Klášter Miramar

Budova v horách západní Mallorky s dávnou tradicí ze 13. století je spojena s osobou Ludvíka Salvátora Toskánského a také s Čechami


Klášter Miramar je jedno z nejhezčích míst na Mallorce. Má stejnou souvislost s dějinami Čech jako blízký zámek Marroig. Pojítkem je osobnost toskánského velkovévody Ludvíka Salvátora Toskánského, který obě nemovitosti vlastnil. 

Miramar znamená "pohled na moře" a ve španělštině se ke klášteru ať už v krajině nebo v digitálním světě dostanete pokud budete hledat sousloví "Monestir Miramar". Jen pro úplnost dodáváme, že monestir = klášter. 

Je sice pravda, že Klášter Miramar skutečně existoval, ale historie i současnost spíše než jako klášter jej chápe poněkud jinak. 

Král Jaume II. (nebo též psáno Jakub II.) nechal postavit v horách západní Mallorky r. 1276 tento klášter na návrh Ramóna Llulla. Ten se dal na dráhu mnicha o rok předtím, žil na hoře Puig de Randa. Je pokládán za jednoho z největších myslitelů, kteří kdy na ostrově žili. Jeho spisy daleko přesáhly dějiny Mallorky zejména v odvětví logiky. Když čteme jeho životopis, pochopíme, že mu byla protivná násilná christianizace původně arabské Mallorky (Arabové vládli na Mallorce od r. 903). Dějiny se obrátily ale natolik, že křesťané usilovali o nadvládu i nad Afrikou a vysílali tam misionáře, kteří se pokoušeli tamější obyvatele obrátit na "správnou" víru. Ramón Llull využil klášter Miramar jako školu pro tyto misionáře, kteří odplouvali z Mallorky do Afriky se znalostí arabštiny a s myšlenkami nenásilných způsobů šíření křesťanství. Llull sám žil na Miramaru 4 roky. V dalších dějinách se v budovách kláštera střídaly různé řády, např. dominikáni, cisterciáci, františkáni. Brzy po vynálezu knihtisku tu od druhé poloviny 15. století pracovala první tiskárna na ostrově. 

Když r. 1872 na Mallorku připlul toskánský velkovévoda a rakouský arcivévoda Ludvík Salvátor, byl klášter hodně zanedbaný. Ludvík ho spolu se zámkem Marroig a s dalšími nemovitostmi koupil. Na jeho základech postavil nový dům, který mu posloužil v dalších letech jako základna pro vědecké výpravy do Středomoří, ale i do jiných míst světa (Kalifornie, Austrálie,...). Velkovévoda nemovitosti obýval s početnou družinou, kterou platil. Všichni mu byli nápomocni ve vědecké práci. Ludvík Salvátor za svého života napsal 60 knih a mnoho článků v časopisech. Popisoval svoje cesty hlavně z hlediska geografie a národopisu. Mezitím stihl spravovat i jiné nemovitosti, např. v Terstu, ale také rodinný zámek v Brandýse nad Labem, kam se přestěhoval r. 1915 (dostal předtím rozkaz od císaře a musel se vrátit na území Rakouska) a kde téhož roku zemřel. 

Co můžete na Miramaru zažít?

Především se smiřte s tím, že na Miramar se možná nedostanete na první pokus. Webové stránky tato památka nemá (stav z l. 2021 - 2022), na plotu u vchodu visí cedule s návštěvní dobou IV.-X. Po-So 9 - 17, XI.-III. Po-So 10 - 18, ale vrata bývají bez vysvětlení zavřena. 

Pokud se dostanete dovnitř autem, pak zaparkujete v olivovém sadu a po zaplacení vstupné 3 eura uvidíte hlavní budovu se sgrafity stejnými jako na věži zámku v Brandýse n. L., dále budovu s kolonádou a kapli. Muzeum je umístěno v hlavní budově. Připomíná svými exponáty především život a dílo Ludvíka Salvátora Toskánského. Jsou tu k vidění staré námořní mapy, staré fotografie, vybavení lodi a také obrázky ze dnů, kdy velkovévodu na Mallorce navštívila jeho sestřenice císařovna Sissi. Jako připomínku mu darovala sochu P. Marie z kararského mramoru, dnes umístěnou v kapli. Můžete obdivovat čtyři antické sloupy u východního vchodu, které velkovévoda objevil jako památku na bývalý klášter a nechal zabudovat do domu. 

Naprosto ojedinělý předmět najdete v jednom ze sálů v podobě náhrobku a velké sochy anděla. K nebývalému exponátu se váže silný příběh.

V Ludvíkově družině sloužil Vratislav Výborný, narozený r. 1853 v Kutné Hoře. S Ludvíkem se poznal už za studentských let, později spolu pracovali na pražském místodržitelství. V Ludvíkově družině zastával místo sekretáře. Stali se z nich blízcí přátelé. Vratislav dokonce Ludvíka provázel na jeho cestě do Spojených států a spolupracoval na jeho knihách. Krátce po koupi sídel na Mallorce se Vratislav Výborný zamiloval do chudé židovské dívky z Palmy. 

Ale Ludvík Salvátor žárlil.

Jednoho dne se dva přátelé velice zle pohádali a velkovévoda Výborného zajal a uvěznil v blízkém domě zvaném Can Caleu. Jenže Výborný z domu utekl (nebo mu někdo pomohl) a běžel v horkém červencovém slunci za milovanou dívkou do Palmy. Jeho tělo ale nápor vedra nevydrželo a Výborný zemřel v Hotelu de Mallorca na Cale Frances vyčerpáním a na úpal. Nedožil se ani 24 let. 

Ludvík Salvátor Toskánský se po smrti přítele nervově zhroutil. 

Pak zakoupil inventář pokoje, kde Výborný zemřel a nechal jej převézt do Can Caleu. Vyjádřil se, že do domu nikdy nevkročí. Nechal sloužit mši na palubě lodi Nixe a v kapli Nejsvětější Trojice - Trinidad blízko Miramaru. S mrtvým mladíkem byl údajně v neustálém posmrtném dialogu. Pak tělo nechal převézt přes Janov do Čech a v Kutné Hoře pohřbít na hřbitově u Všech svatých. R. 1879 mu nechal postavit velkolepou hrobku podle návrhu Fridricha Wachsmana. Výzdobu hrobky provedl sochař Antonín Wildt. 

Sousoší na Miramaru představuje zmrtvýchvstání Výborného, který vzhlíží k andělu s roztaženými křídly. Obličej anděla má podobu Výborného dívky. Plastiku vytvořil sochař Andartini z Milána. Na čelní náhrobku je vyveden ve španělštině nápis, který zní (v češtině):

Vratislav Výborný, narozen v Kutné Hoře 23. září 1853, zemřel v Palmě 25. července 1877, jeho smrtelné ostatky odpočívají v jeho rodné vlasti. 

Až si prohlédnete interiéry, doporučujeme sestoupit do zahrad, kde rostou především olivovníky. Uchvátí vás dokonalé výhledy na moře v hloubce téměř 350 m pod vámi. A navíc vpravo, tj. na sever odtud uvidíte poloostrov Sa Foradada. 


Podle: 

Ludvik Salvátor - historie - klášter Miramar (ludviksalvator.cz), 20. 1. 2022

ᐅ Klášter Monestir de Miramar na Mallorce (mallorca-experte.net), 20. 1. 2022






Umístění

GPS souřadnice

39°44'20.914"N, 2°37'3.186"E

Adresa

Valldemossa 07170

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
345 m.n.m.
Základní číselné údaje
Klášter byl založen r. 1276. Ludvík Salvátor Toskánský ho koupil r. 1872.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte z Palmy, z Plaça d´ Espanya, autobusem č. 203. vystupte na zastávce Son Gallard. Pak ale musíte jít po silnici mírně do kopce ve směru do Valldemossy. 

Příjezd osobním autem, parkování

Autem lze přes bránu vjet shora strmou silničkou dovnitř a zde zaparkovat v olivovém háji. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus může parkovat bezpečně jen u usedlosti na souřadnicích 39°44'16.587"N, 2°37'12.444"E. Jinde pokládáme zastavení za nebezpečné, zvláštní parkoviště tu není. Dovnitř bránou ve směru dolů ke klášteru nevjíždějte, silnice je tu příliš úzká a strmá, bez možnosti dole se otočit. 

Přístup pěšky

Hlavní hřebenová trasa pohořím Tramuntana vede daleko odsud. 

Příjezd na kole, parkování kol

Hlavní silnice, která vede blízko kláštera, je jedinou přístupovou komunikací pro cyklisty. Dejte velký pozor na provoz automobilů. 

Poznámky pro vozíčkáře

Budova muzea a přístupové komunikace nejsou bezbariérové. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu