Dům v Brně, v ulici Veveří 14

Zde strávil část života významný architekt Dušan Jurkovič


Ulice Veveří v Brně je spojnicí po níž se ještě v nedávné historii jezdilo ze středu města do vesnic Žabovřesky, Komín, Bystrc a dále k hradu Veveří. Když se město počátkem 20. století začalo rozšiřovat, byl u toho i architekt Franz Pawlu (1854 - 1922), který je ve městě především znám jako architekt rozsáhlých paláců na Konečného náměstí a vznosných domů v Jiráskově ulici. Krásným příkladem jeho práce je dům v ulici Veveří čp. 14

Nájemní dům byl postaven nejspíše roku 1903, kdy se stará ulice Veveří přestavovala na velkoměstskou třídu (kterou zůstala dodnes). Vstupní průčelí shlíží do ulice 24 okny, ale na domě kolemjdoucí nejvíce zaujmou vnější štukové dekorace, rostlinné zelené girlandy, které silně připomínají motivy, které používal Dušan Jurkovič a které řadí stavbu k příkladům vrcholné secese. Vertikální linii padajících girland Pawlů "vyrovnal" výraznými horizontálními liniemi - kovovým průběžným balkonem a římsou se dvěma sochami.

Franz Pawlů patrně znal domy vídeňského architekta Wagnera na Linke Wienzeile z let 1898-99, které však jsou rozsáhlejší a méně zdobné, ale inspirace nebo dokonce okopírování vídeňského vzoru je v Brně v ulici Veveří více než zřejmé. 

Je zajímavé, že v domě žil a pracoval architekt Dušan Jurkovič v l. 1903 - 04, než si postavil vlastní vilu v Brně-Žabovřeskách, kam se přestěhoval a kde žil až do r. 1918. 


Podle:

Veveří 14/461, Nájemný dům F. Pawlu - Profil stavby, areálu (brna.cz), 8. 10. 2023


Umístění

GPS souřadnice

49°11'58.491"N, 16°36'8.746"E

Adresa

Veveří 14
Brno-střed
Brno 602 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Veveří
Nadmořská výška
205 m.n.m.
Základní číselné údaje
Dům byl postaven nejspíše r. 1903.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Brno hlavní nádraží. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Okolo domu vede rušná ulice projížděná tramvajemi. Jedou sem linky 3, 10, 12. Číslo 10 a 12 jezdí od hlavního nádraží. Vystupte na zastávce Grohova nebo Česká.

Příjezd osobním autem, parkování

Autem sice k domu přijet můžete, ale v okolních ulicích budete parkovat jen s obtížemi. Ve vnitrobloku u ulice Veveří za platanem je nákupní středisko, u něhož lze nechat auto bez problémů.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Busy v Brně obvykle parkují u Janáčkova divadla.

Přístup pěšky

Dům je postaven zhruba na polovině cesty mezi zastávkami tramvají česká a Grohova.

Příjezd na kole, parkování kol

Ulice Veveří a okolí není pro jízdu na kole příjemná. Na paralelní ulici Kounicově jsou namalovány rozumné cyklopruhy.

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář se po ulici Veveří a okolí může pohybovat v podstatě bez problémů.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu