Kostel sv. Maří Magdalény v Lázních Bohdaneč

Jedna z hlavních památek města


V Lázních Bohdaneč na náměstí stojí několik  pamětihodností v pozoruhodně nesourodé směsici stavebních stylů. 

Cílem většiny návštěvníků jsou léčebné procedury v lázních, někteří si všimnou radnice, kterou rozhodně můžeme považovat za architektonicky nejvzácnější památku města. Druhou dominantou je barokní kostel sv. Maří Magdalény

Kostel z r. 1737, který byl původně obklopen hřbitovem v centru náměstí, byl postaven stavitelem Jedličkou z Heřmanova Městce, podle projektu pražského architekta Tomáše Haffeneckera. Ve věži se dochovala světnice "věžného", která byla v minulosti vytápěna. Dodnes si můžete ve věži všimnou komína. Posledními kostelníkovi Vondráčkovi se začátkem 20. století nahoře narodilo deset synů a jedna dcera. 

Kostel má loď na půdoryse obdélníku, uprostřed rozšířenou. Věž má půdorys čtvercový, její nástavba byla zhotovena r. 1860. Presbytář je užší, čtvercový, se sakristií na severní straně, zaklenut českou plackou. Loď je zaklenuta valeně s lunetami nad okny.  Na střeše je krytina z pálených bobrovek, na věži a sanktusníku z měděného plechu. 

Autorem velkého malovaného oltáře je Josef Kramolín, soubor soch pochází od řezbáře Ignáce Rohrbacha. Od roku 1907 jsou v kostele instalovány varhany, které mají zajímavý osud. Jsou jednou třetinou varhan ze zrušeného kostela v Sedlci u Kutné Hory, druhá třetina slouží v Přelouči, umístění poslední třetiny není známo.  Při opravách r. 1924 byl kostel vyzdoben malbami  Antonína Häuslera z Prahy. 

Na věži kdysi kromě hodin "fungoval" také malovaný orloj, dílo Abrahama Chrudimského. 

Zajímavý, možná pravdivý příběh se váže k pěti zvonům. Slévání největšího zvonu se r. 1603 prý účastnilo i několik jeptišek, které do odlévací směsi naházely dukáty, aby zvon "též zlatem zněl ke cti a slávě Boží". Na obraze sv. Floriána umístěného na oltáři je vyobrazen požár náměstí r. 1772 i s tehdejší podobou radnice, která také požáru podlehla. 

Podle:

https://www.pamatkovykatalog.cz/kostel-sv-mari-magdaleny-15899490, 12. 8. 2020

https://lazne.bohdanec.cz/mesto/vyznamne-stavby/, 12. 8. 2020


Umístění

GPS souřadnice

50°4'34.825"N, 15°40'47.650"E

Adresa

Masarykovo náměstí 155
Lázně Bohdaneč 533 41

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Lázně Bohdaneč
Nadmořská výška
219 m.n.m.
Základní číselné údaje
Kostel byl postaven r. 1737.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Pardubice hlavní nádraží.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Od žst Pardubice hlavní nádraží jezdí do Lázní Bohdaneč trolejbus č. 3. V případě, že si chcete prohlédnout centrum města, radnici a lázně, pak vystupte na zastávce Lázně Bohdaneč, náměstí.

Příjezd osobním autem, parkování

Zaparkujte před hlavní budovou lázní. V pracovních dnech vhodíte do automatu u parkoviště symbolický poplatek. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus má v Lázních Bohdaneč se zastavením problém. Musíte zastavit na okraji města u autobusového nádraží. 

Přístup pěšky

Přes náměstí s radnicí vede zelená značka a vychází odtud modrá značka. Pro účely dosažení cíle - radnice na náměstí a kostela je považujeme za bezpředmětné. Naopak po zhlédnutí radnice, kostela a lázní doporučujeme dopravit se do okolí a podívat se na Bohdanečský rybník nebo do okolí Břehů, kde jsou zajímavosti Semínský akvaduktOpatovický kanál, Sopřečský kanál, rybník Buňkov, Mělická pískovna, Lohenická pískovna atd. 

Příjezd na kole, parkování kol

Ke kostelu lze pohodlně přijet na kole. Z Pardubic vede do Lázní Bohdaneč cyklostezka oddělená od automobilového provozu. Okolí města nabízí v rovinatém terénu velké množství příležitostí pro rekreační jízdy. 

Poznámky pro vozíčkáře

Kostel není bezbariérový.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu