Volovec

Hora v Roháčích na východním konci hlavního hřebene


Volovec je mohutná hora na východním okraji pohoří Roháče na slovensko-polské hranici. Současně by se mohl označit jako nejzápadnější vrchol z horské skupiny označované jako Liptovské Tatry. Z Volovce hřeben Roháčů vybíhá přes Jamnícke sedlo k jihu a pak se stáčí přes Ostrý Roháč a Plačlivé k západu. Tento hřeben dosahuje nadmořských výšek nad 2000 m. Hřeben Liptovských Tater vybíhá z Volovce na východ, dosahuje nadmořských výšek také nad 2000 m. Směrem na sever z Volovce vybíhá rozsocha Rákoně a Dlhého úplazu, která postupně klesá do středohorských nadmořských výšek v okolí osady Oravice. 

Volovec je poměrně snadno dostupná dvoutisícovka, výstup na vrchol od chaty Zverovka Látanou dolinou nebo od Tatliakovy chaty je za příznivého počasí dobře uskutečnitelný i pro osoby, které nemají špičkovou kondici. Navíc tu nejsou žádné exponované terény. Pokud byste se ovšem chtěli z Volovce vypravit přes Jamnícke sedlo na Ostrý Roháč, pak musíte mít jistotu chůze při pohybu ve skále a za pomoci umělých pomůcek, nejčastěji řetězů. 

Na vrchol se nevydávejte za nepříznivých povětrnostních podmínek (bouřka, sníh). Cesty přes vrchol jsou uzavřeny od 1. 11. do 15. 6. 

Z Volovce se otevírá nezapomenutelný rozhled na východ k Vysokým Tatrám, na jih k Ostrému Roháči, na západ do Roháčské doliny a na sever na trojvrchol Osobitá (1687 m.n.m.) nad osadou Oravice a ještě dále do Oravské kotliny. Pokud budete mít velmi dobrou dohlednost, uvidíte na severu "za" Oravskou kotlinou pohoří Slovenské Beskydy s dominantní Babí horou (1725 m.n.m.).


Umístění

GPS souřadnice

49°12'27.107"N, 19°45'47.051"E

Adresa

Zuberec, Jamník 027 32, 033 01

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
2063 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Tatranský národný park Národná prírodná rezervácia Roháčske plesá

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Podbieľ na trati Kraľovany - Trstená.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte autobusem ze směrů od Podbielu přes obce Oravský Biely Potok, Habovka a Zuberec na zastávku Zuberec, Tatliakova chata rázc. Autobus pokračuje ještě na zastávku Zuberec, Zverovka chata (což je konečná). 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze u chaty na Zverovce nebo na parkovišti při dolním konci lyžařského areálu Roháče - Spálená.  

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze u chaty na Zverovce nebo na parkovišti při dolním konci lyžařského areálu Roháče - Spálená.  

Přístup pěšky

Od chaty Zverovka nebo od parkoviště v areálu Roháče - Spálená jděte Roháčskou dolinou po silnici k Tatliakově chatě, pak po zelené značce vzhůru do sedla Zábrať, po žluté na vrchol Rákoň a nakonec po modré na vrchol Volovce. Od chaty Zverovka asi 8 km, čas 4:30 hod. 

Od chaty Zverovka můžete jít do sedla Zábrať hezčím výstupem Látanou dolinou (méně lidí a asfaltu). Délka výstupu asi 7,5 km, čas také asi 4:30 hod. 

Příjezd na kole, parkování kol

Na vrchol Volovce se na kole nedostanete. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vrchol Volovce je pro vozíčkáře nedosažitelný. 

Rady a tipy

Doporučujeme půldenní až celodenní túru Tatliakova chata - Volovec - Ostrý Roháč - Plačlivé - Smutné sedlo - Smutná dolina - Tatliakova chata. Čas zdolání je silně závislý na počasí a aktuální tělesné kondici. Podmínkou je jistota chůze ve skalním terénu a odolnost vůči závrati. Zkušenosti s pohybem na řetězech doporučujeme získat např. na západním úbočí Sivého vrchu, nikoli až v exponovaných místech na Ostrém Roháči. 

Pro přechod z oravské strany Roháčů na Liptov doporučujeme přespat v Tatliakově chatě a jít pak na Volovec, zdolat nejvyšší horu Západních Tater Bystrou a sestoupit do Podbanského. Čas přechodu asi 10:30 hod., nutná výborná fyzická kondice.  


Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu