Monte Limbara

Nádherný žulový vrchol na severu Sardinie s ohromujícím kruhovým rozhledem


Monte Limbara je pohoří se stejnojmenným nejvyšším vrcholem na severu Sardinie, hranice mezi územím zvaným Gallura a na jihu se rozprostírajícím Logudorem. Současně je jedním z nejkrásnějších žulových masívů ostrova a místem s monumentálním rozhledem. Přírodní charakter mu kazí jen početné "stádo" různých civilních i bývalých vojenských vysílačů v oblasti vrcholové plošiny. 

Pohoří Monte Limbara při návštěvě ohromí každého charakterem přírody. Na jeho úpatí (zvláště ve směru od severu) rostou neobyčejně bohaté lesy, kde v nižších polohách převažují duby, ve vyšších borovice, všude prostoupené javory, jalovci, olšemi, oleandry a vrbami. Ty ovšem při dosažení vyšších nadmořských výšek (odpovídající českým Krkonoším) ustoupí křovinatým porostům (macchie). Všude v různé míře prostupuje na povrch žulové skalní podloží, některá místa jsou tvořena pouze skalami bez porostu. 

Vrchol je překvapivě plochý a rozsáhlý. Vlastně není pravým vrcholem, protože z plošiny na nejvyšší úrovni hory bohatě tvarované deštěm a sněhem vystupuje nejvyšších skalnatých vrcholů hned několik, jakoby soupeřily, který to "dotáhne" výš. Takže Monte Limbara v jižní části plošiny se může pochlubit nadmořskou výškou 1362 m, skupina balvanů nazvaná Punta Balistreri, se střeženými a oplocenými vysílači je o 3 m nižší a jihozápadně odtud se tyčící izolovaná Punta Gjugantinu má výšku 1334 m.n.m. Zatímco první dva vrcholy s okolím jsou jen středně členité, na Puntě Gjugantinu si pro její zdolání na vysokých skalních stupních musíte pomáhat rukama. 

Ve všech skalách můžeme pozorovat roztodivné formy odlučnosti žuly a nádherné, často bizarní tvary vzniklé v důsledku zvětrávání. V ní na mnoha místech vyvěrají prameny, které jsou začátkem potoků. Díky nim mohly na severní Sardinii vzniknout zásobárny vody soustředěné do vodních nádrží Coghinas, Casteldoria a Liscia

Rostlinstvo na Monte Limbara je neobyčejně krásné a živé. Botanici v něm evidují 56 endemických druhů. Ve vyšších nadmořských výškách se rostliny musí vypořádat s dost drsnými výkyvy počasí. V zimě je tu běžným projevem sníh, na vrcholu může být i uprostřed léta docela chladno. 

Lesy a skály jsou domovem mnoha živočichů, kteří vyhledávají pohoří jako velký ostrov ve vyprahlé krajině. Žijí tu např. lišky, zajíci, několik druhů jelenů, prase divoké, kuna, znovuzavedený muflon, orel skalní, káně, sokol stěhovavý a vrabec. 

Izolovaná a nad okolní krajinu vyvýšená poloha se stala určující pro instalaci vysílačů. Dlouhou dobu těsně západně od vrcholu fungovala komunikační základna NATO, samotný vrchol je oplocen. Uvnitř uzavřeného prostoru se ježí početné stádo televizních, radiových a dalších vysílačů. K nim musela pochopitelně být vybudována obslužná komunikace, na níž je veřejnosti dovolen vjezd, takže oblast Monte Limbara je pohodlně dostupná autem. Protože Sardiňané nejsou moc zvyklí na samostatné provozování výletů, najdete na vrcholu, kam se dá dojet, spíše auta s cizími poznávacími znaky. Když už místní obyvatel jede na Monte Limbaru, tak vzdát hold Panně Marii Sněžné (Madonna delle neve, parkoviště 40°51'8.753"N, 9°10'10.585"E). Silnice je úzká, s prudkými výjezdy a serpentinami, osobní auto a malá dodávka ji zvládne, autobus projede prvních 6 km, další úsek nikoliv. 

Pokud zaparkujete až na konci silnice, můžete si po vrcholové plošině udělat krátkou, nenáročnou vycházku, bez velkých převýšení. Při ní lze zdolat některá žulová skaliska a kochat se neobyčejnými výhledy. Na sever lze dohlédnout přes Bonifácký průliv na Korsiku. Nejvzdálenější vrcholy rozeznáte ve vzdálenosti přes 100 km. Směrem na východ a jihovýchod pohlédnete do údolí s dálnicí Sassari - Olbia a pak vysoké pohoří Monte Albo. Na západě vidíte oblast západního pobřeží a za ním moře. Podobný výhled, ale jen směrem na sever, můžete mít z místa, kde bývala komunikační základna NATO (40°51'24.143"N, 9°10'6.638"E). Do oblasti dříve uzavřené lze vkročit, před ní lze zanechat auto. 

Podle:

Monte Limbara | SardegnaTurismo - Sito ufficiale del turismo della Regione Sardegna, 7. 11. 2021




Umístění

GPS souřadnice

40°50'57.257"N, 9°10'28.603"E

Adresa

Tempio Pausania, Calangianus, Berchidda, Oschiri 07029

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
1362 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Do města Tempio Pausania vede úzkorozchodná železnice, ale vlaky tu jezdí jen příležitostně v rámci turistického provozu na lince Tempio Pausania - Palau. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do oblasti Monte Limbara vede jediná autobusová linka Tempio Pausania - Ozieri. Spoje tu jezdí jen velmi sporadicky. Od nejbližší zastávky Fundu di monti je to na vrchol 12 km. 

Příjezd osobním autem, parkování

Auto je nejlepší dopravní prostředek, jak se dostat na Monte Limbara. Jeďte po silnici Tempio Pausania - Ozieri na křižovatku 40°51'43.447"N, 9°7'40.664"E. Zde odbočte do kopce. Po prvních 6 km dojedete serpentinami na parkoviště zvané Vallicciola, kde lze přenocovat v karavanu nebo se občerstvit.  Může se stát, že dále nahoru při velké návštěvnosti bude silnice uzavřena. Cesta se pak zužuje a zhoršuje se její kvalita. Po dalších 3 km dojedete k bývalé komunikační základně NATO, po dalších 500 metrech dojedete k parkovišti u sochy Madony delle neve a odtud je to na vrchol již jen 1 km. Celkem od křižovatky 40°51'43.447"N, 9°7'40.664"E na vrchol je to cca 10,5 km. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Pro autobus sice neplatí na silnici vedoucí k vrcholu zákaz vjezdu, ale doporučujeme jet jen k parkovišti Vallicciola. Dále bude mít vůz značné problémy při průjezdu serpentinami, obtížně se budete potkávat s protijedoucími vozidly a nahoře se budete dost špatně otáčet. 

Přístup pěšky

Doporučujeme si rezervovat asi 30 minut pro prohlídku sošky Madony delle neve, asi 1 hodiny pro výstup na Puntu Giugantinu a asi 1 - 2 hodiny na procházku okolo hlavního vrcholu. 

Příjezd na kole, parkování kol

Jízda od Tempio Pausania na vrchol je výzvou pro sportovní jezdce. Stačí silniční kolo, nemusíte mít horské. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář si může prohlédnout sošku Madony delle neve a podniknout krátkou vycházku v okolí hlavního vrcholu. Vše jen se zkušeným doprovodem. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu