Silnice a železnice severně od Saorge

Hluboká vápencová rokle s důležitými dopravními spojnicemi mezi Francií a Itálií


Jižní Alpy na hranici Francie a Itálie jsou budovány především vápencem. Z velmi vysokých nadmořských výšek přes 3000 m zde terén ve směru od severu k jihu klesá v prudkých spádech k hladině Středozemního moře. Vodní toky se prodírají vápencovým pohořím a tvoří malebné rokle se strmými stěnami. Jedna z říček - La Roya - teče od severu k jihu krásným údolím lemovaným místy svislými až převislými skalními stěnami. Vedou tudy důležité komunikační spojnice

Území Francie se v Jižních Alpách vkliňuje malým výběžkem do Itálie. Říčka La Roya pramení ve Francii, ale do moře ústí v Itálii. Ani Italové ani Francouzi ale průběh státní hranice nějak zvlášť nevnímají. A tak ani nikomu nepřijde divné, že když chce jet autem či vlakem z italské Ventimiglie do italského Cunea, pak musí jet přes Francii. Pojede přitom krásnou krajinou a bude projíždět roklemi u Saorge.

Stavitelé silnice se s nástrahami terénu vypořádali velmi elegantně a na alpské poměry docela levně. Na silnici Ventimiglia - Cuneo je jen několik drahých tunelů (např. u obce Airole) a nemusely tu být budovány vysoké mosty, i když s nimi by byl jistě průběh mezinárodní E 74 jednodušší a přímější. 

Zato fanoušci železnice objeví na trati Ventimiglia - Cuneo pravé "poklady". Mnohde převažuje vedení kolejí v tunelech nad povrchovou trasou. Prudká stoupání jsou řešena rozvinutím trati do oblouků, opět často v tunelech. Vlaky na čtyřech místech jedou železniční smyčkou, která je vždy částečně schována v tunelu. 

Pokud tudy pojedete a v říčce La Roya bude alespoň střední vodní stav, doporučujeme na chvíli zastavit a vykoupat se v některé svěží modré laguně. Anebo jen tak koukat a poslouchat šumění proudu. 


Umístění

GPS souřadnice

44°0'55.630"N, 7°33'45.629"E

Adresa

Saorge, Tende 06540, 06430

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
300 m.n.m. (dno údolí), 2293 m.n.m. (nejvyšší vrchol do 5 km od silnice)

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte po trati Cuneo - Ventimiglia a kochejte se výhledy. Abyste vyrazili někam na výlet, pak můžete vystoupit např. v zastávce Vievola nebo ve stanici Tende, či ve stanici Saint Dalmas de Tende. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do všech vesnic a měst pří říčce La Roya je možné se dostat místním autobusem. 

Příjezd osobním autem, parkování

Na několika v místech v rokli můžete zastavit a parkovat. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Na několika v místech v rokli můžete zastavit a parkovat. 

Přístup pěšky

Pokud jen pojedete autem, pak již samotná jízda je zážitkem a ani nikam nemusíte chodit pěšky. Pokud chcete vyrazit na horské túry, pak jako výchozí body se nabízí lyžařské středisko Limonetto, městečka Tende, La Brigue, Saint Dalmas de Tende nebo Saorge. 

Příjezd na kole, parkování kol

Pokud chcete zdolat průsmyk Tende, pak rokli u Saorge na francouzské straně nebo u Tetti Mecci na italské straně musíte překonat jízdou po frekventované silnici. Cyklostezky oddělené od provozu motorových vozidel zde nejsou. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pokud pojedete autem a občas vystoupíte na bezpečném místě, pak si okolní krajinu můžete docela dobře vychutnat. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu