Arboretum Javořice

Ukázka dřevin rostoucích v Jihlavských vrších na louce u Velkého pařezitého rybníka


Na loučce při hájovně a rozcestí turistických tras severně od Velkého pařezitého rybníka je vysázeno několik druhů dřevin typických pro Jihlavské vrchy. Pro místo se začal užívat název Arboretum Javořice. Jsou tu také lavičky a herní prvky pro děti. 


Umístění

GPS souřadnice

49°13'59.021"N, 15°22'25.986"E

Adresa

Řásná 588 56

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Řásná
Nadmořská výška
682 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Telč na místní trati Kostelec u Jihlavy - Slavonice. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší zastávka autobusů je na dolním konci Řásné. Dostanete se sem několika linkami z Telče nebo z Mrákotína. Spojů sem jede v pracovní dny ale velmi málo, o víkendu prakticky žádný. Ke kempu, k hájovně a k rybníku autobusy veřejné dopravy nejezdí.

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte na jedno ze dvou přírodních parkovišť pod rybníkem u příjezdové silnice z Řásné. Dál do lesa k hájovně sice u kempu není umístěn zákaz vjezdu, ale dál už stejně nezaparkujete, protože zákaz vjezdu střeží les těsně před hájovnou (a tedy i před arboretem). 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Pokud bude volno na parkovištích pod rybníkem, pak pro zájezd platí pokyny stejné jako pro auta. Pokud místo nebude, musí vůz parkovat v Řásné. 

Přístup pěšky

Z parkoviště u kempu pod rybníkem: jděte po červené značce vzhůru na hráz Velkého pařezitého rybníku asi 200 m a pak vpravo po ní k arboretu. Můžete ale jít z parkoviště rovnou po silnici lesem, pokud vidět rybník nechcete. 

Z Telče, žst.: velmi příjemný výlet většinou lesy a loukami asi 10 km. Kromě města Telč cestou uvidíte např. alej V Lipkách a kapli sv. Karla Boromejského. 

Příjezd na kole, parkování kol

Okolí Velkého pařezitého rybníka je ideálním terénem pro vyznavače jízdy po lesních asfaltkách. V Jihlavských vrších je na nich téměř všude zákaz vjezdu pro motorovou dopravu. Někdy je ale ve špičkách jarní a letní sezony na trasách vyznavačů cyklistiky velmi mnoho. Od rozcestí u arboreta celkem bez problémů i začátečníci vyjedou na Javořici, nejvyšší vrchol Vysočiny.

Poznámky pro vozíčkáře

K arboretu jeďte z parkoviště u kempu po silnici lesem na severozápad. Vezměte si doprovod, asfaltka i cestičky v arboretu nejsou zcela rovné a hladké. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu