolí v místě zvaném Na Babách je 80 až 110 metrů. Přírodní rezervace Velká skála zaujímá rozlohu 57,4 ha. Byla vyhlášena r. 2000.
Kategorie chráněného území
Přírodní rezervace Velká skála

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do železniční stanice Ivančice (konečná stanice na odbočné trati z Moravských Bránic). Odtud pokračujte pěšky nebo autobusem. Pro jízdu z Brna zvolte vlak na trati Brno - Jihlava a vystupte v železniční stanici Tetčice, odkud dále pokračujte autobusem.  

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do blízkých Biskoupek nebo Lhánic jezdí na trase Rosice - Tetčice, žst. - Ivančice, nám. - Oslavany - Mohelno autobus č. 423.   
    

Příjezd osobním autem, parkování

Auto je možno nejlépe zaparkovat v jihozápadní části obce Biskoupky nebo jeďte od Ivančic údolím řeky Jihlavy úzkou silničkou až do tábora pod Templštejnem. Silnička v závěru překračuje řeku a nemá asfalt.  

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus zaparkujte v jihozápadní části obce Biskoupky.

Na rozdíl od aut do tábora pod Templštejnem od Ivančic autobus nedojede kvůli špatnému stavu komunikace. Vůz musíte nechat u 2 km vzdáleného lomu.   

Přístup pěšky

Z Biskoupek: jděte z jihozápadní části obce polní cestou (též cyklotrasa 403A), která mírně stoupá k Biskoupskému kopci. V časném létě tu zrají chutné divoké višně. U informačních cedulí o Biskoupském kopci přejděte na žlutou značku, jděte po ní s kopce k jihozápadu a nakonec se dejte vpravo k severozápadu po červené. Celkem asi 5,5 km, ale podle azimutu (nikoli po značkách, ale terénem) je trasa kratší. 

Od tábora v údolí Jihlavy: stoupejte po červené značce (zpočátku též cyklotrasa 403 A) směrem na sever a pak nad řekou Jihlavou. Nejdříve dojdete na výhled Velký kačer, pak na Velkou skálu a nakonec na vyhlídku Na Babách. Celkem asi 3,7 km. 

Ze Lhánic: jděte polní cestou na jihovýchod a po 1 km v lese přejděte na červenou značku kopírující levý břeh řeky Jihlavy. Po ní pak jděte vpravo. Celkem asi 3,7 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Červená značka, která vede u vyhlídky Na Babách není sice určena pro jízdu na kole, ale pro milovníky terénní jízdy je vhodná. Jen je třeba se obrnit trpělivostí, protože na trase mezi Templštejnem a hrází v.n. Mohelno je řada nesjízdných úseků. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vyhlídka není pro vozíčkáře dostupná. 

Rady a tipy

Doporučujeme projít celý 22 km dlouhý úsek červené značky mezi v.n. Mohelno a Ivančicemi. Nebo zkuste alespoň 11-14 km dlouhou trasu v.n. Mohelno - Biskoupky. Auto můžete nechat v Biskoupkách a do Mohelna dojet autobusem č. 423. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu