Castell de Bellver

Hrad Bellver, stavebně výjimečná gotická pevnost nad hlavním městem Mallorky

Kontaktní informace

+34 971 735 065,
Oficiální stránky
castelldebellver@palma.cat

Castell de Bellver je krásný hrad na 112 metrů vysokém kopci nad hlavním městem Mallorky, asi 3 km od centra. Vystavěn byl v l. 1300 - 1311 v gotickém slohu na příkaz krále Jakuba II. Stavitel Pere Salvá jej navrhl společně s palácem Almudaina v centru města. Bellver byl zamýšlen jako rezidence a současně jako pevnost a možnost úkrytu před nepřítelem. 

Jeho půdorys je naprosto originální. Ve světě není známa stavba podobného založení. Hrad je totiž vystavěn jako dvoupatrová kruhová rezidence kolem rozsáhlého, arkádami obklopeného nádvoří, které je také tvaru kruhu. Symbolem jeho pevnosti a nedobytnosti se staly čtyři věže. Tři jsou "zapuštěny" do obvodového zdiva, jedna je odsazena. Měla sloužit jako poslední útočiště pro obránce v případě dobytí celého areálu nepřítelem. Nedobytnost byla ještě posílena mohutným 4 m širokým příkopem, který vedl okolo celé stavby a dochoval se dodnes. Materiálem pro stavbu se stal místní vápenec, na Mallorce všude hojná surovina, mnoho bloků bylo vylámáno přímo na kopci, kde hrad stojí. 

Po r. 1715 byl hrad používán mj. jako vězení. Potrestatní lidé žili pod poklopem ve věži s minimálním přístupem světla.

Od r. 1936 město Palma využívá hrad jako muzeum. Zajímavým způsobem jsou tady prezentovány především dějiny Malllorky a hlavního města Palmy. Za hlavní data se považují talayotické osady, dobytí Mallorky Římany r. 123 př. n.l., nadvláda muslimů, jejich vyhnání r. 1229 Katalánci, stavba renesančního města Palma a zbourání hradeb r. 1903. Muzeum vlastní zajímavou sbírku Antoniho Despuiga (1745 Palma - 1813 Lucca), mecenáše umělců, který organizoval vykopávky a shromažďoval historické artefakty nebo je kupoval. Sbírku město získalo r. 1923. 

V l. 1936-39 zažil v době španělské občanské války hrad Bellver nejsmutnější období historie. Bylo tu vězněno až 800 obránců tehdejší legitimní vlády.

Hrad je dokonalým příkladem středověké stavby, která v sobě sloučila unikátní obranyschopnost s funkcí rezidence se všemi vymoženostmi soudobého pohodlí a reprezentativnosti. 

Z horního ochozu se naskýtá dokonalý kruhový rozhled na město, přístav a velkou část ostrova. Mimo jiné dohlédnete na kopec Puig de Randa přibližně 27 km východně. 

Otevřeno:

V.-VIII. Út - Ne 10 - 19

III.-IV., IX.-X Út - Ne 10 - 18

XI.- II. Út - Ne 10 - 17

Základní vstupné: 4 euro, stav r. 2021. 

Podle:

Castell de Bellver – středověká pevnost v Palma de Mallorca, 8. 11. 2022

https://castelldebellver.palma.cat/, 9. 11. 2022



Umístění

GPS souřadnice

39°33'49.730"N, 2°37'9.530"E

Adresa

Carrer Castell de Bellver
Palma 07014

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
112 m.n.m.
Základní číselné údaje
Hrad byl postaven v l. 1300 - 1311. Od r. 1936 je v něm umístěno muzeum.

Přístup

Příjezd vlakem

Vlaky do Palmy přijíždějí ze tří směrů, vždy přijedete na stanici, která je konečnou (koleje dál nevedou). Je umístěna na Plaça d´ Espanya.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Pokud na Mallorce budete využívat veřejnou dopravu, pak při příjezdu do Palmy z jiných míst ostrova dojedete na Plaça d´ Espanya. Viz též Linky a jízdní řády - EMT Palma. Nahoru k hradu na konečnou jede linka č. 50 (pouze v letní sezoně). 

Pod hrad vás dovezou linky 3, 20, 46. 

Příjezd osobním autem, parkování

Autem se nahoru dostanete přes ulici Carrer Camilo José Cela. od hradem je prostorné parkoviště. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz příjezd autem. 

Přístup pěšky

Od parkoviště k hradu je to jen 5 minut. Z centra také můžete jít k přístavu a pak ulicí Avenida de Gabriel Roca a odtud vzhůru po několika schodištích nejdřív uličkami města a pak lesem. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz příjezd autem. 

Poznámky pro vozíčkáře

Hrad není bezbariérový. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu