Krasová krajina u Agios Ioannis

Nápadné škrapy na jihu Kréty


Mezi soutěskou Aradena  a vesnicí Agios Ioannis vede silnice nejdříve několika serpentinami a pak víceméně rovně po úbočí hor, které se šplhají až do nadmořské výšky přes 2000 metrů.

Na průběhu silnice by nebylo nic neobyčejného, ale její okolí nadchne turistu - labužníka. Proč? 

Za prvé: Není tady skoro žádný provoz. Nedivme se - Agios Ioannis je "konečná" pro tuto silnici, žádný zvláštní turistický cíl zde není a západně od vesnice se zvedají pusté hory. Vychutnáte si klid. 

Za druhé: Geologický podklad na obou stranách silnice je tvořen vápencem, který vystupuje na povrch v podobě mohutných škrapů pokrývajících souvisle okolí široko daleko. Škrapy podobného druhu a v takovém množství se vidí málokde. 

Za třetí: Kdo jen trochu cestuje po Krétě, ví, že les je tu vzácností. U Agios Ioannis roste přímo ze skalnatého povrchu nádherný středomořský porost, místy velmi hustý. Laik nechápe, kde zdejší stromy berou živiny pro svůj růst, když na škrapech chybí základní podmínka - půda. Je zřejmé, že jim stačí nepatrné množství náznaků humusu ve sníženinách mezi hřbítky škrapů. 

Kdyby se podobné území vyskytovalo v Česku, zcela určitě by bylo vyhlášeno přírodní rezervací. Na Krétě je podobných míst s povrchovými krasovými jevy spousta a k Agios Ioannis možná ani žádný ochranář nezabloudil, aby si zdejších geologicko-botanických zvláštností všiml. 


Umístění

GPS souřadnice

35°13'29.031"N, 24°1'39.835"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
600 m.n.m. - 900 m.n.m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Agios Ioannis je bez hromadné dopravy.

Příjezd osobním autem, parkování

Autem jeďte z Hory Sfakion stále na západ přes Anopoli, pak přes most nad soutěskou Aradena. Popisovaná lokalita zaujímá území zhruba 2,5 - 3 km západně od mostu. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Vzhledem k tomu, že se nám nepodařilo zjistit nosnost mostu nad soutěskou Aradena, nedoporučujeme sem s busem jezdit. Nejzazší místo, kam se dostanete, je vesnice Anopoli. 

Přístup pěšky

Mezi Aradenou a Agios Ioannis vede značená stezka, která téměř kopíruje silnici. Pro vícedenní výlety touto oblastí je třeba míst stan, spacák a dostatek vody. 

Příjezd na kole, parkování kol

Silnice mezi Aradenou a Agios Ioannis je sjízdná pro všechny typy kol. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu