Dětský domov Dagmar v Brně

Stavbu iniciovanou Rudolfem Těsnohlídkem projektoval Bohuslav Fuchs


Pod Wilsonovým lesem v Brně se rozkládá hezká část města, kde jedním z prvních postavených domů byla Jurkovičova vila

Představme si 20. léta 20. století. Brno se zdaleka nerozrostlo do okolních sídel. Ve směru na severozápad k hradu Veveří místní silnici postupně v řadové zástavbě obklopovaly vesnice Žabovřesky, Komín a Bystrc. Na značné části území Žabovřesk se rozkládaly pole a louky. 

V Bílovicích nad Svitavou bydlí a v Brně pracuje tou dobou spisovatel, novinář a vůbec všestranně zajímavý člověk Rudolf Těsnohlídek

22. 12. 1919 pánové Těsnohlídek, Koudelka a Tesař našli v lese velmi blízko Bílovic opuštěnou Ludmilu "Lidušku" Kosourovou, 17 měsíční děvčátko. Dnes na místě nálezu stojí Liduščin pomník

Těsnohlídkem vánoční příhoda tak otřásla, že se rozhodl podnítit v Brně velkou sbírku. Lidé měli přinášet peněžní dary pod Vánoční strom republiky. První takový strom byl v Brně na náměstí Svobody vztyčen r. 1924. To už byl Těsnohlídek známá osobnost. Lišku Bystroušku, příběh o zvířatech a lidech, do operní podoby přepsal Leoš Janáček a tím zajistil lišce, sobě i Těsnohlídkovi světovou proslulost. Pod stromem se opravdu podařilo nashromáždit velké množství peněz. Díky nim mohl Těsnohlídek uskutečnit velkou myšlenku. Nechává pod dnešním Wilsonovým lesem na volné parcele postavit domov pro opuštěné děti a nechává ho nazvat Dagmar, podle dánské královny, dcery Přemysla Otakara I., která proslula dobrotivou péčí o chudé lidi. 

Dům bez nároku na honorář vyprojektoval Bohuslav Fuchs, který byl v té době mladý, plný energie, ale současně zkušený po realizacích významných staveb (Pavilon města Brna na Výstavišti, Kolonie Nový dům v Brně, Klostermannova chata na Modravě atd.). 

Fuchs vymyslel velmi jednoduchou dvoupatrovou budovu ve tvaru kvádru (jak ostatně bylo zvykem pro jím prosazovaný funkcionalismus). Střední chodba rozdělovala vilu na tři trakty. Velká okna s ložnicemi a rohové balkony společenských místností vedly do zahrady, směrem do ulice byl orientován obslužný prostor. 

Fuchsova koncepce vydržela až do 80. let, kdy byly hromadné ložnice změněny na rodinný koncept s maximální kapacitou 25 dětí rozdělených do tří skupin. Každá má vlastní pokoj, kuchyň a sociální zázemí. Změna si vynutila přestavbu interiérů. Další velká rekonstrukce proběhla r. 2006. Žádná z přestaveb nezměnila zásadním způsobem původní vzhled budovy.  

Dnes v domově Dagmar žijí děti, jímž je zajišťována náhradní rodinná péče z výchovných či ochranných důvodů na základě soudního rozhodnutí. 

Dětský domov Dagmar není přístupný veřejnosti. Z ulice Zeleného si ale můžete učinit velmi dobrou představu o stavebním díle Bohuslava Fuchse. 

Podle: 

https://www.bam.brno.cz/objekt/c201-detsky-domov-dagmar, 16. 6. 2020

http://www.dddagmar.cz/#historie, 16. 6. 2020


Umístění

GPS souřadnice

49°12'29.799"N, 16°34'39.091"E

Adresa

Zeleného 51
Žabovřesky
Brno 616 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Žabovřesky
Nadmořská výška
226 m.n.m.
Základní číselné údaje
Dětský domov Dagmar byl postaven v l. 1928-29.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Brno hlavní nádraží. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z hlavního nádraží jeďte tramvají č. 1 do zastávky Bráfova anebo jeďte (existuje více možností) do přestupního uzlu Česká, odkud pokračujte tramvají č. 3 nebo 11 do zastávky Burianovo náměstí. 

Příjezd osobním autem, parkování

U dětského domova lze parkovat na okraji ulice. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

U dětského domova lze parkovat na okraji ulice. Velké typy busů ale neprojedou blízké příjezdové komunikace v ul. Jana Nečase a Šmejkalova, protože se nevejdou do stromové aleje. Musíte přijet shora ulicí Zeleného anebo vůz nechat na západním okraji ul. Jana Nečase.

Přístup pěšky

Ze zastávky tramvají Bráfova: přibližně 700 m. 

Ze zastávky tramvají Burianovo náměstí: přibližně 600 m. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz pokyny pro pěší. 

Poznámky pro vozíčkáře

Budovu domova si můžete pohodlně prohlédnout zvenčí. Vezměte si ale doprovod, ulice Zeleného je v těchto místech docela strmá. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu