Baníkovské sedlo

Významná křižovatka turistických tras na hlavním hřebenu Roháčů


Roháče jsou jedním z nejhezčích pohoří na Slovensku. Jsou částí vyššího celku - Západních Tater a ty jsou částí Tater. Kdo chce putovat po hlavním roháčském hřebeni, zcela určitě půjde přes Baníkovské sedlo. Tato nápadná sníženina odděluje dvě velehory: Baníkov (2178 m.n.m.), který je v Roháčích nejvyšší a Pachoľu (2167 m.n.m.).

Do Baníkovského sedla obvykle vystupují turisté, kteří chtějí vykonat vysokohorskou túru buď odtud na východ přes Baníkov a Hrubou kopu a Ostrý Roháč nebo na západ přes Pachoľu, Spálenou a sedlo Skriniarky. Baníkovské sedlo je tedy počátečním nebo koncovým bodem túr na hlavním roháčském hřebeni. 

Současně lze tudy přejít z Liptova na Oravu, přesněji řečeno z obce Jalovec a doliny Parichvost na liptovské (jižní) straně pohoří do Spálené doliny a k chatě Zverovka na oravské (severní) straně pohoří. 

Sedlo je vysoko nad hranicí lesa, není zde široko daleko žádný turistický přístřešek, ani chata, ani jiná možnost ukrytí před nepohodou. Jen zde poněkud méně fouká vítr než na okolních vrcholech. 


Umístění

GPS souřadnice

49°11'58.172"N, 19°42'20.571"E

Adresa

Zuberec, Jalovec 027 32, 032 21

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
2040 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Tatranský národný park

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Podbieľ na trati Kraľovany - Trstená (pro přístup z oravské strany) nebo jeďte do žst. Liptovský Mikuláš na trati Žilina - Košice (pro přístup z liptovské strany).

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte autobusem ze směrů od Podbielu přes obce Oravský Biely Potok, Habovka a Zuberec na zastávku Zuberec, Tatliakova chata rázc. Autobus pokračuje ještě na zastávku Zuberec, Zverovka chata (což je konečná).  

Nebo jeďte autobusem z Liptovského Mikuláše do obce Jalovec. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze u chaty na Zverovce nebo na parkovišti při dolním konci lyžařského areálu Roháče - Spálená.  

Na liptovské straně lze parkovat v obci Jalovec. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze u chaty na Zverovce nebo na parkovišti při dolním konci lyžařského areálu Roháče - Spálená.  

Na liptovské straně lze parkovat v obci Jalovec. 

Přístup pěšky

Jděte od zastávky autobusů nebo od parkovišť aut vzhůru Roháčskou dolinou po asfaltové silnici (též červená značka) na rozcestí Adamcuľa. Zde odbočte doprava. Na výstup dolinou od rozcestí Adamcuľa do Baníkovského sedla si vyhraďte 3 hodiny, ale můžete to za příznivých povětrnostních podmínek stihnout i rychleji. Dolinou nechoďte za bouřky nebo ve sněhu.  

Túra z liptovské strany z Jalovce je podstatně náročnější délkou i převýšením. Je to asi 11 km, vyhradit si musíte asi 4,5 hodiny. Nejdříve žlutá, pak modrá značka. 

Z obou směrů, tedy z Oravy i Liptova, jsou poslední úseky velmi strmé, ale nevyžadují jistotu chůze a nebylo na nich třeba instalovat umělé jistící pomůcky. 

Příjezd na kole, parkování kol

Na kole se do Baníkovského sedla nedostanete.

Poznámky pro vozíčkáře

 Baníkovské sedlo je pro vozíčkáře nedostupné. 

Rady a tipy

Doporučujeme celodenní túru: Lanovkou nahoru v Salatínské dolině - Brestová - Salatín - sedlo Skriniarky - Spálená - Pachoľa - Baníkovské sedlo - dolů Spálenou dolinou. Na cestě je v sedle Skriniarky cesta jištěná řetězy a při výstupu na Pachoľu je někde nutné pomáhat si rukama. Lze jít i obráceně, ale je to namáhavější.  

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu