Capo Testa

Jeden z nejsevernějších bodů Sardinie. Překrásné skály a výhled na Korsiku


Testa je učebnicový příklad poloostrova, který je spojen úzkou šíjí s pevninou. Vybíhá do moře západně od města Santa Teresa Gallura, rušného výletního střediska a přístavu na severu Sardinie. Téměř celý je tvořen žulou, která zvětrala do neobyčejných tvarů. Poloostrov je díky své bizarní malebnosti hojně navštěvován. Většinu návštěvníků láká výhled od majáku. 

Na poloostrově najdete dva starověké lomy. Jakmile přejedete šíji, dejte se doprava. U pláže Zia Culumba jděte na její severní konec, kde najdete jeden stojící sloup a fragmenty mnoha dalších ve vodorovné poloze. Na mapách se toto místo někdy označuje jako Colonne Romane. Sloupy byly odtud na lodích odváženy na římské stavby. Další lom se nachází na západě poloostrova, na mapách bývá označen jako Cave Romane. 

Mnozí návštěvníci poloostrov celý obejdou. Túru je třeba dobře naplánovat a vzít si s sebou dostatek vody a také plavky. V zátokách jsou malé pláže, kde se můžete osvěžit. V některých úsecích ale chybí stezky, takže je nutno jít po skalách a často si pomáhat rukama. 

Většina turistů se ale spokojí se zaparkováním auta těsně pod majákem a s vycházkou k němu na místo zvané Capo Testa. Je odtud úchvatný výhled do bizarních skal a na Korsiku. Při západu slunce září křídové útesy u Bonifacia bílou barvou a zdají se odtud, že by se k nim dalo dohodit kamenem. Skutečná vzdálenost činí asi 14 km.

Mnoho lidí se nechá zlákat přírodními scenériemi již na šíji poloostrova. Na jejích obou stranách jsou překrásné pláže. V letních sezonních špičkách zde bývá hlava na hlavě. 

Podle:

Clark, G. a kol. (2018): Sardinie, Lonely planet, Svojtka and Co. Praha, str. 162


Umístění

GPS souřadnice

41°14'37.022"N, 9°8'34.798"E

Adresa

Capo Testa
Santa Teresa Gallura 07028

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 127 m.n.m.
Základní číselné údaje
Poloostrov Testa má rozlohu asi 2 km čtvereční.

Přístup

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze buď na placených parkovištích na šíji poloostrova nebo těsně před plotem, který ohraničuje prostor majáku. Pokud tu nebude místo, musíte vůz nechat dále od plotu při okraji silnice. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme vůz nechat na parkovišti na šíji poloostrova. Dál se sice jet dá, ale není tu žádná smyčka ani rozšířený prostor na otočení. 

Přístup pěšky

Na poloostrově nejsou značené stezky. Můžete ale chodit po neznačených pěšinách. Pokud vás neláká dlouhá a někdy i namáhavější túra, pak stačí když od parkoviště půjdete jen k majáku a zpět. Cesta je pohodlná a připravena pro velký nápor návštěvníků. 

Příjezd na kole, parkování kol

Sjízdná pro kola je jen trasa od parkoviště k majáku. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář s doprovodem se dostane až těsně pod maják. Nahoru vede několik nezdolatelných schodů. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu