Rozhledna Sedlo

Krásná stavba. Vynikající rozhled na Šumavu a velkou část jižních a západních Čech.

Kontaktní informace

Oficiální stránky

Šumavské podhůří má hned několik zajímavých, vysokých hor, které tvoří dominantu krajiny. Mezi Kašperskými Horami a Sušicí je to vrchol zvaný Sedlo o nadmořské výšce 902 metrů. 

Skály na Sedle lákaly odjakživa turisty k romantickým výletům, vrchol ale poskytoval jen omezený výhled. Chodila sem i parta přátel z Podmokel, vesnice asi 4,5 km severně od Sedla. Rozhodli se, že na vrcholu postaví rozhlednu a k tomu účelu zaregistrovali r. 2003 Sdružení pro obnovu rozhledny na Sedle“. Cílem bylo hlavně sehnat peníze a pak uskutečnit stavbu. Rozhlednu navrhl ing. arch. Pavel Ullmann, projekt kreslili odborníci z firmy Pontex v čele s Tomášem Míčkou. Stavby se ujala firma Haas-Fertigbau. Již r. 2009, tedy na české poměry v docela rychlém čase, byla stavba otevřena. Sdružení činnost na konci roku 2015 ukončilo. Od 1. ledna 2016 rozhlednu provozuje město Sušice. Vstup je volný, otevřeno je celoročně. 

Rozhledna je řešena jako dřevěná příhradová konstrukce na půdoryse sedmiúhelníku opláštěná prkny zasazená do betonových základových patek, které jsou upevněny do podloží pomocí skalních kotev. Pokud bychom sedmiúhelníku při zemi opsali kružnici, bude mít poloměr 3,9 metru, ale směrem nahoru se půdorys, tedy i pomyslný poloměr zmenšují.  Rozhledna má 8 podlaží, vyhlídkový ochoz je v sedmém, konstrukci završuje střecha ve tvaru broušeného diamantu. Nahoru se stoupá po dřevěném schodišti. 

Téměř kruhový rozhled shora je úchvatný. Vidět je především Šumava se všemi významnými vrcholy této části pohoří. Směrem k západu se otevírá údolí Otavy v pohledu téměř leteckém. Směrem k severozápadu se táhne linie Brd, před nimi vpravo rozeznáme chladicí věže jaderné elektrárny Temelín. 

Rozhledna na Sedle se stala ihned po otevření široce známou. Je možné, že v rekreační špičce nebo na Silvestra tady narazíte na davy lidí. 

Doporučujeme přijít na rozhlednu od jihu, tedy od hradu Kašperk. Turistická trasa s červenou značkou vede mezi tajemnými skalami. 

Podle:

Informační tabule pod rozhlednou, prosinec 2017

http://www.rozhledna-nasedle.cz/orozhledne.htm, 5. 9. 2020


Umístění

GPS souřadnice

49°11'24.662"N, 13°34'9.039"E

Adresa

Albrechtice
Sušice 342 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Albrechtice u Sušice
Nadmořská výška
900 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rozhledna je vysoká 27,75 m. Vyhlídková plošina se nachází ve výšce 23,75 m. Stavba byla vybudována r. 2009.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Sušice a pak pokračujte autobusem nebo pěšky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší zastávka se jmenuje Žihobce, Šimanov, rozc. Jezdí tady několik spojů denně (jen v pracovní dny) linky Sušice, žel. st. - Nezdice - Strašín. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat můžete buď v blízkých Albrechticích (hliněné parkoviště na konci úzké asfaltky západně od kostela) nebo zkusit stát v místě 49°11'11.704"N, 13°34'47.259"E (křižovatka silnice a místní cesty, která vede do osady Humpolec) nebo jet přímo do osady Humpolec, kam sice vede jen lesní šotolinová cesta, ale zákaz vjezdu na ní není stanoven. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

 Průvodce busu by měl účastníky akce nechat vystoupit v Albrechticích. Také je můžete nechat vystoupit v místě 49°11'11.704"N, 13°34'47.259"E a v Albrechticích čekat. 

Přístup pěšky

Z Albrechtic: červená značka, stoupání, asi 1,5 km. 

Z křižovatky silnice a místní cesty o výše uvedených souřadnicích: nejdříve lesní šotolinovou cestou do kopce, až narazíte na červenou značku. Po ní doprava vzhůru, místy strmě. Asi 1,5 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Doporučujeme přijet, či spíše vést kolo z Albrechtic. Příjezd od jihu je v podstatě nemožný a vhodný jen pro pěší. Zpět do Albrechtic po singletrailu Epona sjezd černé, tedy vysoké obtížnosti. 

Poznámky pro vozíčkáře

Rozhledna Sedlo není pro vozíčkáře dostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu